Cukor hiány, avagy a pótcukor
A cukor mindennapjaink megédesítésének egyik legfontosabb alapanyaga. A legtöbben szeretik az édes ízeket, ki jobban, ki kevésbé. A cukor hódító útját a 19. században kezdte meg, amikor a nádcukor mellett a répacukor feldolgozásra került, hiszen ekkor valóban tömegek számára vált elérhetővé. A mindennapi cukor fogyasztása kávéban, süteményekben a kávéházak és cukrászdák mellett a háztartásokban is nélkülözhetetlenné vált, ami az első világháború kitörésével komoly ellátási nehézségeket vont maga után.
Egy korábbi cikkemben a pótkávéról is írtam, ami szintén luxus termékként kezdte hódító útját. A megszokott dolgokat ezért az ügyes háziasszonyok igyekeztek gyorsan és gazdaságosan pótolni. Ez nem csak a mézet jelenthette, lévén, hogy az sokkal drágább volt. Megjelent a krumpliból előállított krumplicukor, vagy az édesebb zöldségek, gyümölcsök édesítésre használható változata, például a sárgarépa, bab, borsó, vagy a csíra málé, amit igen időigényesen lehet a búzaszemekből kinyerni.
A háború hátországának lakossága először a hús és liszt, majd zsír jegyekkel találkozott, de a cukrot is be kellett osztani, hiszen a hadi élelmiszer elosztók a katonák számára igyekeztek a cukrot, mint energiát biztosítani. A második világháborúban már 1942-ben bevezették több helyen a cukorjegyet, ami a háború után is előfordult bizonyos helyeken, amíg az ellátás biztosítása helyreállt.

Háborús szakácskönyv a Borsszem Jankóban, 1917 január 28. 4. szám 5. o.
A gazdaságos konyhák találékony receptjei a háborúk kitörésekor megjelenve a lakosság számára ötleteket is adtak a hazafias spórolás jegyében, hogy a „hadikonyhák” kevésből olcsón és táplálót adjanak az asztalra.
Az egyik máig sikernek örvendő édesség a háborús szükségből indult hódító útjára, a répatorta, ami liszt és cukor nélkül is elkészíthető, és a reggelizők, cukrászdák polcain mindig megtalálhatóak. Nem járt ilyen sikerrel a fejtett babból készült babtorta, ami nem kifejezetten hiányzik a délutáni sütik kínálatából, holott fehérje tartalma és tápanyagértéke figyelemre méltó.
Mivel napjainkban is előfordul, hogy a boltok polcain nincs cukor, érdemes lehet nagyanyáink, dédnagyanyáink szakácskönyvét elővenni az ünnep közeledtével, hátha találunk benne egy-két fortélyt a takarékos ünnepi fogásokhoz.
Példának ajánlom az elektronikus formában is elérhető Háborús főzőkönyv összeállította özv. Sacher Gusztávné Bárczy Berta és özv. Halász Sándorné Sacher Magda, 1915-ből.
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Amerikai filmakadémia: Három magyar filmes mostantól Oscar-szavazó!
Szabályosan élt Magyarországon az afgán diák, mégis kiutasították
Régi magyar megszólítások és köszönések, ahogy ma már ritkán hallani őket
Tényleg egy magyar királyról mintázták Lancelot lovagot? Egy izgalmas történelmi párhuzam
Csillagközi látogató lépett be a Naprendszerbe
Megnyílt Budapest első élelmiszer-outletje