A készítők célja, hogy ne a meglévő állatállományt pusztítsuk, inkább mesterségesen állítják elő a húst a DNS-mintákból.
A mamutból készült falatokat egy ausztrál cég állította elő, amelynek célja, hogy a húsevőket leállítsa a hagyományos, állati fehérje fogyasztásáról írja a SkyNews.
A Vow projektjének lényege, hogy nem kerül sor állatok levágására. Igyekeznek felhívni a figyelmet a nagyüzemi állattenyésztés, valamint a vadon élő állatok pusztítása és az éghajlati válság közötti kapcsolatra.
A cég már több mint 50 faj esetében vizsgálta a mesterséges előállítás lehetőségét, köztük van az alpaka, a bivaly, a krokodil, a kenguru, a páva és különféle halfajták is. A mamutból készült húsgolyó eredeti ötlete pedig Bas Korstentől származik, aki a Wunderman Thompson kreatív ügynökségnél dolgozik.
Tim Noakesmith, a Vow társalapítója elmondta: “A gyapjas mamutot választottuk, mert ez a biodiverzitás pusztulásának és az éghajlatváltozásnak a szimbóluma.”
Feltételezések szerint ugyanis a gyapjas mamutok az emberi vadászat és az eddigi utolsó jégkorszak utáni felmelegedés miatt pusztultak ki.
A Vow Ernst Wolvetang professzorral, a Queenslandi Egyetem szakértőjével dolgozott a mamut izomfehérjéjének újraalkotásán.
Azt mondják, gyerekjáték volt
Wolvetang professzor csapata meghatározta a mamut mioglobinjának DNS-szekvenciáját, amely egy kulcsfontosságú izomfehérje, ugyanis ez adja a hús ízét. Ezt követően pedig egy elefántból származó DNS segítségével pótolták a hézagokat.
Ezt a szekvenciát egy birka őssejtjébe helyezték, majd replikálták egészen addig, amíg elérték a 20 milliárd sejtet. Így pedig már fel tudták használni a mamuthús termesztésére.
„Nevetségesen egyszerű és gyors volt – mondta Wolvetang professzor. „Pár hét alatt megcsináltuk.”
A professzor elmondta, hogy az eredeti ötlet az volt, hogy dodóhúst állítsanak elő, de az ehhez szükséges DNS-szekvenciák nem állnak rendelkezésre.
A belefektetett munka ellenére még senkit sem ért az a megtiszteltetés, hogy ő elsőként ehessen mamutból készült húsgombócot.
“Ezzel a fehérjével évezredek óta nem találkoztunk” – mondta Wolvetang professzor. “Emiatt pedig fogalmunk sincs, hogyan reagálna az immunrendszerünk, ha megennénk.
A nagyüzemi hústermelés környezeti károkat okoz. Számos tanulmány szerint a klímaválság csak akkor szűnik meg, ha a tehetős országokban jelentősen csökken a húsevés.
George Peppou, a Vow vezérigazgatója elmondta, cégének terve az, hogy “néhány milliárd húsevőt” leállít a hagyományos, állati fehérjék fogyasztásáról, és helyette az elektromos rendszerekben előállítható ételekre szoktatja rá.
Címlapképünk illusztráció, forrás: Flickr/Alpha (CC BY-SA 2.0)
Ez is érdekelhet:
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Óriási idegen égitest bolygathatta meg a Naprendszert évmilliárdokkal ezelőtt
Második világháborús repülőgép roncsának állapotát őrizték meg a víz alatt
A koronavírus-járvány alatt az állatok viselkedése is gyökeresen megváltozott
Kína 2031-re kőzetmintákat hozna vissza a Marsról
Egy óriásbálna 50 éven keresztül tartotta rettegésben Konstantinápoly lakóit
Magyar tudósok az atombomba árnyékában – pusztítás magyar kézjeggyel