Ilyen volt a koszt egy átlagos középkori vengédlőben
A középkori fogadók és kocsmák a filmekben mindig tartogattak valami izgalmasat, de a rideg valóság az, hogy ezeknek a vendéglátóhelyeknek inkább gyakorlati szerepük volt.
Max Miller a Tasting History-tól elmondta, hogy ha bármikor is a késő középkorban találnánk magunkat, és ennivalóra vagy italra lenne szükségünk, a legjobb ötlet felkeresni egy fogadót, kocsmát vagy sörházat. Ezek az helyek azonban nem voltak egyformák, csak úgy, mint a napjainkban is működő vendéglátó egységek. A fogadók voltak a legelőkelőbbek, mivel nemcsak ételt és italt kínáltak, hanem szálláslehetőséget is. A kocsmák valamivel egyszerűbbek voltak, míg a sörházakban, ahogy nevük is sugallja, elsősorban az otthon készített sörből lehetett beszerezni, írja az Open Culture.
A középkori vendégek által elfogyasztott ételek – globális ellátási lánc hiányában – nagyban függtek a helyi alapanyagoktól is. Egyes helyeken csak egy egyszerű zöldségleves, esetleg egyfajta babos-káposztás étel állt rendelkezésre, máshol viszont hallevest vagy minőségi húsokból készült fogásokat is kínáltak. A Tasting History egyik epizódjában Miller egy népszerű középkori húsos ragut, a “bukenade” vagy “boknade” nevű ételt készítette el. Az eredeti recept olyan korabeli kifejezéseket tartalmaz, mint a “smyte”, ami vágást jelentett, vagy az “eyroun”, ami a ma használt “egg”, vagyis a tojás szó középkori változata volt.

A bukenade nevű húsos fogás. Képernyőfotó: Tasting History with Max Miller
A kocsmák kezdetben elsősorban bort kínáltak, amelyet Angliába drága importként szállítottak Franciaországból. Később azonban egyre változatosabbá vált a kínálat, ugyanis megjelent az almabor, a körtebornak is nevezett perry, valamint a mézből erjesztett, drága és előkelő italnak számító mézsör. A sörházak eredetileg magánlakásokból alakultak ki, ahol a háziasszonyok a saját készítésű sör feleslegét értékesítették. Bár ezek kevésbé sokkal inkább fekete ügyletnek hangozhatnak, mégis ugyanazok a szabályozások vonatkoztak rájuk, mint a többi vendéglátóhelyre. Azokat a sörfőző asszonyokat, akik gyenge minőségű italt árultak, a középkorban gyakran nyilvános megszégyenítésben részesítették.
Érdemes elolvasni:
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Magyarország és Marokkó megerősíti kétoldalú együttműködését
Középkori zarándokok graffitiztek oda, ahol Jézus elfogyasztotta az utolsó vacsorát
Most már valóban megszülethet az USA és Ukrajna jözött az ásványkincsekről szóló megállapodás
Titokzatos, mini jégkorszak dönthette meg szakértők szerint a Római Birodalmat
Megtalálták Mátyás király földi maradványait?
Életre utaló jeleket találhattak egy, a közelünkben lévő bolygón?