Édes gyötrelem: Ilyen szörnyű kísérletekkel tárták fel a cukor káros hatásait

Az 1940-es évek végén Svédországban megdöbbentő és erkölcsileg elítélendő kísérleteket végeztek. A kísérletek során szellemi fogyatékkal élő személyeket szándékosan ragacsos cukorkákkal etettek, hogy tanulmányozzák a fogaikra gyakorolt hatásokat. A kísérletek a Vipeholmi Elmegyógyintézetben történtek, a fogyatékkal élők jogait figyelmen kívül hagyva.

Ennek a felkavaró történetnek a hátterében az 1930-as években nemcsak Svédországban, hanem világszerte elterjedt fogszuvasodás áll. Mivel a fogászati ellátás soha nem látott mélyponton volt, és a fogatlanság még a katonai toborzást is befolyásolta, felmerültek a fogszuvasodás okaival kapcsolatos kérdések. A fogorvosok megosztottak voltak abban a kérdésben, hogy a fogszuvasodás mögöttes betegség, diéta vagy egyszerűen az édességfogyasztás következménye-e.

A fogak javítási költségeinek országos járványa miatt a svéd kormány a cukoriparral együttműködve egy olyan vizsgálatba kezdett, amelynek középpontjában a megelőzés állt. Az ellentmondásos kísérlet helyszínéül a Vipeholmi Elmegyógyintézetet választották, ahol súlyos értelmi és fejlődési fogyatékossággal élő személyeket helyeztek el. Ezek a korabeli orvosi terminológiában “gyengeelméjűeknek” és “idiótáknak” minősített személyek egy embertelen vizsgálat alanyai lettek.

A cukor hatásainak vizsgálata

Az eredetileg súlyos fogyatékkal élők otthonának szánt Vipeholmi Elmegyógyintézet komor környezet lett, ahol az alacsony életkilátásokkal rendelkező egyének nagy termekben bolyongtak, gyakorlatilag semmit sem téve. A fegyelem érdekében hideg vízben fürödtek, ha nem viselkedtek. Egyes betegek egész nap ágyban feküdtek, és az intézet körülményei az évek során csak minimálisan javultak.

A három szakaszra osztott kísérlet során az intézmény lakóinak étrendjét manipulálták. Kezdetben ellenőrzött, korlátozott mennyiségű keményítőt és cukrot tartalmazó étrendet kaptak, és az alanyok 78%-ánál nem jelentkezett új fogszuvasodás. A következő fázisokban azonban túlzott cukorbevitelnek tették ki őket ragacsos cukorkák révén — írja a CNN.  Ez fogszuvasodáshoz és kínzó fájdalomhoz vezetett azoknál, akik nem voltak képesek együttműködni a fogászati beavatkozásokban. Az ilyen betegeken inkább nem is segítettek.

A cukor valóban roncsolja a fogakat

A fogyatékkal élőkkel szembeni akkori hozzáállást tükrözve a kísérletet erkölcsileg elfogadhatónak tekintették, tekintettel az ellátottak azon vélt kötelezettségére, hogy hozzájáruljanak a társadalomhoz. A vitatott vizsgálat, amelyet az orvosi etikáról szóló Helsinki Nyilatkozat előtt terveztek, Svédországban országos kampányt indított a gyermekek édességfogyasztásának csökkentésére. Ezzel befolyásolták a cukorpótlókkal kapcsolatos kutatásokat.

A borzalmas fogászati következményeken túl rávilágít egy olyan korszak etikai vakfoltjaira, amelyben a kiszolgáltatott népességcsoportokat a tudományos kutatás érdekében feláldozhatónak tekintették. Egyes állítások szerint a cukorgyártók szándékosan késleltették az eredmények publikálását, mivel azok károsan hatottak a termékeikre.

Ezeket a cikkeket is érdemes elolvasni:

Source: