A készítők célja, hogy ne a meglévő állatállományt pusztítsuk, inkább mesterségesen állítják elő a húst a DNS-mintákból.
A mamutból készült falatokat egy ausztrál cég állította elő, amelynek célja, hogy a húsevőket leállítsa a hagyományos, állati fehérje fogyasztásáról írja a SkyNews.
A Vow projektjének lényege, hogy nem kerül sor állatok levágására. Igyekeznek felhívni a figyelmet a nagyüzemi állattenyésztés, valamint a vadon élő állatok pusztítása és az éghajlati válság közötti kapcsolatra.
A cég már több mint 50 faj esetében vizsgálta a mesterséges előállítás lehetőségét, köztük van az alpaka, a bivaly, a krokodil, a kenguru, a páva és különféle halfajták is. A mamutból készült húsgolyó eredeti ötlete pedig Bas Korstentől származik, aki a Wunderman Thompson kreatív ügynökségnél dolgozik.
Tim Noakesmith, a Vow társalapítója elmondta: “A gyapjas mamutot választottuk, mert ez a biodiverzitás pusztulásának és az éghajlatváltozásnak a szimbóluma.”
Feltételezések szerint ugyanis a gyapjas mamutok az emberi vadászat és az eddigi utolsó jégkorszak utáni felmelegedés miatt pusztultak ki.
A Vow Ernst Wolvetang professzorral, a Queenslandi Egyetem szakértőjével dolgozott a mamut izomfehérjéjének újraalkotásán.
Azt mondják, gyerekjáték volt
Wolvetang professzor csapata meghatározta a mamut mioglobinjának DNS-szekvenciáját, amely egy kulcsfontosságú izomfehérje, ugyanis ez adja a hús ízét. Ezt követően pedig egy elefántból származó DNS segítségével pótolták a hézagokat.
Ezt a szekvenciát egy birka őssejtjébe helyezték, majd replikálták egészen addig, amíg elérték a 20 milliárd sejtet. Így pedig már fel tudták használni a mamuthús termesztésére.
„Nevetségesen egyszerű és gyors volt – mondta Wolvetang professzor. „Pár hét alatt megcsináltuk.”
A professzor elmondta, hogy az eredeti ötlet az volt, hogy dodóhúst állítsanak elő, de az ehhez szükséges DNS-szekvenciák nem állnak rendelkezésre.
A belefektetett munka ellenére még senkit sem ért az a megtiszteltetés, hogy ő elsőként ehessen mamutból készült húsgombócot.
“Ezzel a fehérjével évezredek óta nem találkoztunk” – mondta Wolvetang professzor. “Emiatt pedig fogalmunk sincs, hogyan reagálna az immunrendszerünk, ha megennénk.
A nagyüzemi hústermelés környezeti károkat okoz. Számos tanulmány szerint a klímaválság csak akkor szűnik meg, ha a tehetős országokban jelentősen csökken a húsevés.
George Peppou, a Vow vezérigazgatója elmondta, cégének terve az, hogy “néhány milliárd húsevőt” leállít a hagyományos, állati fehérjék fogyasztásáról, és helyette az elektromos rendszerekben előállítható ételekre szoktatja rá.
Címlapképünk illusztráció, forrás: Flickr/Alpha (CC BY-SA 2.0)
Ez is érdekelhet:
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Mi történne, ha megszűnne a Golf-áramlat?
Bemutatta a NASA az új műholdakat, amelyekkel a gravitációs hullámok nyomába ered
A kék bálna, amelyből 26 évvel halála után is szivárog az olaj
Mely fajok lennének képesek átvészelni egy nukleáris háborút?
Elveszett, 18. századi gyarmati kolóniát fedeztek fel az Amazonas
Egy tanulmány szerint a kereket a Kárpátokban találhatták fel 6 ezer éve