Összegyűjtöttük a szőlő legfontosabb élettani hatásait
A frissen fogyasztott szőlő számos kedvező hatást gyakorol szervezetünkre. Jó néhány kutatás középpontjában a szőlő fogyasztásának egészségre gyakorolt pozitív hatásai állnak. Élettani szempontból elsősorban a vörös- és kékszőlő fajták nagyon gazdagok értékes bioaktív vegyületekben.
1) A friss szőlő mikro-, makroelem és vitaminforrás
Megtalálható benne többek között: a cink, fluorid, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, mangán, nátrium, réz, szelén, vas, valamint A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-, E-, K-vitamin és folát.
2) Az emberi szervezetet C- és K-vitaminnal látja el
A C-vitamin fontos szerepet tölt be a kollagén bioszintézisében. A kollagén a kötőszövetek egyik fontos alkotóeleme és hozzájárul a sebgyógyuláshoz is. Ezen túl, antioxidáns hatással rendelkezik, fontos szerepet tölt be az immunrendszer normál működésében. Továbbá segíti a növényi eredetű vas felszívódását.
A K1-vitamin (fillokinon) nélkülözhetetlen a normál véralvadáshoz, valamint fontos szerepet játszik a csontok anyagcseréjében.
3) A szőlő természetes energiaforrás
A szőlőnek magas a cukor- és energiatartalma. Megtalálható benne a glükóz (szőlőcukor), a fruktóz (gyümölcscukor) és a szacharóz. Így gyorsan hasznosuló energiaforrás a szervezet számára. 100 g friss gyümölcs 69 kcal-t tartalmaz. Fruktóz intoleranciában, vagy annak felszívódási zavara esetén fogyasztása kerülendő. Cukorbetegek pedig feltétlenül kalkuláljanak magas cukortartalmával!
![szőlő_csendélet](https://hellomagyar.hu/wp-content/uploads/2021/10/szolo_csendelet-1024x682.jpg)
Photo by NordWood Themes on Unsplash
4) Jót tesz az emésztésnek
A szőlő oldhatatlan rosttartalma hozzájárulhat a jobb emésztéshez. A rostok növelik a széklet térfogatát, fokozzák a bélműködést, így járulva hozzá a megfelelő bélműködéshez és székletürítéshez. Fontos megjegyezni, hogy arra hajlamos egyéneknél szorulást okozhat. Ilyen esetben érdemes magszegény és/vagy vékonyabb héjú fajták fogyasztásával próbálkozni.
5) Megtalálható benne számos karotinoid
Béta-karotin: Szerepe van például az erős napsugárzás káros hatásainak kivédésében.
Lutein: Segíti a szem egészségének megőrzését, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben és fokozza a DNS helyreállítását és annak ellenálló képességét a különböző káros hatásokkal szemben.
Zeaxantin: Szintén a szem egészségének megőrzésében van kulcsszerepe.
6) A kékszőlő magas antocián tartalmú növény
Főleg a kékszőlő mustja és az ősszel vörösre színeződő levele gazdag antociánokban. Ezekből ipari méretben lehet antocián-kivonatot előállítani. A belőle készült termékeket elsősorban Franciaországban a vénás panaszok enyhítésére forgalmazzák. Nemcsak a lábak számára hozhat javulást, hanem az aranyeres panaszok esetében is. Hazánkban is elérhető például vadgesztenye krém vörösszőlő levél kivonattal.
![kékszőlő_szőlő levél](https://hellomagyar.hu/wp-content/uploads/2021/10/kekszolo_szolo-level-1024x682.jpg)
Thanks for your Like • donations welcome képe a Pixabay -en.
7) A szőlő fő bioaktív vegyülete a rezveratrol
Elsősorban a vörös- és kékszőlőben, valamint a vörösborban található meg ez a polifenolokhoz tartozó vegyület. Rengeteg kutatás foglalkozik a rezveratrol potenciális jótékony hatásaival:
- antioxidáns (oxidatív stressz),
- daganatellenes (prosztata-, mell- és vastagbélrák),
- gyulladáscsökkentő,
- szív- és érrendszer védelme (szívkoszorúér betegségek, érelmeszesedés, magas vérnyomás),
- idegrendszert védő hatás (Alzheimer kór, iszkémiás stroke),
- cukorbetegség (2-es típusú diabétesz, csökkent glükóz tolerancia),
- nem alkoholos zsírmáj kezelése.
Számos kutatás biztató eredményekkel szolgál, azonban további megerősítő tanulmányokra van szükség a rezveratrol terápiás potenciáljának megértésére.
Hamarosan megjelenő cikkünkben a szőlőlé, vörösbor, szőlőmagolaj és mazsolafogyasztás előnyeivel foglalkozunk.
![láb_strand_nyár](https://hellomagyar.hu/wp-content/uploads/2021/07/lab_strand_nyar.jpg)
Érdemes elolvasniLépjünk idejében, hogy kivédjük a súlyosabb visszérbetegségek kialakulását
Források:
U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE – FoodData Central
Csupor Dezső-Szendrei Kálmán, Növényi színanyagok melyeknek terápiás jelentőségük is van: az antociánok, Fitoterápia 2006/9
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Római kori titkok a Balaton körül: a tó stratégiai, gazdasági jelentősége és rejtett kincsei
Rijád a szárnyaló modernitás és az ősi tradíciók lenyűgöző ötvözete – Szaúd-Arábiában jártunk
Programajánló: Furmint Február Nagykóstoló, ahol 200 furmint tétel kóstolható
Miért pislog a miskolci kocsonya? – itt a Miskolci Kocsonyafesztivál!
A párizsi békeszerződés második Trianon lett
A legnagyobb magyar király valójában román volt?