• Ukrajna
  • Egyesült Államok
  • Oroszország
  • történelem
  • Daily News Hungary
hm-logohm-logohm-logohm-logo
  • Külföld
  • Belföld
  • Trend
  • MIX
  • Kult+Múlt
  • Utazás
✕
Rendkívüli hírek
Helló Magyar Helló Magyar · 2022.06.20.
· Trend

Tőkétől a pohárig teljesen vegyszermentesen? Ökologikus!

Gyulki pincészet borászat Balaton (4)

Fotó: Gyukli Pincészet

Szerző: Gyukli Krisztián/Gyukli Pincészet

Megkockáztatom, hogy sokan hallottak már a bioborokról, néhányan már kóstolták is, talán még kevesebben pedig olvastak arról, hogy mik a feltételei a biológiai élelmiszerek előállításának. Ha valakit megkérdezek, hogy szerinte miben más az ökológiai szőlészet a hagyományostól, a válasz gyors. Nem permetezik vegyszerrel a szőlőt és nem használhatnak az ökogazdák kemikáliákat a borkészítés során.

Nem rossz, ez gyakorlatilag két pont lenne, ha ez egy vizsga lenne. Két nagyon fontos pontja az ökológiai gazdálkodásnak, amely szemlélet során az élelmiszert természetesebb úton állítjuk elő. Két pont a vizsgán, a 10-ből! Mivel ez nem elég, álljon itt egy öko gyorstalpaló 5 percben.

Ha holnap valaki egy újhullámos ökogazdának kiáltja ki magát, városról vidékre költözik, felhagy a permetezéssel és nem használja a borkezelőanyagokat a pincében, akkor nagy esélye van, hogy nem lesz termése. Ha mégis, akkor az abból készült bornak vagy az analitikus vagy az érzékszervi paraméterei nem lesznek megfelelőek, hogy kereskedelmi forgalomba hozhassa. Pálinkának kifőzni, mosogatót vízkőtleníteni, salátacetet készíteni természetesen minden további nélkül.  Az ökológiai szőlőművelés tehát nem csak a szintetikus anyagok kizárása a termelési folyamatokból, hanem egy éles szemléletváltás is a gazda részéről. Meg kell ugyanis ismerni a szőlőnövény és az azt körülvevő flóra és fauna adottságait is.

Ez eddig a”fúú, de unalmas cikk lesz ez” kategória

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a szőlő egy lián, ami évezredekkel ezelőtt a magas fákra kúszott fel, hogy minél több fényhez jutva a gyümölcseiben lévő magot optimálisan beérlelve reprodukálni tudja önmagát. Ezt a célt a gyökérzet és a hajtáscsúcs közti folyamatos hormonokkal való kommunikálás szabályozta. A szőlő nőtt amerre tudott, vastagodott, bokrosodott, ahogy akart. Most jön a kecskés mese:

Hirtelen előtermett egy kecske, ami lerágta az alsó vesszőket és a népek rájöttek, hogy a lerágott vesszőjű szőlő fürtjei édesebbek. Így alakult ki a szőlőmetszés.

Na ezzel az infóval már tudok egy társaságban mit kezdeni…

Nem tudom igaz-e a mese, de az tény, hogy az ember elkezdte saját hasznára kultiválni a növényt. Kitapasztalta, hogy tőkénként elég a 2 négyzetméter tenyészterület, és ha megmetszi, leszedi a felesleges leveleket, leválogatja a hajtást, ritkítja a fürtöt, akkor szebb, és jobb szőlője lesz. Elvi kérdés, hogy a biológiai szemlélet rangsorában ez az irányított termelés gyengébb helyet érdemel-e a természetesség rangsorában. A kártevők kérdése tovább fokozhatja a kételyeinket. Hiszen a Föld teremtésekor nem voltak az állatok besorolva kártevő és haszonállat kategóriákba, de ha jól tudom Darwin sem sorolta be a seregélyt a negatív jelzőjű madárfajok közé. Mi gazdálkodók nevezzük el a terményeink körül élő állat és növényvilágot ezekkel szavakkal. Ha a gubacsatka a szőlőlevél nedveit szívogatja, akkor kártevő és le kell permetezni. Logikus. Ha a szőlőmoly az érő bogyókba fúrja bele magát, akkor az kártevő, le kell permetezni. Logikus. A szőlőnek kell a nitrogén, a foszfor és a kálium, ezért minden évben műtrágyázok, hogy egészséges szőlőm legyen. Logikus. A termést meg kell védenem, mert a saját létfenntartásom a tét. Logikus.

Van azonban egy másik út is. A biologikus.

Na! Erre kíváncsi leszek

Ez a nehezebbik út. Ezt az utat csak azok választják, akiknek a profitmaximalizáció csak másodlagos. Az ökogazdák a fenntartható gazdasági tevékenységet tartják szem előtt, mely során sem a természetet, sem önmagunkat nem pusztítjuk feleslegesen. Ez azt jelenti, hogy csak a legszükségesebb mértékben avatkoznak bele a természet körforgásába. Alternatív megoldásokkal kikerülik a kemikáliákat és a mesterséges borkészítési folyamatokat. Az ökológia gondolkodás során a szőlő általános kondícióját erősítik (preventív) és nem a kialakuló betegségeket kezelik utólag (kuratív).

Gyulki pincészet borászat Balaton (4)

Fotó: Gyukli Pincészet

Ok, de ez konkrétan mit jelent?

Az ökológiai szőlőművelés során a termés nagyobb biztonsággal védhető meg, ha eleve olyan szőlőfajtát telepítünk, amely a gombás betegségek ellen (lisztharmat, peronoszpóra, botritisz) saját immunrendszere által tud védekezni. Ez azonban nem feltétel. A kőzetlisztet a levélre permetezve olyan poros felületet hozunk létre, amin a peronoszpóra gombafonalai nem tudnak behatolni, a nagy unatkozásban a gomba elpusztul. Ha feromoncsapdákat helyezek ki az ültetvénybe, akkor a hím szőlőmoly az illatfelhőben nem találja meg a szexuálisan kiéhezett nőstényeket, nem lesznek utódjaik, elpusztulnak. Ha madárodúkat szerelek fel a szőlőben, akkor az abba beköltöző aprótestű madarak folyamatosan ritkítják a kártevő rovarállományt. Ha a sorközöket a megfelelő növénytakaróval látom el, akkor a gyökerek behálózzák és szivacsos szerkezetűvé teszik a talajt. Ezáltal a talajban sokkal több oxigén és víz tud megkötődni. Örülnek ennek a földigiliszták, akik napi 24 órában sokkal mosolygósabban gyártják a humuszt. Egyes pillangósvirágú növények képesek a levegőből hektáronként egy évben 400 kg nitrogént megkötni. A virágzó sorközökbe visszatérnek a méhek, a pillangók, a lepkék. A katicabogarak megeszik a levéltetveket. Megfelelő talajgazdálkodás mellett ezek nem jelentenek vízkonkurenciát, extrém évjárat esetén még mindig le lehet kaszálni. A szőlősorok végére ültetett rózsa dekoratív és előrejelzi a lisztharmatot, a kőzetrakásokban a békák és a gyíkok tudnak megbújni. Ha ilyen sokszínű nyüzsgő életteret adok a szőlőnek, akkor egyetlen faj sem tud veszélyesen felszaporodni, mert a természetes körforgás egyensúlyt teremt. A gyomirtó helyett bizony alkalmazni kell a humán meghajtású nyeles talajkultiváló eszközt, vagyis a kapát.

Gyulki pincészet borászat Balaton (4)

Fotó: Gyukli Pincészet

Megéri ennyit szenvedni ezzel egyáltalán?

A bioboroknak a környezettudatos előállítás és szermaradványoktól mentes fogyaszthatósága mellett óriási előnye, a beltartalma. Mivel a biobor előállítás során a növény vegetációját nem befolyásolják  szintetikus anyagok és a borkészítés során nincsenek vegyi trükkök, ezért az így előállított bor illata és íze gazdagabb, teltebb, sokszínűbb és adott esetben ásványosabb a hagyományos művelésű társaiknál. A fajtajelleg azonban minden esetben határozottabban érezhető.

Inkább utánakérdezek ismerősnél, hogy érdemes-e ezzel foglalkozni

Bár nálunk még gyerekcipőben jár ez a gondolkodás, vannak már követendő példák szinte minden borvidékünkön. A Gyukli Pince honlapján gyönyörű fényképek kalauzolnak el bennünket az ökológiai művelésű szőlősorokba. Az ökológiai szőlészet nem egy divatirányzat, számos nyugat-európai országban hosszú évtizedek óta alkalmazzák sikerrel ezeket a módszereket. Az itthoni elterjedése is csak idő kérdése.

Gyulki pincészet borászat Balaton (4)

Fotó: Gyukli Pincészet

bor
Érdemes elolvasniVIDEÓ: Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Ha szeretnéd segíteni a HellóMagyar munkatársainak munkáját és a független újságírást,
itt tudod támogatni az oldalunkat
borászat élelmiszer
Megosztás

Érdemes elolvasni

  • Tévesen tájékoztatott többezer utast a Wizz Air

  • KÉPEK: Fontos mérföldkőhöz érkezett a Hungaroring felújítása

  • Veszprémben elhunyt amerikai katona: új részletek derültek ki

  • Legalább 650 éves pincét tártak fel a Budavári Palotában

  • Az USA hatalmas orosz megtorlásra számít a Pókháló-hadművelet után

  • Szobordöntés, ablakon kihajítás, élőlánc- a politikai lázadás emlékezetes pillanatai

Kapcsolódó cikkek

Arab üzleti ikon Budapesten: Al Habtoor a fiatalok támogatásáról és magyarországi terveiről beszélt. Fotó: Al Habtoor Palace Budapest
2025.06.02.

Arab üzleti ikon Budapesten: Al Habtoor a fiatalok támogatásáról és magyarországi terveiről beszélt


Olvasson tovább
bitcoin kriptovaluta
2025.05.28.

Hogyan ösztönzi a BTC–HUF pár a digitális valuta terjedését Magyarországon a Binance‑en


Olvasson tovább
kánikula praktikák
2025.05.27.

Kánikula túlélőcsomag a régi idők okos trükkjeivel


Olvasson tovább
napkitörés nap Nasa napvihar
2025.05.21.

A NASA figyelmeztet: hatalmas napviharok érik el a Földet


Olvasson tovább
rkk_336x280px

Érdemes elolvasni

stso

Adatkezelési tájékoztató

Süti (cookie) kezelése

Jogi közlemény

Szerzői Jogok

Hirdess velünk

Impresszum

© 2025 HelloMagyar. Minden jog fenntartva! | Szerver: levixdc.hu
Olvastad már?
Tévesen tájékoztatott többezer utast a Wizz Air

Tévesen tájékoztatott többezer utast a Wizz Air

Tovább olvasok
KÉPEK: Fontos mérföldkőhöz érkezett a Hungaroring felújítása

KÉPEK: Fontos mérföldkőhöz érkezett a Hungaroring felújítása

Tovább olvasok
Veszprémben elhunyt amerikai katona: új részletek derültek ki

Veszprémben elhunyt amerikai katona: új részletek derültek ki

Tovább olvasok
Legalább 650 éves pincét tártak fel a Budavári Palotában

Legalább 650 éves pincét tártak fel a Budavári Palotában

Tovább olvasok
Az USA hatalmas orosz megtorlásra számít a Pókháló-hadművelet után

Az USA hatalmas orosz megtorlásra számít a Pókháló-hadművelet után

Tovább olvasok
Szobordöntés, ablakon kihajítás, élőlánc- a politikai lázadás emlékezetes pillanatai

Szobordöntés, ablakon kihajítás, élőlánc- a politikai lázadás emlékezetes pillanatai

Tovább olvasok
Hány műhold fér el a Föld körül, és valóban szükségünk van ennyire?

Hány műhold fér el a Föld körül, és valóban szükségünk van ennyire?

Tovább olvasok
Karahan Tepe a Göbekli Tepe testvérhelye, amely átírhatja az őstörténelmet

Karahan Tepe a Göbekli Tepe testvérhelye, amely átírhatja az őstörténelmet

Tovább olvasok
Az első taxik Budapesten – húsz év késéssel indult el az autós személyszállítás

Az első taxik Budapesten – húsz év késéssel indult el az autós személyszállítás

Tovább olvasok
Mi történik, ha megérinted a higanyt?

Mi történik, ha megérinted a higanyt?

Tovább olvasok
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4