10 ezer éves sör maradványait azonosították régészek
Kínai régészek mintegy 10 ezer éves rizssör maradványait azonosították Kínában, a Csöcsiang tartományban található Sangsan régészeti lelőhelyen. Ez az eredmény újabb betekintést nyújt az alkoholos italok ázsiai eredetébe és a korai mezőgazdaság fejlődésébe.
A kutatók 12 kerámiatöredéket vizsgáltak meg, amelyek különféle edénytípusokból származtak, amelyeket erjesztéshez, tároláshoz és főzéshez használtak. A kerámiák belső felszínén és környezetük üledékeiben található maradványokat elemezve megállapították, hogy az ősi Sangsan-kultúra népe számára a rizs alapvető növényi erőforrás volt, derül ki a The Independent beszámolójából.
Már 10 ezer éve is főztek sört Kínában

Illusztráció. Kiemelt kép: depositphotos.com
Az elemzések során a kutatók rizs, vadfű, makk és liliom növényi fosszíliáit, valamint keményítőszemcséket azonosítottak. A keményítőszemcsék enzimatikus bomlás és zselésedés jeleit mutatták, amelyek az erjedés folyamatára utalnak. Ezenkívül penész- és élesztőgombák maradványait is kimutatták, amelyek a hagyományos sörfőzési technológiák alapvető összetevői.
Az erjedési tevékenységek nyomai különösen magas koncentrációban jelentkeztek gömbölyű kerámiákban, ami arra utal, hogy ezek az edények célzottan alkoholerjesztéshez készültek. Kontrollminták alapján a kutatók megerősítették, hogy az erjesztéshez köthető anyagok közvetlenül a kerámiamaradványokból származtak, nem pedig környezeti hatások eredményei voltak.
Az eredmények azt sugallják, hogy az alkoholfőzés technológiájának kialakulása szorosan összefüggött a rizs háziasításával és a korabeli meleg, párás éghajlati viszonyokkal. A kutatás szerint ezek az alkoholos italok jelentős szerepet játszhattak rituális ünnepségeken, és ösztönözhették a rizs intenzívebb termesztését.
Liu Li, a tanulmány vezető szerzője szerint a háziasított rizs stabil alapanyagot biztosított az erjesztéshez, míg a kedvező éghajlat elősegítette a gombaalapú fermentációs technológia fejlődését. Ezek az italok valószínűleg fontos szereplői voltak be az ünnepi lakomáknak, amelyek a rizs termesztésének elterjedését is előmozdíthatták.
Érdemes elolvasni:
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
100 év után hamarosan újra láthatjuk a világhírű kaput a Budavári Palotánál – Képek
Mennyire vörös a Mars valójában?
Semmi sem utal rá, de akkor miért lett alma a bibliai tiltott gyümölcsből?
Két járatát is felfüggeszti a Wizz Air, de megnyitja egy korábban bezárt európai bázisát
Putyin készen áll arra, hogy Zelenszkijjel is találkozzon
Nem csak az alváshiány, a túl sok alvás is veszélyes – A Semmelweis Egyetem kutatása az alvás és a halálozás összefüggéseiről