Nyártól betiltották az E171 élelmiszer-adalékanyagot
Az Európai Bizottság betiltotta a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként (E171) való használatát. A tilalom hat hónapos átmeneti időszak után lép életbe. Ez azt jelenti, hogy nyártól ezt az adalékanyagot már nem szabad élelmiszerek előállításához használni.
Így nyilatkozott Stella Kyriakides felelős biztos
Az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos kiemelte, hogy az EU-s polgárok által fogyasztott élelmiszerek biztonsága nem lehet alku tárgya. Ennek érdekében a legmagasabb biztonsági előírások folyamatos és szigorú ellenőrzése történik. Csak biztonságos, tudományos bizonyítékokkal alátámasztott anyagok kerülhetnek a fogyasztók tányérjára. Stella Kyriakides kihangsúlyozta, hogy
A E171 betiltásával egy olyan élelmiszer-adalékanyagot távolítottak el, amely már nem tekinthető biztonságosnak.
Kiemelte továbbá, hogy számít a tagállamok hatóságainak együttműködésére annak érdekében, hogy az élelmiszer-ipari szereplők felhagyjanak az E171 élelmiszerekben történő felhasználásával.
Mire alkalmazzák az E171-et az élelmiszeriparban?
A titán-dioxidot számos élelmiszer fehér színének kölcsönzésére használják. Élelmiszer-színezékként technológiai funkciója az élelmiszerek látványosabbá tétele. Ez jelentheti az egyébként színtelen élelmiszerek színezését, vagy az élelmiszer eredeti megjelenésének visszaállítását. A titán-dioxid kozmetikumokban, festékekben és gyógyszerekben is megtalálható.
Milyen élelmiszerek tartalmaznak titán-dioxidot?
Az E171-et az alábbi fő élelmiszer-kategóriák estén alkalmazzák például:
- finom pékáruk;
- levesek, húslevesek és szószok (csecsemők, kisgyermekek és serdülők számára);
- valamint levesek, húslevesek, szószok, saláták és sós alapú szendvicskrémek (gyerekeknek, felnőtteknek és időseknek).
A feldolgozott diófélékben szintén gyakran megtalálható élelmiszer-adalékanyag.
Mi áll a bizottsági döntés hátterében?
A tagállamok egyhangúan támogatták a Bizottság tavaly ősszel előterjesztett javaslatát. Ez az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos véleményén alapult. Az EFSA még tavaly arra a következtetésre jutott, hogy az E171 élelmiszer-adalékanyagként történő felhasználása már nem tekinthető biztonságosnak. Ez azt jelenti, hogy az E171 esetében nem állapítható meg elfogadható napi bevitel érték.
Az EFSA értékelése az élelmiszer-adalékanyagként használt titán-dioxid kockázataira vonatkoznak, nem pedig más területen történő felhasználásra.
Érdemes elolvasniÖsztrogén a fogyasztói tejben: veszélyes-e a termékenységre?
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Egy tokaji szálloda is bekerült Európa legjobbjai közé
Oroszország állatkerti állatokat adott Észak-Koreának a katonákért cserébe
Magyar származású hírességeket idéz meg egy lenyűgöző animációs kisfilm
Ismét adventi vonatokkal utazhatunk a bécsi és zágrábi karácsonyi vásárokra
Egy rabszolga előzhette meg Magellánékat a Föld megkerülésében
Ez a 2 centiméternél is kisebb fosszília lehet a hiányzó láncszem az evolúcióban