Bár a háború még folyik, a kajacsatát már megnyerte Ukrajna
Az ENSZ kulturális ügynöksége felvette a veszélyeztetett szellemi kulturális örökségek közé az ukrajnai borscs – általában céklából és burgonyából készült leves – elkészítési módját.
Az UNESCO szerint az ukrajnai háború “fenyegette” az ételt.
“A borscsért folytatott háborúban a győzelem a miénk!” – mondta Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter.
A borscs egy kiadós leves, általában a hozzáadott céklától piros színű – bár létezik zöld és fehér fajtája is.
Ukrajna a borscsot nemzeti ételének tekinti, de Oroszországban, más volt szovjet országokban és Lengyelországban is széles körben fogyasztják. Ennek eredményeként az eredete vitatott.
Sok állítás verseng abban a kérdésben, hogy honnan származik az étel, illetve hogy hogyan kell írni az étel nevét, tartalmazzon-e húst, sőt, még azt is vita tárgya, hogy kerül-e tejföl a tetejére vagy sem.
Az elmúlt években heves viták zajlottak a közösségi médiában a témában, egyesek egyenesen “borsch-háborút” emlegettek.
Ukrajna 2020-ban kérte, hogy az étel főzési kultúrája felkerüljön az UNESCO veszélyeztetett kulturális örökségeinek listájára, amelyről 2023-ban kellett döntést hozni.
De a döntési folyamat felgyorsult az ukrajnai orosz invázió és az étel hagyományaira gyakorolt „negatív hatások” miatt – áll az UNESCO sajtóközleményében.
“A fegyveres konfliktus veszélyezteti a borscs életképességét, mivel az emberek nem csak főzni vagy helyi zöldséget nem tudnak termeszteni” az ételhez, “de arra sincs lehetőség, hogy összejöjjenek, ami aláássa a közösségek társadalmi és kulturális jólétét”.
„A borscsháborúban és ebben a háborúban is nyerni fogunk” – reagált a hírre Tkacsenko.
“A borscsot és annak receptjeit boldogan megosztjuk majd minden civilizált országgal. És a civilizálatlanokkal is, hogy legyen nekik valami olyanjuk, ami jó, ízletes és ukrán” – tette hozzá.
Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova nevetségesnek nevezte a lépést.
“A mi borscsunkat nem óvni kell, hanem azonnal és teljesen el kell tüntetni a tányérról” – írta a Telegramon.
“Több ország is nemzeti ételévé nyilvánította a humuszt és a plovot. De ha jól értem, most mindent „ukránosítanak”. Mi a következő lépés? A sertéshúst is ukrán nemzeti élelmiszerré nyilvánítják?”
Lesley Chamberlain brit író a borscsról is szót ejtett a The Food and Cooking of Russia című könyvében.
A BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a borscs egy “látványos” leves, “fantasztikusan mély ízzel” és “mélyvörös színnel”.
“Rendkívül sokoldalú étel, készíthetjük nyáron és télen is, illetve zöldség- vagy húsalappal.”
Eredetéről elmondta, hogy bár az étel „iszonyatosan fontos volt az ukránok számára, maga a borscs nem szorítható bizonyos földrajzi határok közé”.
“Kelet-Európa nagy részét a hazájának tekinthetjük” – mondta.
Érdemes elolvasniAz 5 másodperces szabály – igaz vagy csak városi legenda?
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Ahol leghalálosabb kórokozók lakoznak: Az Egyesült Államok titkos laborja
A világ leggyorsabb tesztpályája, ahol kanyaródás nélkül lehet maximális sebességgel száguldani
VIDEÓ: A világ legnagyobb halszaporodóhelyét fedezték fel
A magyar ipar úttörője, az ágyúk és vasúti kerekek mestere: Ganz Ábrahám
Miért nem tudjuk a villámokat energiafejlesztésre használni?
Mi a legnagyobb eddig ismert prímszám?