• Ukrajna
  • Egyesült Államok
  • Oroszország
  • történelem
  • Daily News Hungary
hm-logohm-logohm-logohm-logo
  • Külföld
  • Belföld
  • Trend
  • MIX
  • Kult+Múlt
  • Utazás
✕
Rendkívüli hírek
  • Rejtélyes tűzgömb Kína felett: a világon először lelőttek egy meteort légvédelemmel? – VIDEÓ

Csontos Bálint Csontos Bálint · 2025.07.21.
· Kult+Múlt

Napóleon tekintélyes jutalmat kínált: az ebből született találmány pedig ma is ott van minden kamrában

Napóleon háború tartósítás hadsereg francia katonák élelmiszer konzerv

1795-ben Napóleon nagy jutalmat tűzött ki: 12 000 frank annak, aki új módszert talál a katonák tartós élelmezésére. A megoldás meglepő helyről érkezett, és forradalmasította a világ étkezését.

Egy éhes hadsereg

A napóleoni háborúk alatt az egyik legnagyobb kihívást a hadsereg ellátása jelentette. Több százezer katonának kellett elegendő élelmet biztosítani, úgy hogy az háborús körülmények között is sokáig fogyasztható maradjon. A 18.századfordulón Franciaország Európa-szerte hadban állt, Napóleon pedig híresen jó hadvezér és stratéga révén tudta: a katonák élelmezése egy kulcsfontosságú elem egy hosszabban elhúzódó háború esetén.

Napóleon idézet éhség háború tartósítás hadsereg francia katonák élelmiszer konzerv

„Csak a korgó gyomrok forradalma veszedelmes.”
– Bonaparte Napóleon

A modern tartósítás előtti időkben az emberek minden hozzáférhető módszerrel próbálták megőrizni az élelmet. Sózással, füstöléssel, napon szárítással és zsírban való tárolással konzerválták a húst és halat. A hidegebb éghajlatokon a jég és a fagy természetes hűtőként szolgált: például jégvermekben, pincékben vagy jégből épített tárolókban őrizték az élelmet.

Mindezek a hagyományos módszerek azonban már nem bizonyultak elegendőnek a 18. századi, hosszú és kiterjedt háborúk során, amikor a hadseregek gyors, megbízható és nagy mennyiségű élelemellátásra szorultak. Ezért Napóleon 12 000 francia frankot ajánlott fel annak, aki új módszert tud kidolgozni az élelmiszerek hatékonyabb tartósítására. Ezzel a francia császár akaratlanul is az élelmiszeripar egyik legnagyobb forradalmát is elindította.

A felfedezést egy párizsi cukrász, Nicolas Appert hozta

1795-ben egy párizsi cukrász és séf, Nicolas Appert kezdett kísérletezni az élelmiszerek tartósításával. A borospalackok parafadugóval való lezárása ihlette meg őt: Az ételt megfőzte, majd parafadugóval lezárt üvegekbe töltötte, így lehetővé vált nagyobb mennyiségű és változatos ételek tartósítása és szállítása. Az üvegeket vászonba csavarta, majd forró vízben főzte addig, amíg a benne lévő étel szerinte kellően átfőtt. A módszere még nem volt tökéletes, de Appert sikeresen konzervált gyümölcsöket, zöldségeket, leveseket, lekvárokat, tejtermékeket és gyümölcsleveket is.

Nicolas Appert konzerv Napóleon jutalma francia háború cukrász tartósítás élelmiszer

Nicolas Appert portréja: a konzerválás úttörője (1795)

Később az angolok továbbfejlesztették ezt a módszert, és az üveg helyett különleges fémdobozokat kezdtek használni. Így született meg a ma is használatos konzerv. A tartósítás lényege a hőkezelés volt, amellyel elpusztították a romlást okozó baktériumokat – bár ezt akkoriban még inkább tapasztalati úton ismerték fel, nem tudományos módszerekkel.

Csak mintegy ötven évvel később, Louis Pasteur bizonyította be, hogy a hőkezelés valóban elpusztítja a baktériumokat: az ő módszere volt az első igazán hatékony eljárás. Pasteur akkoriban úgy gondolta, hogy az étel romlását a levegő okozza, ezért célja az volt, hogy a levegőt eltávolítsa az ételekből.  A „pasztőrözés” kifejezés is az ő nevéhez fűződik.

Az új módszer fogadtatása

Nicolas Appert módszere kezdetleges volt, mégis meglepően jól működött, és gyorsan bevált a gyakorlatban.

„Minden egyes üvegben – ráadásul csekély költséggel – ott rejlik egy dicsőséges édesség, amely a tél közepén is a májusra emlékeztet” – írta Alexandre Grimod de la Reynière, a korszak híres gasztronómusa.

Ahogyan az Independent is megjegyzi, a francia kormány is nagy lelkesedéssel fogadta az úttörő találmányt. 1810-ben a francia belügyminisztérium megítélte Appertnek a 12 000 frankos támogatást, azzal a feltétellel, hogy nyilvánossá teszi az eljárását. Appert eleget tett ennek: még abban az évben megjelentette L’art de conserver les substances animales et végétales című könyvét – az első, élelmiszer-tartósításról szóló modern szakmunkát. Bár Appert nem vált gazdaggá a találmányából, de élete végéig elismerték munkásságát.

Egy Peter Durand nevű brit kereskedő 1810-ben szabadalmaztatott egy újfajta konzervdobozt Angliában, azt állítva, hogy egy „külföldi barátjától” hallott a tartósítás módszeréről. Ő maga nem foglalkozott gyártással, hanem eladta a szabadalmat két vállalkozónak, Bryan Donkinnak és John Hallnak, akik megnyitották az első kereskedelmi konzervgyárat. 1813-ra már a brit hadsereg is az ő termékeikkel látta el katonáit, ezzel a konzerv hivatalosan is hadi-ellátási eszközzé vált, és később világszinten is elterjedt.

Kapcsolódó cikkek:

  • Napóleon seregei súlyos károkat okoztak Magyarországnak
  • A történelem leghosszabb háborúja 781 évig húzódott
  • Ez történt Napóleon egyiptomi expedíciója során

Írd meg a véleményed, kattints ide és kommentelj!
élelmiszer válság Franciaország gasztronómia háború történelem

Comments are closed.

Érdemes elolvasni

rkk_336x280px
stso

Adatkezelési tájékoztató

Süti (cookie) kezelése

Jogi közlemény

Szerzői Jogok

Hirdess velünk

Impresszum

© 2025 HelloMagyar. Minden jog fenntartva! | Szerver: levixdc.hu
Olvastad már?
Újabb híres színész járja Budapestet: itt tűnt fel a hétvégén

Újabb híres színész járja Budapestet: itt tűnt fel a hétvégén

Tovább olvasok
Ha lehet, kerüld el ezt a forgalmas autópályát mától: brutális dugók várhatók

Ha lehet, kerüld el ezt a forgalmas autópályát mától: brutális dugók várhatók

Tovább olvasok
Magyarországon tűnt el ez a külföldi: nem ért magyarul, így tudod jelezni, ha láttad – frissítve

Magyarországon tűnt el ez a külföldi: nem ért magyarul, így tudod jelezni, ha láttad – frissítve

Tovább olvasok
Megnyílt a kínai Dehua fehér porcelán kiállítás Budapesten

Megnyílt a kínai Dehua fehér porcelán kiállítás Budapesten

Tovább olvasok
Rejtélyes tűzgömb Kína felett: a világon először lelőttek egy meteort légvédelemmel? – VIDEÓ

Rejtélyes tűzgömb Kína felett: a világon először lelőttek egy meteort légvédelemmel? – VIDEÓ

Tovább olvasok
Hatalmas honvédségi átcsoportosítások: harcszerű menetek az utakon, autópályákon, Budapesten!

Hatalmas honvédségi átcsoportosítások: harcszerű menetek az utakon, autópályákon, Budapesten!

Tovább olvasok
Vörös hajú szépség lett az idei Miss Universe Hungary győztese

Vörös hajú szépség lett az idei Miss Universe Hungary győztese

Tovább olvasok
Drágulás fenyegeti a repülőjegyeket Európában a háború miatt

Drágulás fenyegeti a repülőjegyeket Európában a háború miatt

Tovább olvasok
Megkerülnék Magyarországot, folytatná Ukrajna és Moldova az EU-s csatlakozási folyamatot

Megkerülnék Magyarországot, folytatná Ukrajna és Moldova az EU-s csatlakozási folyamatot

Tovább olvasok
Fotók: Hazai luxusszálloda került a világ legjobbjai közé!

Fotók: Hazai luxusszálloda került a világ legjobbjai közé!

Tovább olvasok
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4