Tudósok bizonyították: tényleg halálos betegséget okoz az egyik kedvenc reggelink

Ha Te is szereted a kenyérpirítót használni reggelente, akkor sajnos nagyon rossz hírünk van. Részletek a cikkben!

Szakértők szerint a megégetett pirítós elfogyasztása mögött komoly egészségügyi kockázat áll, hívja fel a figyelmet a LADbible.

Természetesen szó sincs arról, hogy halálos ítélettel ér fel egy pirítós elfogyasztása. De az kijelenthető, hogy a súlyos szövődmények kialakulásának esélyét nagyban csökkenti, ha nemcsak a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás mellőzésére figyelünk oda, de a pirítóst is egy kicsit hamarabb kivesszük kenyérpirítóból.

Igen, az égetett pirítós olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek idővel növelhetik a rák kialakulásának kockázatát. És minél sötétebb a pirítós, annál több ilyen vegyület van jelen.

Robert Thomas onkológus professzor azt vizsgálja, hogy életmódunk hogyan befolyásolhatja általános egészségi állapotunkat és a későbbiekben súlyos betegségek kialakulásának esélyét. Egyértelművé vált számára, hogy az égetett pirítós rákkockázatot jelent.

Thomas a sajtónak nyilatkozva kifejtette: „Ennek az az oka, hogy a keményítőtartalmú vagy cukros ételek – például a kenyér – magas hőmérsékleten történő grillezése vagy sütése akrilamidoknak nevezett mérgező vegyületeket termel, amelyek károsíthatják a DNS-t, és idővel nagy megterhelést jelentenek az immunrendszerre.”

“Alapszabály: minél sötétebb barnák, annál több akrilamidot tartalmaznak” – tette hozzá.

Egyértelmű: a mérték a lényeg

Tehát nemcsak a pirítós kenyér, hanem a túl sok grillezett étel is súlyos egészségügyi problémákat okozhat a későbbiekben. Alapvetően mindent mértékkel fogyasszunk, és igyekezzünk egészségesek lenni – nagyjából ennyit tehetünk.

Közismert, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett a daganatos megbetegedés a másik vezető halálozási ok. Így tehát nem lehetünk elég alaposak és figyelmesek rák elleni küzdelemben. Fogyasszunk kevesebb cukrot, igyunk kevesebb alkoholt, és együnk kevesebb vörös húst.

És még valami: Thomas professzor kihangsúlyozza, hogy mossunk minden egyes reggel és este fogat. Világszerte számtalan tanulmány összefüggésbe hozta a rossz fogászati higiéniát a száj- és torokrákkal, sőt, a fogüregekben található DNS még a bélrák génjeiben is jelen lehet.

Címlapképünk illusztráció, forrás: Flickr/Avid Hills (CC BY 2.0 Deed)

Ez is érdekelhet:

Forrás: