• Ukrajna
  • Egyesült Államok
  • Oroszország
  • történelem
  • Daily News Hungary
hm-logohm-logohm-logohm-logo
  • Külföld
  • Belföld
  • Trend
  • MIX
  • Kult+Múlt
  • Utazás
✕
Rendkívüli hírek
Dr. Gottnek Mihály Dr. Gottnek Mihály · 2022.06.20.
· MIX

Az 5 másodperces szabály – igaz vagy csak városi legenda?

keksz_5 masodperces szabaly

Photo by No Revisions on Unsplash

Az 5 másodperces szabály töretlenül tartja magát sokak körében. Értelmében az 5 másodpercre földre ejtett étel „biztonságos”, mert a baktériumoknak időre van szükségük a megtapadáshoz. A szabályt korlátozott mértékben már többször vizsgálták. Azonban a korábbi tanulmányok különböző felületeket, ételeket, mikroorganizmusokat, érintkezési időket és újra ismétléseket használtak. Ezért nehézkes volt az adatok összehasonlítása. Az Applied and Environmental Microbiology szaklapban még 2016-ban publikált tanulmányban tudósok az 5 másodperces szabálynak jártak utána.

A tanulmány igen alapos volt

A felületekről az élelmiszerekre történő bakteriális keresztszennyeződés hozzájárulhat az élelmiszer-eredetű betegségek kialakulásához. A tanulmányban a kutatók az  Enterobacter aerogenes keresztszennyeződési arányát vizsgálták, a következő paraméterek mentén:

  • a felület típusa,
  • az élelmiszer típusa,
  • a kontaktidő (amíg az étel adott felületen volt),
  • oltóanyag mátrix (tripton-szója agar illetve peptone puffer).

A vizsgált felületek a következők voltak: rozsdamentes acél, csempe, fa és szőnyeg.  Az ételek közül a görögdinnyét, kenyeret, vajas kenyeret és a gumicukrot vizsgálták. Az alkalmazott kontaktidők pedig így alakultak: <1, 5, 30 és 300 másodperc.

Így épült fel a vizsgálat

25 cm2-es felületre vitték fel az 1 ml baktérium tartalmú közeget. 5 órás száradást követően érték el a kívánt csíraszámot. A vizsgálat során használt élelmiszerekből 16 cm2-es darabokat ejtettek a felületekre 12,5 cm-es magasságból, majd az előre meghatározott ideig otthagyták azokat. Végül az élelmiszer mintákat homogenizálás és hígítás után tápközegre oltották le a kutatók.

Minden faktor szignifikáns hatással volt az átvitt baktérium mennyiségre

Az érintkezési idő, az élelmiszer, a felület típusa és az alkalmazott oltóanyag mátrix szignifikáns hatást gyakorolt az átvitt baktériumok mennyiségére.

A legtöbb baktérium (0,2-97 %) a görögdinnyére, míg a legkevesebb (0,1-62 %) a gumicukorra került át.  Hasonlóan alakult az átvitt baktériumok mennyisége a sima (0,02-94 %) és a vajas kenyér (0,02-82 %) esetében.

A baktérium átvitel sebessége 300 másodperc esetén a legnagyobb volt csempe, rozsdamentes acél és fa felületek esetében.

Miért a görögdinnyére került át a legtöbb baktérium?

Ez több tényezőnek is köszönhető. A felvágott görögdinnye felülete nagyon nedves. És a nedvességről ismert, hogy megkönnyíti a kórokozók átvitelét. Ezen túl, a görögdinnye simább, egyenletesebb felületű lehet mikroszkopikus szinten, mint a kenyér vagy a gumicukorkák.

A tanulmány jelentősége a mindennapok során

Bár a tanulmány szerzői azt találták, hogy a hosszabb érintkezési idő több baktérium átvitelét eredményezte, azt is megállapították, hogy más tényezők, köztük az élelmiszer jellege és a felülete ugyan ilyen vagy még nagyobb jelentőséggel bírnak. Néhány átvitel gyakorlatilag azonnal megtörtént (<1 s), ezzel megcáfolva az öt másodperces szabályt.

mikorhullámú sütő_mikrosütő_mikro
Érdemes elolvasniMennyire biztonságosak a mikrohullámú sütők az ételeinkre és legfőképpen ránk nézve?
Írd meg a véleményed, kattints ide és kommentelj!
egészség egészségmegőrzés egészségügyi prevenció élelmiszer hasznos infó kutatás

Comments are closed.

Érdemes elolvasni

rkk_336x280px
stso

Adatkezelési tájékoztató

Süti (cookie) kezelése

Jogi közlemény

Szerzői Jogok

Hirdess velünk

Impresszum

© 2025 HelloMagyar. Minden jog fenntartva! | Szerver: levixdc.hu
Olvastad már?
Megkerülnék Magyarországot, folytatná Ukrajna és Moldova az EU-s csatlakozási folyamatot

Megkerülnék Magyarországot, folytatná Ukrajna és Moldova az EU-s csatlakozási folyamatot

Tovább olvasok
Fotók: Hazai luxusszálloda került a világ legjobbjai közé!

Fotók: Hazai luxusszálloda került a világ legjobbjai közé!

Tovább olvasok
Vajon hallotta a kormány? Trumpot sokkolta, hogy egyes NATO-tagok még mindig vásárolnak orosz olajat

Vajon hallotta a kormány? Trumpot sokkolta, hogy egyes NATO-tagok még mindig vásárolnak orosz olajat

Tovább olvasok
Halálos robbanás Madridban: egy ember meghalt, 25 megsérült

Halálos robbanás Madridban: egy ember meghalt, 25 megsérült

Tovább olvasok
Túlélés vagy luxus? Ennyibe kerül egy saját atombunker Európában – te meg tudnád fizetni?

Túlélés vagy luxus? Ennyibe kerül egy saját atombunker Európában – te meg tudnád fizetni?

Tovább olvasok
Óriásit nő az USA-ba utazók ESTA-díja: komoly pluszköltségekkel kell számolni szeptember végétől

Óriásit nő az USA-ba utazók ESTA-díja: komoly pluszköltségekkel kell számolni szeptember végétől

Tovább olvasok
A fenyegetés már a szomszédban: Orosz drón sértette meg Románia légterét, felszálltak a vadászgépek

A fenyegetés már a szomszédban: Orosz drón sértette meg Románia légterét, felszálltak a vadászgépek

Tovább olvasok
<b>Élet a Marson? Úgy tűnik, itt van az eddigi legnagyobb bizonyíték!</b>

Élet a Marson? Úgy tűnik, itt van az eddigi legnagyobb bizonyíték!

Tovább olvasok
Fél áron haraphatunk jövő héten az autentikus nápolyi pizzákból országszerte

Fél áron haraphatunk jövő héten az autentikus nápolyi pizzákból országszerte

Tovább olvasok
Átment Kósa névtörvény-módosítása, de Legolász és Orália mégis maradnak a listán

Átment Kósa névtörvény-módosítása, de Legolász és Orália mégis maradnak a listán

Tovább olvasok
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4