• Ukrajna
  • Egyesült Államok
  • Oroszország
  • történelem
  • Daily News Hungary
hm-logohm-logohm-logohm-logo
  • Külföld
  • Belföld
  • Trend
  • MIX
  • Kult+Múlt
  • Utazás
✕
Rendkívüli hírek
Szerkesztőség Szerkesztőség · 2023.06.06.
· MIX

Hatalmas pofont kapott a laboratóriumi hús az igazitól

mesterséges hús

A világ első tenyésztett hamburgere (itt még sütés nélkül) egy londoni sajtótájékoztatón 2013. augusztus 5-én. A tenyésztett hústerméket a Maastrichti Egyetem Mark Post által vezetett tudóscsoportja fejlesztette ki 250 000 euróból. Fotó: Wikimedia Commons

A UC Davis kutatói megdöbbentő felfedezést tettek, amely megváltoztathatja a laboratóriumban termesztett hús megítélését.

Egy még véleményezésre váró tanulmányban részletesen kifejtették, hogy a hús alternatívájának környezeti hatása “nagyságrendekkel” nagyobbnak tűnik, mint a boltban kapható marhahúsé, amely már önmagában is nagyon környezetszennyező élelmiszer a jelenlegi termelési módszerekkel.

Ha ez a kutatás megerősítést nyer, akkor az eredmények lesújtóak lehetnek. A laboratóriumban termesztett hús, amelyet sokáig az állatok levágása nélkül előállított hústermékek zöldebb alternatívájának tekintettek, károsabb lehet a környezetre, mint azok a termékek, amelyeket helyettesíteni próbálnak.

Mégsem a mesterséges hús a megfelelő alternatíva?

“Eredményeink arra utalnak, hogy a mesterségesen megalkotott hús nem eredendően jobb a környezet számára, mint a hagyományos marhahús” – mondta Edward Spang, az UC Davis egyetemi docense közleményében. “Ez nem csodaszer.”

Szerencsére a kutatók szerint létezhetnek hatékony módszerek arra, hogy hosszú távon jelentősen csökkentsék ezt a szénlábnyomot. Ennek köszönhetően még nem kell lemondanunk a jövőben az állatbarátabb táplálkozási formáról.

A mesterséges hús előállításának valamennyi szakaszában a hagyományos marhahúshoz képest a szükséges energiaciklust és az üvegházhatású gázok kibocsátását értékelve megállapították, hogy a mesterséges hús globális felmelegedési potenciálja, ami a CO2-kibocsátás kilogrammban mért környezeti mérőszáma, körülbelül 4-25-ször nagyobb, mint a boltokban kapható marhahústermékek átlaga.

Az egyik legnagyobb hátrány az, hogy nagymértékben finomított tápközegre van szükség, amelyek a sejtek szaporodását laboratóriumi körülmények között lehetővé teszik.

“Ha a vállalatoknak a tápközeget gyógyszeripari szinten kellene megtisztítaniuk, az több erőforrást használ fel, ami aztán növeli a globális felmelegedés lehetőségét” – mondta a közleményben a vezető szerző, Derrick Risner. “Ha ezt a terméket továbbra is a “gyógyszeripari” megközelítéssel állítják elő, akkor az rosszabb lesz a környezetre nézve és drágább, mint a hagyományos marhahústermelés.”

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal tavaly engedélyezte a mesterséges húsok értékesítését az Egyesült Államokban. A Futurism cikkének írásakor azonban még nem árusítottak ilyen termékeket az országban.

Érdemes elolvasni:

  • Marie Curie teste annyira radioaktív volt, hogy ólomkoporsóban temették el
  • 5,5 millió éves elefánttemetőt találtak Florida északi részén
Ha szeretnéd segíteni a HellóMagyar munkatársainak munkáját és a független újságírást,
itt tudod támogatni az oldalunkat
egészség gasztronómia tech tudomány
Megosztás

Érdemes elolvasni

  • Papír mindenáron: a Kádár-korszak újrahasznosító hadjárata

  • Átfogó fejlesztés indul a Balaton repülőterén: nemsokára utazhatunk nemzetközi járatokon

  • Egy elhaladó csillag száműzheti a Földet a Naprendszerből

  • Különleges ajándékokat kapott III. Károly koronázása alkalmából

  • Veszélyben az egyik magyar légitársaság?

  • Új olajmezőt találtak Magyarországon, több mint ezer hordónyit termel naponta

Kapcsolódó cikkek

Hévíz-Balaton Repülőtér fejlesztés
2025.06.01.

Átfogó fejlesztés indul a Balaton repülőterén: nemsokára utazhatunk nemzetközi járatokon


Olvasson tovább
Föld mágneses pólus Naprendszer
2025.05.31.

Egy elhaladó csillag száműzheti a Földet a Naprendszerből


Olvasson tovább
III. Károly angol király uralkodó Egyesült Királyság Anglia
2025.05.31.

Különleges ajándékokat kapott III. Károly koronázása alkalmából


Olvasson tovább
jégmag gleccserek olvadás északi-sarkvidék
2025.05.31.

Versenyt futnak az idővel a gleccserkutatók, több évszázadnyi információ veszhet oda


Olvasson tovább
rkk_336x280px

Érdemes elolvasni

stso

Adatkezelési tájékoztató

Süti (cookie) kezelése

Jogi közlemény

Szerzői Jogok

Hirdess velünk

Impresszum

© 2025 HelloMagyar. Minden jog fenntartva! | Szerver: levixdc.hu
Olvastad már?
Papír mindenáron: a Kádár-korszak újrahasznosító hadjárata

Papír mindenáron: a Kádár-korszak újrahasznosító hadjárata

Tovább olvasok
Átfogó fejlesztés indul a Balaton repülőterén: nemsokára utazhatunk nemzetközi járatokon

Átfogó fejlesztés indul a Balaton repülőterén: nemsokára utazhatunk nemzetközi járatokon

Tovább olvasok
Egy elhaladó csillag száműzheti a Földet a Naprendszerből

Egy elhaladó csillag száműzheti a Földet a Naprendszerből

Tovább olvasok
Különleges ajándékokat kapott III. Károly koronázása alkalmából

Különleges ajándékokat kapott III. Károly koronázása alkalmából

Tovább olvasok
Veszélyben az egyik magyar légitársaság?

Veszélyben az egyik magyar légitársaság?

Tovább olvasok
Új olajmezőt találtak Magyarországon, több mint ezer hordónyit termel naponta

Új olajmezőt találtak Magyarországon, több mint ezer hordónyit termel naponta

Tovább olvasok
Versenyt futnak az idővel a gleccserkutatók, több évszázadnyi információ veszhet oda

Versenyt futnak az idővel a gleccserkutatók, több évszázadnyi információ veszhet oda

Tovább olvasok
Jelentősen gyorsult az emberi evolúció a húsfogyasztás megjelenésével

Jelentősen gyorsult az emberi evolúció a húsfogyasztás megjelenésével

Tovább olvasok
63 napot töltött egy barlang mélyén egy férfi, és átírta, amit az emberi testről addig tudtunk

63 napot töltött egy barlang mélyén egy férfi, és átírta, amit az emberi testről addig tudtunk

Tovább olvasok
<strong>A Fekete Halál titka: hogyan tudott milliókat megölni a pestis?</strong>

A Fekete Halál titka: hogyan tudott milliókat megölni a pestis?

Tovább olvasok
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4