Az ételintolerancia egy sokszor nehezen észrevehető jelenség. Sokan összekeverik az allergiával helytelenül. Nézzük, hogyan lehet felismerni, és mit tehetünk ellene!
Az ételintolerancia lényegében az egyes ételekre a szervezetünk által adott rendellenes válaszreakció. Két főbb típusát különíthetjük el: az immunmediált és a nem immunmediált intoleranciákat.
Az immunmediáció azt jelenti, hogy szervezetünk immunrendszere részt vesz a folyamatban, és az általa termelt antitestek reakciói jelentkeznek tünetként. A nem immunmediált folyamatokban értelemszerűen nem vesz részt immunrendszerünk, ilyen például a laktózintolerancia, ahol a tünetet egy enzim hiánya (jelen esetben a laktáz) okozza, melynek következménye a tejcukor nem megfelelő lebontása, mely puffadással, hasmenéssel jár. Az immunmediált intoleranciánál tehát antitest termelődik, és ennek lesz kulcsszerepe a folyamatokban.
Sokan összekeverik az allergiát és az intoleranciát, pedig a kettő nagyon más, és fontos, hogy meg tudjuk különböztetni őket. Nézzük mi is a különbség?
Az immunmediált ételintolerancia kialakulása során úgynevezett antigén-antitest komplexek képződnek. Ezek lerakódnak a szövetekben, s ott a gyulladásos folyamatokat indítanak el. Ez a test bármely részén megtörténhet, mint például a belekben, az izületekben vagy akár az agyban. Így az egyes ételektől nem csak emésztési panaszok léphetnek fel, hanem ízülti gyulladás, vagy migrénes fejfájás is.
Nézzük meg részletesebben, hogyan is zajlik ez a folyamat:
Mivel ezek a lerakódások a szervezetben bárhol előfordulhatnak, így nem csak emésztőrendszeri problémák esetén kell gyanakodni ételintoleranciára. A tünetek lehetnek, a teljesség igénye nélkül például:
Mivel rengeteg típusú ételt ismerünk, így egyénenként változik az egyes termékekre adott intolerancia, és annak mértéke is. Az eddig elvégzett vizsgálatok, alapján azonban megállapítható, hogy a legnagyobb arányban a tehéntej, tojás, olajos magvak, búza, glutén, szója és az élesztő jöhet szóba, mint kiváltó ok. Intolerancia esetén azonban nem csak ezek, hanem ezek keresztallergénjeinke kizárása is szükséges lesz, a tünetek megszüntetéséhez.
Ha a fenti tünetek közül egyet vagy többet már megfigyeltünk magunkon, és azt bizonyíthatóan nem más hatás váltotta ki (nagyfokú stressz, ételmérgezés, vegyszer stb.), akkor érdemes ételintolerancia vizsgálatot végezni. Több típusú vizsgálat is létezik, de az immunmediált ételintolerancia vizsgálatok közül a Foodtest 200+ a legkomplexebb. Ez a vizsgálat több mint 200 élelmiszerre adott IgG válasz szintjét mutatja meg nagy érzékenységgel.
A teszt azonban adhat hamis negatív eredményt is! Abban az esetben, ha hónapokig nem fogyasztunk egy bizonyos alapanyagot, például tejet, vagy tejtermékeket, tojást stb., akkor értelemszerűen szervezetünk ezekre nem is termel antitestek, így a teszt nem mutatja ki az érzékenységet akkor sem, ha az adott alapanyag rendszeres fogyasztás mellett irritációt okozna. Így érdemes a teszt elvégzése előtt 2-3 héttel minél változatosabban étkezni!
További érdekességekért, és életmód tanácsadásért keresd a WINTEAM csapatát!
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |