Számos tanulmány fordított összefüggést mutatott a gyümölcs- és zöldségfogyasztás és bizonyos krónikus, gyulladásos betegség kockázata között. A jelentések szerint a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása csökkenti az összhalálozás kockázatát. A gyümölcsök vitaminokat, ásványi anyagokat, karotinoidokat és élelmi rostokat biztosítanak a szervezetünk számára. Emellett polifenolokat is tartalmaznak, amelyekről úgy gondolják, hogy csökkentik a metabolikus szindróma, a cukorbetegség, a nem alkoholos zsírmáj, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Viszonylag alacsony kalóriatartalmuk mellett jelentős mennyiségű fontos tápanyaggal és bioaktív vegyülettel látják el a szervezetünket. Ideértve a rostokat, polifenolokat, karotinoidokat, C-vitamint és káliumot. A tudományos irodalom az sugallja, hogy a meggyben magasabb az összes fenolos vegyület koncentrációja, míg a cseresznye több antocianint tartalmaz.
A Nutrients szaklapban még korábban publikált tanulmányban kutatók egy csoportja a cseresznyével és meggyel végzett humán vizsgálatok eredményeit elemezte.
Mind a frissen fogyasztott gyümölcsök, mind pedig a belőlük készült különböző termékek (lé, por, koncentrátum, kapszula) hatását vizsgálták. Összesen 29 tanulmányt vizsgáltak. Ezek kétharmada randomizált és placebo-kontrollált volt. A legtöbb vizsgálat 2 hétnél rövidebb ideig tartott (5 órától akár 3 hónapig terjedtek). A vizsgálatok során a részvevők napi 45-270 cseresznyének vagy meggynek (55-720 mg/nap antocianin tartalom) megfelelő mennyiséget fogyasztottak, napi egy vagy több adagra elosztva.
A polifenolok, a karotinoidok, valamint az E- és C-vitamin mind hozzájárulnak a cseresznye és meggy antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaihoz.
10 tanulmány vizsgálta a cseresznye és meggy hatását az oxidatív stressz markereire. Az oxidatív stressz 8 vizsgálatban csökkent (vagy nőtt az antioxidáns kapacitás), míg 2 vizsgálatban nem változott. Összességében a humán vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy mindkét gyümölcs csökkenti az oxidatív stresszt. Ezt alátámasztják állat- és sejtkultúra-vizsgálatok eredményei is.
Tizenhat humán vizsgálatban vizsgálták a két gyümölcs fogyasztásának a gyulladás markereire gyakorolt hatását. 11 vizsgálatban csökkentek, 4 vizsgálatban nem változtak, míg egy vizsgálat esetén nőttek a gyulladási faktorok.
Az edzést követő izomfájdalmat és erővesztést a meggy fogyasztása szignifikánsan csökkentette 9 vizsgálatból 8-ban. De egy vizsgálat során az eredmények nem különböztek a placebo vizsgálatétól. Úgy tűnik, hogy a meggy kedvező hatása összefüggésben áll az antocianinok és más, a gyümölcsben található fenolos vegyületek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaival.
A két gyümölcs, vagy a belőlük készült termékek fogyasztása nem változtatta meg az éhgyomri vagy a véletlenszerűen mért vércukorszintet és az éhgyomri inzulin szintet egészséges vizsgálati résztvevőknél.
Egy cukorbeteg nőkön végzett 6 hetes vizsgálat során napi 40 ml ( 720 mg/nap antocianin) koncentrált meggylé szignifikánsan csökkentette a hemoglobin A1C szintjét a vizsgálat előtti szintekhez képest. Bár az éhgyomri vércukorszint 8 %-kal csökkent, de ez nem volt szignifikáns. Ugyan ez a vizsgálat nem alkalmazott kontrollcsoportot, az eredmények összhangban vannak az állatokon és in vitro vizsgálatokban találtakkal.
A cseresznye vagy meggy koncentrátum egészséges felnőttek esetén nem volt hatással a vérzsírok koncentrációjára. Ezzel szemben emelkedett vérzsír szinttel rendelkező túlsúlyos és elhízott személyek esetén 4 hetes meggylé fogyasztás csökkentette a korábban emelkedett vérlipidek arányát. Úgy tűnik, hogy a két tanulmány ellentétes eredményeihez a vizsgálatokat megelőző vérlipid profil és nem az alkalmazott gyümölcs koncentrátum (cseresznye avagy meggy) járult hozzá.
Mindkét gyümölcs esetén azt találták a kutatók, hogy mind az elfogyasztott adag, mind pedig az utána eltelt idő befolyásolja a gyümölcslé koncentrátumok eseteleges vérnyomáscsökkentő hatását.
Noha a különböző humán vizsgálatok eredményei között ellentmondások vannak, az eredmények azt sugallják, hogy a cseresznye és meggy fogyasztása csökkentheti az ízületi gyulladásos rohamok előfordulását. Azonban hosszú távú, randomizált, kettős vak és placebo-kontrollált humán vizsgálatokra van szükség a fentiek megerősítésére.
Az alvás minőségét és mennyiségét egyaránt javította mindkét gyümölcs fogyasztása. A kognitív funkciók javítása kapcsán bár kedvező eredmények születtek, további vizsgálatokra van szükség ennek megerősítésére.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |