A csokoládé története egészen régre nyúlik vissza, annak ellenére, hogy Európába csak viszonylag későn jutott el. Azt tudni lehet, hogy maga a növény Dél-Amerikából származik, de az már rejtélyesebb, hogy ki is volt az első, aki felhasználta a kakaóbabot. Szóval pontosan honnan is ered mindenki kedvenc édessége, amely már gyakorlatilag minden kultúra szerves részévé vált?
A csokoládé számtalan formában létezik. Ehetjük, de akár ihatjuk is, igazából attól függ mit preferálunk. Mára már inkább édességként tekintünk a csokoládéra, bár önmagában nagyon távol áll az édességtől. A különböző népek évezredeken át inkább egy keserű különlegességként kezelték, mintsem édességként.
A kakaóbab első felhasználására a legrégibb bizonyíték nagyjából 5300 éves — írja a Live Science. Ezt a bizonyítékot Ecuador délkeleti részén találták, és a különlegességet a Mayo-Chinchipe kultúrának tulajdonítják. Azonban a szakértők úgy vélik, hogy a növényt már jóval ezelőtt is felhasználták. Ráadásul ez a kakaó nagyon távol állt attól, amit ma is ismerünk.
Hogyan készül a csokoládé?
A csokoládé elkészítéséhez a kakaó terméséből ki kell nyerni az úgynevezett kakaóbabokat, amelyek valójában a növény magjai. Ezeket megtisztítják, kiszárítják, majd megpörkölik. Ezután eltávolítják a maghéjakat, és ezután úgynevezett csokoládélikőrt készítenek, amit folyékony formában szállítani lehet. Ezt keverik össze különböző alapanyagokkal, hogy elkészüljön a ma ismert boltokban is kapható csokoládé.
A tradicionális elkészítési mód ettől eltér. A kakaóbabból készült őrleményt vízhez adták, és rendkívül keserű volt. Az sincs kizárva, hogy alkoholos italokat is tudtak készíteni a növényből, ugyanis található cukor a termésben. Ennek az italnak hatalmas jelentősége volt a dél-amerikai kultúrákban, ugyanis orvosságtól kezdve mindenre tudták használni, és az elitek körében kifejezetten kedvelt volt.
Honnan ered a csokoládé?
Dél- és Közép-Amerika gyakorlatilag minden vidékén terem és termett a kakaó, mire az európaiak megérkeztek. Azonban a növény pontos kiindulási pontja Amazonas-medencébe tehető. Dél-Amerika legdélibb pontját már 14 500 évvel ezelőtt elérte az emberiség, azonban az Amazonasba nem lehet pontosan tudni mikor jutottak el az emberek. Mára már minden trópusi régióban termesztenek kakaót.
A 16. századtól kezdve Európában is elérhető volt a kakaó, de természetesen még csak luxuscikként. Az a csokoládé, amit ma ismerünk 1847-ben lett feltalálva egy brit cég, a J.S. Fry and Sons által. Az őrölt kakaó port kakaó vajjal és cukorral keverték, hogy a csokoládét a ma ismert tábla formában tudják elkészíteni. Később ez a cég adtak ki az első csokoládé húsvéti tojásokat is.
A svájciak különösen érdekeltek voltak az új csokoládéban. Az 1870-es években a Nestlé tejport adott az új édességhez, ezzel létrehozva az első tejcsokoládét. A tömeggyártásra pedig már az Egyesült Államokban került sor a Hershey’s vállalat által. Ma már pedig egészen új fajta csokoládékat fedeznek fel a szakértők napról napra.
Ezeket a cikkeket is érdemes elolvasni:
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Amerikai filmakadémia: Három magyar filmes mostantól Oscar-szavazó!
Szabályosan élt Magyarországon az afgán diák, mégis kiutasították
Régi magyar megszólítások és köszönések, ahogy ma már ritkán hallani őket
Tényleg egy magyar királyról mintázták Lancelot lovagot? Egy izgalmas történelmi párhuzam
Csillagközi látogató lépett be a Naprendszerbe
Megnyílt Budapest első élelmiszer-outletje