Az 1000 éves arab szakácskönyvben még a másnaposságra is találni megoldást
Az Ibn Sayyar al-Warraq bagdadi író által csaknem ezer éve írt Kitab al-tabikh – amelynek jelentése Ételek könyve – az egyik legátfogóbb középkori gasztronómiai mű, amely több mint 600 receptet tartalmaz.
A könyv nemcsak kulináris fogásokat, hanem gyógyhatású ételeket is bemutat, például egy ősi közel-keleti másnaposság elleni gyógymódot, afrodiziákumokat és különféle egészségügyi problémákra is fogyasztható megoldást ajánl, derül ki az Ancient Origins beszámolójából.
Rengeteg dologra kínál megoldást az ősi szakácskönyv
Az ősi szöveget Nawal Nasrallah, a Bagdadi Egyetem korábbi professzora fordította le angol nyelvre A kalifa konyhájának évkönyvei címmel, így az angol közönség is megismerheti a benne foglalt érdekességeket.
Ibn Sayyar al-Warraq életéről viszont csak nagyon keveset tudnak a történészek. 961-ben halt meg, és valószínűleg egy megrendelésre írta művét, amely a kalifák, nagyurak és előkelőségek ételeit foglalja össze. Egyes kutatók szerint a kéziratot Sayf al-Dawla hamdanid herceg kérésére állíthatta össze.
Bár az al-Warraq által rögzített receptek sok esetben még régebbi forrásokra támaszkodtak, a szakácskönyv átfogó képet ad az iszlám aranykorának konyhaművészetéről.
A mű öt fejezetben tárgyalja a konyhai eszközöket, fűszereket, az ízek típusait, az ételek romlásának okait, valamint a megégett ételek helyrehozását.
Hetvenkilenc fejezetet szentel az ételek receptjeinek, húszat a főzés és étkezés etikettjének, huszonötöt pedig az ételek gyógyhatásainak, köztük az úgynevezett „tökéletes másnaposság elleni gyógymódnak”.
Ez utóbbi, a kishkiyya egy húsból, csicseriborsóból és zöldségekből készült leves, amely egy különleges hozzávalót, kaskot igényel. Ez egy erjesztett joghurtból, tejből és savóból készült termék, amely az akkori hit szerint a fejben és gyomorban felgyülemlett „túlzott hőt” csillapította.
Az ősi szakácskönyv azt is tanácsolja, hogy alkoholfogyasztás előtt együnk káposztát, az italokat mindenképpen kísérjük étellel, és másnap, a leves elfogyasztása előtt kortyolgassunk vizet. Érdekesség, hogy a kishkiyyát ma is hasonló módon készítik el Irak és a Levantei régió egyes részein.
A szakácskönyv nemcsak a konyhaművészet, hanem az egészséges életmód, a mezőgazdaság és a 10. századi élelmiszer-trendek mélyebb megértéséhez is hozzájárul.
Az iszlám aranykorának kulturális és társadalmi szokásait tükröző művet a tudományos világ ma is nagyra értékeli, hiszen egyedülálló bepillantást nyújt az egy évezreddel ezelőtti Közel-Kelet mindennapjaiba.
Érdemes elolvasni:
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Az idő gyorsabban telik a Holdon – Einstein relativitáselmélete új megközelítésben
Ezért ébredünk fel az ébresztő megszólalása előtt 5 perccel
5 öngyógyító állat
A Fabergé-tojások története
A történelem vizeiben – Veli Bej fürdő legendája
Ez a világ legveszélyesebb gyümölcse: teljesen ártalmatlannak tűnik, miközben halálos mérget rejt magában