• Ukrajna
  • Egyesült Államok
  • Oroszország
  • történelem
  • Daily News Hungary
hm-logohm-logohm-logohm-logo
  • Külföld
  • Belföld
  • Trend
  • MIX
  • Kult+Múlt
  • Utazás
✕
Rendkívüli hírek
Forgács Fanni Forgács Fanni · 2025.07.25.
· MIX

NOBU Budapest: A sashimi kultúrája és a japán gasztronómia esszenciája

A japán konyha egyik legelegánsabb fogása, a sashimi már nemcsak a távol-keleti gasztronómia rajongóinak kiváltsága. A NOBU Budapest évek óta meghatározó szereplője ennek a kifinomult étkezési kultúrának, ahol a nyers hal szeletelése nem csupán technika, hanem művészet és filozófia is egyben. Íme, mitől lesz valóban autentikus egy sashimi, hogyan dolgozik egy világszinten elismert séf, és miért vált a NOBU Budapest a minőségi japán gasztronómia hazai fellegvárává.

A NOBU története

Nobu Matsuhisa séf egy olyan high-end sushi-birodalmat épített ki az elmúlt 30 évben, amely páratlannak számít a világon. A NOBU mára globális lánccá nőtte ki magát Malibutól Maniláig, Pekingtől Budapestig. A Nobu Matsuhisa, Robert De Niro és Meir Teper által alapított ikonikus japán vendéglátóbirodalom mára világszerte 56 étteremből, valamint közel 20 hotelből álló lenyűgöző kollekcióval rendelkezik, ami idén 60-ra bővül. A tavaly 30 éves márka világszerte lenyűgözi rajongóit.

Sashimi már Magyarországon is

A japán gasztronómia rajongói Közép-Európában elsőként Budapesten kóstolhatták meg a Nobu világhírű specialitásait, amikor 2010-ben megnyitotta kapuit az étteremlánc hely egysége.

Schreiner Gábor executive séf 6 éves korában határozta el, hogy séf lesz. A kilencvenes évek elején két évig Németországban dolgozott, így elég fiatalon megtapasztalta azt a minőségi munkát, amit itthon még nem nagyon ismertek. Miután hazajött, 7 évig a Vadrózsa étteremben dolgozott, ami akkor a legjobb magyar éttermek közé tartozott. Ezt követően került a Fuji étterembe, ahol megismerte és megszerette a japán konyhát. A NOBU étteremben a kezdetektől ott van. Az ő feladata ötvözni a hagyományos japán konyhát Dél-Amerika fűszeres, tüzes ízvilágával.

A sashimi, vagyis a vékonyra szeletelt nyers hal, ma már nem számít különleges egzotikumnak, hanem egyre inkább a tudatos, minőségi étkezés részévé válik – még Magyarországon is. A könnyed, friss, mégis komplex ízvilág különösen nyáron vonzza azokat, akik nem csupán jóllakni szeretnének, hanem gasztronómiai élményre vágynak. A sashimi ebben kulcsszerepet játszik: letisztult formában ragadja meg a japán konyha filozófiáját. „A sashimi számomra a gasztronómia esszenciája” – mondja Schreiner Gábor. „Nincs szósz, nincs hőkezelés – semmi, ami elrejtené az alapanyagot. Itt minden a hal frissességéről, textúrájáról és vágástechnikájáról szól.”

NOBU Budapest

Schreiner Gábor, a NOBU Budapest executive séfje. Forrás: NOBU Budapest

Mitől lesz kiváló egy sashimi?

Egy jó sashimi alapja három, szigorúan betartott elv: megbízható származási hely, tökéletes kivéreztetés, valamint gyors, hűtött szállítás. Schreiner szerint ezek nélkül nem lehet kifogástalan minőségű fogást készíteni. A NOBU Budapest napi szinten kapja a világ különböző pontjairól a friss tengeri halakat, így garantálva a folyamatos minőséget. A sashimi több egy egyszerű nyers halszeletnél: a letisztultság és egyensúly kifejeződése. „A sashimi nem csupán egy szelet nyers hal, a sashimi lényege a letisztultság és az egyensúly. Egy jól elkészített szelet hal minden másnál többet elmond a séfről és a konyhájáról” – vallja a séf, aki több mint 25 éve dolgozik japán konyhával, és nemcsak a technikát, de a szemléletet is mesterfokon képviseli.

NOBU Budapest

Forrás: NOBU Budapest

Milyen halból készülhet?

A leggyakoribb alapanyagok közé tartozik a tonhal, a lazac és a yellowtail (hamachi), de lényegében bármilyen tengeri halból készülhet sashimi – az édesvízi fajtákat azonban kerülik. A magyar vendégek körében toronymagasan a lazac a legnépszerűbb, de egyre többen keresik a különlegesebb fajtákat is. A NOBU egyik legismertebb fogása a Yellowtail Jalapeño Sashimi, amely enyhén perzselt technikával készül, így állaga és íze is közelebb áll a megszokott textúrákhoz – ideális belépő azoknak, akik még csak ismerkednek a sashimi világával. Emellett, aki most ismerkedik a sashimivel, annak érdemes a letisztultabb ízű, kevésbé zsíros halakat választani, mint például a dorádát vagy a halibutot.

A NOBU Budapestben a sashimi minden nap friss alapanyagokból készül, különösen a ritkaságszámba menő kékúszójú tonhalból (bluefin) is készítenek fogásokat, amelyet 120-150 kg-os filékben szállítanak, majd -35 °C-ra sokkolva, -65 °C-os ládában tárolnak, hogy megőrizzék tökéletes állapotát.

NOBU Budapest

Forrás: NOBU Budapest

Az elkészítés művészete

A sashimi készítése valóságos ceremónia: a halat rostirányban kell szeletelni, különféle technikákkal, az adott halfajta textúrájához igazítva. A tökéletes szelethez elengedhetetlen a megfelelő kés – nemcsak élesnek kell lennie, de szinte a séf meghosszabbított keze. Tokióban külön utcája van a késeknek, ahol mesterek készítik ezeket a személyes eszközöket. „Egy japán séf nem adja kölcsön a kését, mert a vágás nem csupán technikai kérdés, hanem a hal iránti tisztelet kifejezése is” – hangsúlyozza Schreiner. A sashimihoz nem is feltétlenül a „legfrissebb” hal az ideális: bizonyos fajták esetében kifejezetten előnyös, ha néhány órát vagy napot pihennek, érnek – így jobban érvényesülnek az ízek.

NOBU Budapest
Forrás: NOBU Budapest
NOBU Budapest
Forrás: NOBU Budapest
NOBU Budapest
Forrás: NOBU Budapest

15 éves a NOBU Budapest

Az étterem idén ünnepli 15. születésnapját, és jövő januárban nagyszabású átalakuláson megy keresztül. Az újranyitás 2026. február 14-re várható – így akik még a klasszikus enteriőrben, Robert De Niro és Andy Vajna emlékét idéző környezetben szeretnének sashimit kóstolni, az év végéig még megtehetik. A sashimi tehát nem csupán egy étel – hanem egy kultúra, egy művészet és egy élmény, amely immár a hazai gasztronómia szerves részévé vált.

NOBU Budapest

Forrás: NOBU Budapest

NOBU Budapest

Forrás: NOBU Budapest

Ez is érdekelhet:

  • Hollywood üdvöskéje, a hazánkban forgató Zendaya újabb különleges budapesti éttermet fedezett fel
  • TOP30: a legjobb vidéki étteremlista 2025-ben
  • 5 magyar étel, amiért még a külföldiek is rajonganak
Ha szeretnéd segíteni a HellóMagyar munkatársainak munkáját és a független újságírást,
itt tudod támogatni az oldalunkat
Budapest étterem gasztronómia Magyarország
Megosztás

Érdemes elolvasni

  • Tizenhárom év után tér vissza a Wizz Air egy kedvelt európai úti célhoz

  • Hihetetlen: Jordánia déli részén fedeztek fel egy 1500 éves keresztény várost!

  • Új régészeti látványosság Szegeden a rakparton

  • Nincs visszaút: a parajdi sóbánya nem nyílik meg többé

  • Egy éjszaka több millió forintért? Így néz ki a budapesti Kempinski Hotel Corvinus elnöki lakosztálya: videó, képek

  • Visszavonta egy 11 éves, Magyarországon született kisfiú állampolgárságát Sulyok Tamás köztársasági elnök

Kapcsolódó cikkek

Betelgeuze vörös szuperóriás csillag kísérő
2025.07.25.

Tényleg lehet kísérője az óriáscsillagnak, bebizonyíthatták a magyar csillagász jóslatát


Olvasson tovább
online kaszinó
2025.07.25.

A mesterséges intelligencia szerepe a magyar online kaszinókban és digitális játékplatformokon


Olvasson tovább
2025.07.24.

Sziget Fesztivál botrány: A zenekar keményen üzent Orbánnak, kiállnak a palesztinok mellett, a szervezők is megszólaltak


Olvasson tovább
kelták aranyérme lelet Csehország
2025.07.23.

Kelták aranya a magyar határ közelében – 2200 éves falu nyomára bukkantak


Olvasson tovább
rkk_336x280px

Érdemes elolvasni

stso

Adatkezelési tájékoztató

Süti (cookie) kezelése

Jogi közlemény

Szerzői Jogok

Hirdess velünk

Impresszum

© 2025 HelloMagyar. Minden jog fenntartva! | Szerver: levixdc.hu
Olvastad már?
Tizenhárom év után tér vissza a Wizz Air egy kedvelt európai úti célhoz

Tizenhárom év után tér vissza a Wizz Air egy kedvelt európai úti célhoz

Tovább olvasok
<b>Hihetetlen: Jordánia déli részén fedeztek fel egy 1500 éves keresztény várost!</b>

Hihetetlen: Jordánia déli részén fedeztek fel egy 1500 éves keresztény várost!

Tovább olvasok
Új régészeti látványosság Szegeden a rakparton

Új régészeti látványosság Szegeden a rakparton

Tovább olvasok
Nincs visszaút: a parajdi sóbánya nem nyílik meg többé

Nincs visszaút: a parajdi sóbánya nem nyílik meg többé

Tovább olvasok
Egy éjszaka több millió forintért? Így néz ki a budapesti Kempinski Hotel Corvinus elnöki lakosztálya: videó, képek

Egy éjszaka több millió forintért? Így néz ki a budapesti Kempinski Hotel Corvinus elnöki lakosztálya: videó, képek

Tovább olvasok
Visszavonta egy 11 éves, Magyarországon született kisfiú állampolgárságát Sulyok Tamás köztársasági elnök

Visszavonta egy 11 éves, Magyarországon született kisfiú állampolgárságát Sulyok Tamás köztársasági elnök

Tovább olvasok
NOBU Budapest: A sashimi kultúrája és a japán gasztronómia esszenciája

NOBU Budapest: A sashimi kultúrája és a japán gasztronómia esszenciája

Tovább olvasok
Tényleg a Balaton a legnagyobb pénznyelő? Mi a helyzet Nyugat-Magyarországon?

Tényleg a Balaton a legnagyobb pénznyelő? Mi a helyzet Nyugat-Magyarországon?

Tovább olvasok
Évszázadok óta elzárt részt állítanak helyre egy történelmi magyar várban

Évszázadok óta elzárt részt állítanak helyre egy történelmi magyar várban

Tovább olvasok
Tényleg lehet kísérője az óriáscsillagnak, bebizonyíthatták a magyar csillagász jóslatát

Tényleg lehet kísérője az óriáscsillagnak, bebizonyíthatták a magyar csillagász jóslatát

Tovább olvasok
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4