A hormonok (például az ösztrogén) tejben és tejtermékekben való jelenlétét már évtizedekkel ezelőtt is tárgyalták. Az elmúlt néhány évben inkább az került a kutatások középpontjába, hogy a tejtermékekben lévő hormonok vajon növelik-e bizonyos daganatok, például az emlő, a prosztata vagy a méhnyálkahártya rák kialakulásának kockázatát? Illetve jelentenek-e bármilyen kockázatot a termékenységre?
A szarvasmarhatej és az előtej (kolosztrum) természetes módon számos szteroid vagy peptid eredetű hormont tartalmaz. A főbb kategóriák, amelyekhez ezek a molekulák tartoznak:
Az emlősök tejébe kiválasztott hormonoknak fontos szerepe lehet az utódok fejlődésében, érésében. Ez igaz a csecsemőkre és az anyatejre is.
A szintetikus glükokortikoidokat (olyan gyógyszerek, amelyek fő hatása a különböző gyulladások gátlása) széles körben alkalmazzák az intenzív állattenyésztés során. Például a kérődzők bizonyos anyagcsere-betegségei esetén, vagy más gyulladásos megbetegedések kezelése során. Ezek koncentrációja az ehető szövetekben (hús) és a tejben is megemelkedhet.
Ezen túl külső stressz források, mint például a szállítás, takarmányváltás, a környezeti változások stb. szintén megemelhetik a természetes glükokortikoidok szintjét a tejben.
Egyelőre hiányosak az ismeretek a tejben lévő glükokortikoidok lehetséges felszívódásával és ennek következtében a biológiai hatásaival kapcsolatban.
Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a táplálék eredetű ösztrogének körülbelül 60-80 %-a a tejből és tejtermékekből származik a nyugati étrendben.
Az intenzív gazdálkodás során az ösztrogén koncentrációja a tejben magasabb a hosszú fejési periódusok miatt, amelyek ma már a vemhességig is elnyúlnak, amikor is megemelkedik az ösztrogén koncentrációja a tehén szervezetében. A teheneket gyakran a következő várható ellés előtti 60. napig fejik. A tehenek teje a vemhesség harmadik trimeszterében akár 20-szor több ösztrogént tartalmazhat, mint a nem vemhes tehenek teje.
Photo by Joachim Süß on Unsplash
Manapság több növényi lisztet például szójababot használnak a szarvasmarhák takarmányozásában. A szójában nagy mennyiségű fitoösztrogén (olyan vegyületek csoportja, amelyek képesek a szervezet ösztrogénreceptoraihoz kötődni, illetve ott hatást kifejteni) található, amelyet a bélbaktériumok ösztrogénhatású vegyületté alakítanak. Hatáserősségük elmarad a szervezet által termelt ösztrogén hormonokétól. A fitoösztrogének jelenlétét a tehéntejben és az anyatejben is azonosították már.
Ki kell emelni, hogy
Ahhoz, hogy a különböző kutatások során megállapítsák, hogy egy hormon, vagy annak valamely bomlásterméke potenciális egészségügyi kockázatot hordoz-e, néhány kritikus pontot tisztázni kell, emelte ki egy iráni tanulmány.
Photo by Jack Cole on Unsplash
Részben ellentmondásos bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy a tejet kockázati tényezőnek kell-e tekintik egyes daganattípusok szempontjából. Számos tanulmány fókuszában a magas tej illetve tejtermék fogyasztás és a here- valamint a prosztatarák előfordulása közötti kapcsolat állt.
Míg egyes tanulmányok azt mutatják, hogy összefüggés van a magasabb mennyiségű tejfogyasztás és a prosztatarák előfordulása között, más tanulmányok ezzel ellentétes eredményre jutottak. Több kutatás szerint úgy tűnik, hogy a tejfogyasztás csökkentheti az emlőrák kialakulásának kockázatát.
Egy tanulmány fókuszában a tehéntejben előforduló ösztrogének és a termékenység közötti kapcsolat állt.
Bár a vizsgált tanulmányok eredményei nem egyértelműek, úgy tűnik, hogy erősebbek azok a bizonyítékok, amelyek azt támasztják alá, hogy a tehéntejben lévő ösztrogén mennyisége túl alacsony ahhoz, hogy az károsan befolyásolja a felnőttek termékenységet.
Egy amerikai tanulmány is azt erősíti meg, hogy a gyakran fogyasztott élelmiszerek tipikus adagjainak hormontartalma nem mutatható ki, vagy csak olyan mennyiségben, amely a biztonsági előírások határértékin belül esik.
A tudományos szakirodalomból származó meglévő adatok áttekintése azt mutatja, hogy az állati eredetű élelmiszerek mérsékelt mennyiségű hormont tartalmaznak, emelték ki a kutatók.
Hím és nőstény egereken végzett kísérletek során azt találta egy kutatócsoport, hogy a vemhes tehén tejének (magasabb az ösztrogének szintje) fogyasztása nem befolyásolta:
A kapott eredmények azt sugallják, hogy a tejben lévő ösztrogének még akkor sem jelentenek kockázatot a reproduktív egészségre, ha a vemhesség harmadik trimeszterében lévő tehenektől származnak (amikor magasabb a tehenek tejében lévő ösztrogének szintje).
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |