A burgonya története Dél-Amerikában, az Andok vidékén kezdődött mintegy tízezer évvel ezelőtt. Az emberek itt kezdték el háziasítani ezt a tápanyagban gazdag gumós növényt, amely magas keményítőtartalma miatt értékes élelmiszerforrásnak bizonyult.
Az andoki népek nemcsak termesztették, de különféle módokon készítették is a burgonyát: sütötték, főzték, pépesítették. Felfedezték, hogy a burgonya éjszakai fagyasztása, majd vízének kipréselése és napon szárítása lehetővé teszi, hogy évekig eltartható legyen – életmentő megoldás rossz termésű években — számolt be róla a Geo History.
A spanyolok találkozása a “papa”-val
A 16. században érkező spanyol konkvisztádorok felfedezték a burgonyát, amelyet a helyiek “papa”-nak hívtak. Az elnevezés spanyolban “patata”-vá változott – részben a karibi “batata” (édesburgonya) keveredése miatt, részben talán azért, hogy elkerüljék a Pápa (“Papa”) megsértését.
Az első lépések Európában: gyanakvás és állateledel
Az európaiak kezdetben gyanakodtak az új növényre, amely a mérgező nadragulyára hasonlított. A burgonyát főként állatokkal, betegekkel és éhezőkkel etették, például a sevillai kórházakban. A növény lassan terjedt, elsőként a spanyol birodalomban és a Kanári-szigeteken.
Angliába és Írországba is eljut
Francis Drake, az angol kalóz, valószínűleg burgonyát zsákmányolt Amerikában, és hazavitte Angliába. Írországban gyorsan elterjedt a szegények táplálékaként, mivel könnyen termeszthető és hosszú ideig eltartható volt. Más források szerint baszk halászok is terjeszthették.
Botanikusok és kalandorok terjesztik Európában
A burgonya a 17. században főleg botanikusok körében terjedt, akik egzotikus növényként nevelték. Carolus Clusius jelentős szerepet játszott az elterjesztésében, amikor Frankfurtból szétküldte Európa-szerte a gumókat.
A mezőgazdaság új kedvence
A burgonya különösen Észak-Olaszországban hódított, ahol “kis szarvasgombának” (taratouffli) nevezték. Könnyű termesztése, földalatti növekedése (védve a portyázó hadseregek elől) és közvetlen fogyaszthatósága miatt egyre népszerűbb lett.
A burgonya hódítása Ázsiában
Portugál hajósok vitték a burgonyát Indiába és valószínűleg tovább Kínába is, ahol gyorsan elterjedt a növekvő népesség élelmezésére. A burgonya négy-ötöd annyi vizet igényelt, mint a rizs – hatalmas előnyt jelentett a mezőgazdaság számára.
A “burgonyakirály” és a francia forradalom
I. Frigyes porosz király (“a Burgonyakirály”) tudatosan népszerűsítette a burgonyát: őrzött burgonyaföldeket mutogatott, hogy vonzóbbá tegye a növényt. Franciaországban Antoine Parmentier szintén harcolt a burgonya elismertetéséért, miután a porosz fogságban ráébredt annak tápláló értékére.
A sült krumpli születése
A burgonyát hamarosan új módon is felhasználták: Párizsban a Pont Neuf hídján árusok olajban sült burgonyadarabokat árultak – megszülettek a “frites”, vagyis a sült krumpli. A belga Namur városában is magukénak tartják a találmányt, egy befagyott folyó melletti kreatív szükségmegoldás nyomán.
A burgonya az ipari forradalom motorja
Olcsósága, tápértéke és hosszan eltarthatósága miatt a burgonya alapvető élelmiszerré vált Európában, különösen az ipari forradalom idején, amikor a gyárak munkásait táplálta. Termelése egész Európát átszőtte, még Oroszországba is eljutott, bár ott kezdetben ellenállásba ütközött.
A burgonyavész: tragédia Írországban
Az 1840-es években a burgonyavész (Phytophthora infestans) pusztította a termést, különösen Írországban, ahol a lakosság harmada a burgonyatermesztésre támaszkodott. Az éhínség több mint egymillió ember halálát okozta, és kétmilliót kényszerített kivándorlásra.
A burgonya ma: a világ tápláló hőse
A 19. század végétől a burgonya Afrikában is elterjedt. A második világháború után a mezőgazdasági mechanizáció robbanásszerűen növelte a termelést. Ma évente körülbelül 375 millió tonna burgonyát termesztenek világszerte. Kína a legnagyobb termelő, India a második, míg Ukrajna a háborúig a harmadik helyet foglalta el.
A jövő növénye
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete a burgonyát kulcsfontosságú szereplőnek tartja a globális élelmiszerbiztonságban, és célja, hogy 2030-ra megduplázza a termelést 700 millió tonnára.
Ezeket a cikkeket is érdemes elolvasni:
Elképesztő felfedezés: a Mars egykor idegen létformák otthona lehetett
Új színt fedeztek fel a kutatók
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Ha minden jól megy, erre az egzotikus helyszínre repülhetünk majd rövidesen Budapestről
Akár 1000 fekete lyuk is lehet az otthonunkban egy elképesztő felfedezés szerint!
A MÁV a legnagyobb hőségben hagyta cserben az utasait
A halott pulzárok centiméteres „hegyeik” miatt bocsáthatnak ki rádióhullámokat
Meghökkentő: Gyermekek ellen elkövetett súlyos bűncselekmények rázták meg Magyarországot
Top 7 úticél, ahová jobban megéri vonattal utazni Budapestről, mint repülővel