Nemcsak a frissen fogyasztott szőlő gyakorol kedvező hatást a szervezetünkre. A szőlőlé, a vörösbor, a szőlőmagolaj és a mazsolafogyasztás is sok előnnyel kecsegtet. Számos kutatás középpontjában a szőlő és a belőle készült termékek egészségre gyakorolt pozitív hatásai állnak.
Az Amerikai Egyesült Államokban egy ottani direkt termő kékszőlőfajta (Konkord) levének egészségre gyakorolt hatását vizsgálták. Az eredmények egyértelmű kapcsolatot sugallnak a Konkord szőlőlé fogyasztásával bevitt flavonoidok valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőire gyakorolt pozitív hatások között.
Az eredmények arra utalnak, hogy a kékszőlőlé fogyasztás kedvezően befolyásolhatja számos megbetegedés kockázati tényezőit. Úgymint, daganatok, cukorbetegség, csökkent immunválasz, az életkorral összefüggő kognitív funkciók romlása valamint neurodegeneratív betegségek.
Babs Müller képe a Pixabay -en.
A vörösborban előforduló antioxidánsok közül a legfontosabb polifenolok a rezveratrol, antociánok, katechin, epikatechin és a kvercetin. A rezveratrol a szabadgyökök megkötésével csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Számos kutatás fókuszában az áll, hogy a mérsékelt vörösborfogyasztás milyen kedvező élettani hatásokkal rendelkezik. A feltételezett szívet védő hatásokért felelős mechanizmusok magukban foglalják a lipidprofil megváltozását, az inzulinrezisztencia csökkenését.
Valószínűsíthető, hogy a vörösborban előforduló rezveratrol pozitív hatásait felerősíti a mediterrán diéta, amely bővelkedik halakban, friss zöldségekben és gyümölcsökben. Ezek az ételek a magas rost-, vitamin és ásványi anyag tartalmukkal járulnak hozzá az egészség megőrzéséhez.
A szőlőmagolaj gazdag fenolos vegyületekben, zsírsavakban és vitaminokban egyaránt. Fontos gazdasági jelentőséggel bír a gyógyszer-, a kozmetikai– és az élelmiszeripar számára. Élelmiszerolajként való felhasználását is javasolják, különösen kellemes érzékszervi tulajdonságai miatt.
A szőlőmagolajnak számos, az egészségre gyakorolt jótékony hatást tulajdonítanak. Mint például antioxidáns, gyulladáscsökkentő, szívvédő, antimikrobás és rákellenes tulajdonságok. Ezek a hatások a szőlőmagolaj összetevőivel (tokoferol, linolsav, rezveratrol, kvercetin, procianidin, karotinoidok és fitoszterolok) lehetnek összefüggésben. Melynek bizonyítására további klinikai vizsgálatok elvégzése szükséges.
A bortermelés melléktermékeként nagy mennyiségű szőlőmag áll rendelkezésre. Ez rengeteg lehetőséget hordoz magában a további felhasználást illetően. A világ 15 legnagyobb bortermelő országa között van hazánk is.
Tafilah Yusof képe a Pixabay -en.
Egy amerikai tanulmány, amely felnőttek mazsolafogyasztási szokásait vizsgálta, meglepő eredményekre jutott.
A mazsolafogyasztóknak 9 %-kal több volt az energia bevitelük. Élelmi rostból 34 %, káliumból 16 %, magnéziumból 22 %, C-vitaminból 24 %, míg E-vitaminból 22%-al többet vittek be. Ezzel szemben a hozzáadott cukor 17 %, a telített zsírok 15 %, valamint a nátrium bevitele 10 %-kal alacsonyabb volt közöttük. Nem észleltek összefüggést a kalcium, vas, A- és D-vitamin, valamint a folát bevitelével kapcsolatban. A mazsolát fogyasztók több gyümölcsöt (72 %), zöldséget (22 %) és teljes kiőrlésű gabonát (109 %) ettek. Összességében magasabb volt az étrendjük minősége.
A mazsolát nem fogyasztókhoz képest a mazsolafogyasztók alacsonyabb testtömegűek -4,2 %, testtömeg-indexűek -5,2 % és derékbőségűek -3,8 % voltak. Ezen túl 39 %-kal kisebb valószínűséggel voltak túlsúlyosak vagy elhízottak, és 54%-kal csökken a metabolikus szindróma kockázata.
A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a mazsolafogyasztás jobb tápanyagbevitellel, étrendminőséggél és súlyparaméterekkel, valamint az elhízás és a metabolikus szindróma kockázatának csökkenésével jár az amerikai felnőtteknél.
A mazsolának alacsony vagy közepes a glikémiás indexe, ami egészséges nassolni valóvá teszi; csökkentheti az étvágyat. Antioxidáns tartalma hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez. A mazsolafogyasztás kedvező hatással lehet a vastagbél működésre és a bélflórára. Potenciális előnyöket mutat bizonyos betegségek kapcsán, mint például a rák és az Alzheimer-kór. Azonban további alapos kutatásokra van szükség, hogy a mazsolában rejlő egészségre gyakorolt hatásokat igazolják.
Összességében elmondható, hogy a mazsola beépítése a vegyes étrendbe kedvező hatású lehet az egészségre.
Források:
Olmo-Cunillera, A., et al. (2019). Is Eating Raisins Healthy?. Nutrients, 12(1), 54.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |