Mit ettek az első magyarok a honfoglalás idején?
Elgondolkodtál már azon, mit ettek az első magyarok, amikor megérkeztek a Kárpát-medencébe? Volt-e már paprika az étlapon, vagy egészen más fogások kerültek István király asztalára? Merüljünk el az időben, és fedezzük fel, milyen meglepő finomságok kerültek a honfoglalók tányérjára.
Mielőtt a paprika megjelent
Ha a magyar konyhára gondolunk, legtöbbünknek a paprikával fűszerezett ételek, tartalmas pörköltek és a lecsó jut eszébe. Azonban, ahogy azt a Promotions is kiemeli, ezek az alapételek teljesen ismeretlenek voltak a honfoglaló magyarok számára. A paprika, paradicsom és burgonya még nem jutott el Európába, így a korabeli ételek egészen más, helyben fellelhető alapanyagokból készültek.

Illusztráció. Kiemelt kép: depositphotos.com
Az első magyarok előszeretettel használtak hagymát, káposztát, céklát, retket, erdei gombákat és bogyókat, fűszerezéshez pedig helyi növényeket, mint például tárkonyt, mentát vagy medvehagymát. Konyhaművészetük szorosan kötődött a természet körforgásához: azt használták fel, amit vadászni, gyűjteni vagy termeszteni tudtak. Az ételek egyszerűek, de táplálóak voltak, messze álltak a mai magyar konyhára jellemző gazdag fűszerezéstől.
Az első magyar pörkölt
A honfoglaló magyarok hagyományos ételei közül kiemelkedik az áldos, mely a mai pörköltek őse volt. Ünnepi fogásként készítették, gyakran áldozati állatok húsából, amelyet zöldségekkel és gyógynövényekkel főztek össze – csípős fűszerek nélkül. Akkoriban még nem ismerték a paprikát, így az ízeket a hús és a természetes fűszerek adták meg. Az áldost üstökben, nyílt tűzön főzték, és gyakran lepénykenyérrel fogyasztották, amely magába szívta a szaftos levet. Nem nehéz elképzelni a törzsfők lakomáit, ahol egy ilyen tartalmas étel volt az ünneplés középpontjában.
A mindennapi étrend
Ahogy a Pénzcentrum is megjegyzi, az első magyarok mindennapi étrendje meglepően változatos volt. A sertéshús, marhahús és a vadak, például a vaddisznó és őz ugyan alapételek voltak, de gyakran füstöléssel vagy szárítással tartósították őket a keményebb időszakokra. Gabonaféléket – árpát, kölest, búzát – termesztettek, ezekből kásákat vagy lepényeket készítettek. A tejtermékek, mint a túró, tejföl és a fermentált tejital, a tarhó, szintén fontos részei voltak az étkezéseknek, jóval azelőtt, hogy Európa többi részén elterjedtek volna. Az alma, körte és erdei bogyók, valamint a savanyított zöldségek hasznos tápanyagforrást nyújtottak. A méz pedig, amely már akkoriban is luxuscikk volt, édessé tette az ünnepi desszerteket.

Illusztráció Fotó: depositphotos.com
Mit evett István király?
Ahogy Magyarország a félnomád életformáról keresztény királysággá alakult át István király uralkodása alatt, sok régi gasztronómiai szokás még tovább élt. Azonban az udvari konyha, amelyhez István is hozzájutott, már jóval kifinomultabb volt: a legnemesebb húsok, friss gyümölcsök és mézzel édesített finomságok kerültek az asztalra.
A szomszédos kultúrák hatásai, valamint az új alapanyagok fokozatos megjelenése évszázadok alatt teljesen átalakították a magyar konyhát. Mégis, a honfoglalás kori ízek ma is tanúi annak, milyen leleményesek és természetközeliek voltak őseink.
Ha ezt a cikket angolul is szeretnéd elolvasni vagy megosztani, kattints ide: Daily News Hungary
Érdemes elolvasni:
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Veszprém várának egy 700 éves részletét találták meg
Amerikai filmakadémia: Három magyar filmes mostantól Oscar-szavazó!
Szabályosan élt Magyarországon az afgán diák, mégis kiutasították
Régi magyar megszólítások és köszönések, ahogy ma már ritkán hallani őket
Tényleg egy magyar királyról mintázták Lancelot lovagot? Egy izgalmas történelmi párhuzam
Csillagközi látogató lépett be a Naprendszerbe