• Ukrajna
  • Egyesült Államok
  • Oroszország
  • történelem
  • Daily News Hungary
hm-logohm-logohm-logohm-logo
  • Külföld
  • Belföld
  • Trend
  • MIX
  • Kult+Múlt
  • Utazás
✕
Rendkívüli hírek
  • Világgazdasági válság küszöbén? IMF szerint az államadósság elszabadult, Magyarország is bajban lehet

  • Októbertől csak ujjlenyomattal és arcfelismeréssel utazhatnak sok európai országba, Magyarországra is

Nyull Fanni Nyull Fanni · 2024.01.18.
· Trend

Fa sem kell hamarosan ahhoz, hogy gyümölcsöt termesszünk?

alma, kéz, levél

Fotó: NoName13/Pixabay

Úgy tűnik, hogy nem! Ugyanis számos kutató jelenleg is azon dolgozik, hogy a jövőben fa nélkül tudjon az emberiség gyümölcsöt előállítani. Mindehhez a növényből kivont sejteket használják, hogy az úgynevezett Növénysejt Kultúra Technológia (PCC) segítségével gyümölcsöt termeljenek. Az is lehet, hogy a procedúra a jövőben mindannyiunk konyhájában kivitelezhetővé fog válni.

Sötét jövőkép?

Bolygónk termőföld területei sosem láttak el annyi éhes szájat, mint napjainkban: nyolcmilliárd ember élelmiszer-ellátásához ugyanis 99,7%-ban termőföld szükséges – írja a Science ABC.

A talajromlás, szikesedés hatalmas veszélyt jelent jövőnkre, hiszen az emberiség lélekszáma 2050-re előreláthatóan 1,7 milliárd fővel fog gyarapodni, mely ellátásához még több földre lesz szükségünk. Tovább súlyosbítja a helyzetet a városok folyamatos térhódítása, ezzel ugyanis jelentősen lecsökken a mezőgazdaság számára elérhető terület.

Kutatók világszerte dolgoznak azon, hogy olyan megoldásokkal álljanak elő, melyek révén a jövőben alternatív módon állíthatjuk elő az élelmiszert.

Ennek egyik legújabb kísérlete a Növénysejt Kultúra Technológia (PCC), mely célja, hogy fa nélkül lehessen gyümölcsöt termeszteni.

Mi az a Növénysejt Kultúra Technológia?

A procedúra lényege, hogy egyetlen sejtből állítsák elő sejtek ezreit. Laborokban pedig megfelelő hőmérsékleten és fényviszonyok között növényhormonokkal azt is „beállíthatják”, az adott sejt éppen a növény gyümölcsének, levelének vagy gyökerének sejtjeit alkossa meg.

Ha minden jól alakul, néhány héten belül el is indul a sejtburjánzás.

A gyógyszer- és a szépségipar egyébként már régóta használja a technológiát, annak érdekében, hogy növényi vegyületekre tegyenek szert anélkül, hogy ahhoz a teljes növényt el kelljen ültetniük.

Uttwiler Spätlese svájci alma

A svájci Uttwiler Spätlese alma. Fotó: Wikimedia Commons

Finn kutatók sikeresen előállították több bogyós gyümölcs sejtjét is a technikával. Úgy nyilatkoztak, a minták íze nagyban hasonlított az igazi, friss gyümölcsökére. Sőt, a szárított mintáké még intenzívebb volt mint a valós bogyósoké. A legtöbb színe is megegyezett az eredetiével, ám azt nem minden esetben tudták reprodukálni. Emellett állagbeli eltérések is akadtak.

Új-Zélandon két éve folynak a kutatások, hogy megalkothassák a fa nélküli gyümölcsöket, ám jelenleg onnan még nincsenek publikált eredmények.

Ugyanakkor a gyümölcssejt előállítása PPC technológiával nem új koncepció. Európában az Uttwiler Spätlaub alma sejtjeinek reprodukálásával étrendkiegészítőket és öregedésgátló kozmetikumokat állítanak elő. Ez a svájci almafajta ugyanis betakarítás után tovább tárolható, mivel héja a többi fajtáénál lassabban kezd elváltozni, „öregedni”. A kozmetikumokhoz ezeket a növényi sejteket használják fel, ám mivel az Uttwiler Spätlaub ritka almafajta, a friss sejtek csak korlátozott számban érhetők el. Így aztán a készítményekben mesterséges úton tenyésztetteket használnak.

Na de hogy kerülne mindez a konyhánkba?

Egy úgynevezett bioreaktor segítségével pedig akár otthonunkban is elérhetővé válhat a folyamat, habár ennek a prototípusa még nagyon gyerekcipőben jár. A bioreaktor egy nagyjából lámpanagyságú szerkezet, mely segítségével mi magunk is előállíthatnánk a növényi sejteket. Ezzel jelentősen lerövidülne és fenntarthatóbbá válna az út, mely során a friss élelmiszer eljut a tányérunkra. Emellett a változatos, helyi forrású étrend kivitelezését is megkönnyíthetné, ha klímától függetlenül bármilyen gyümölcs előállítását lehetővé válna konyhánkban.

A PCC technológiával készült élelmiszer előállítása nem járna semmilyen hulladékkal, hiszen csak a nekünk szükséges termést kellene elkészíteni. Ám az, hogy a folyamat ennek ellenére terhelné-e környezetünket valamint gazdaságos lenne-e, még kérdéses.

Idővel talán kiderül, megvalósítható-e, hogy fa nélkül tudjunk gyümölcsöt szüretelni, egyenesen otthonunkban.

Érdemes elolvasni:

  • Ezért halt ki a valaha volt legnagyobb főemlős
  • ‘Gyógyszergyárat’ találtak egy ősi város romjai között

Source: scienceabc.com

Írd meg a véleményed, kattints ide és kommentelj!
élelmiszer Finnország kutatás mezőgazdaság Svájc

Comments are closed.

Érdemes elolvasni

rkk_336x280px
stso

Adatkezelési tájékoztató

Süti (cookie) kezelése

Jogi közlemény

Szerzői Jogok

Hirdess velünk

Impresszum

© 2025 HelloMagyar. Minden jog fenntartva! | Szerver: levixdc.hu
Olvastad már?
Sokkoló titok: a Habsburg-állkapocs igazi oka a betenyészet volt!

Sokkoló titok: a Habsburg-állkapocs igazi oka a betenyészet volt!

Tovább olvasok
Kitalálod, hogy Nyugat-Magyarországon melyik vármegyében van a legtöbb gyógyvízű termálkút és gyógyfürdő?

Kitalálod, hogy Nyugat-Magyarországon melyik vármegyében van a legtöbb gyógyvízű termálkút és gyógyfürdő?

Tovább olvasok
Világgazdasági válság küszöbén? IMF szerint az államadósság elszabadult, Magyarország is bajban lehet

Világgazdasági válság küszöbén? IMF szerint az államadósság elszabadult, Magyarország is bajban lehet

Tovább olvasok
Kína Izraelt a gázai támadások leállítására szólította fel, ENSZ szerint népirtás történt

Kína Izraelt a gázai támadások leállítására szólította fel, ENSZ szerint népirtás történt

Tovább olvasok
Figyelem, autósok! Élesedik a szupertraffipax Magyarországon

Figyelem, autósok! Élesedik a szupertraffipax Magyarországon

Tovább olvasok
Használod a Duolingo alkalmazást? Most tisztességtelen gyakorlat miatt eljárás indult Magyarországon

Használod a Duolingo alkalmazást? Most tisztességtelen gyakorlat miatt eljárás indult Magyarországon

Tovább olvasok
Visszataszító és hihetetlen szokás: testvérházasságok az ókori Egyiptomban

Visszataszító és hihetetlen szokás: testvérházasságok az ókori Egyiptomban

Tovább olvasok
Szenzációs lelet – 117 éves időkapszulára bukkantak a debreceni templomtoronyban

Szenzációs lelet – 117 éves időkapszulára bukkantak a debreceni templomtoronyban

Tovább olvasok
Októbertől csak ujjlenyomattal és arcfelismeréssel utazhatnak sok európai országba, Magyarországra is

Októbertől csak ujjlenyomattal és arcfelismeréssel utazhatnak sok európai országba, Magyarországra is

Tovább olvasok
Visszatér az ország legjobb cukrászdája -képek

Visszatér az ország legjobb cukrászdája -képek

Tovább olvasok
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4