Az Ausztrália déli, keleti és nyugati partjainál található sekély, part menti vizek egyik legjópofább lakója, a csíkos tintahal (Sepioloidea lineolata) valójában sokkal veszélyesebb, mint az elsőre tűnhet. A fejlábút sötétbarna vagy fekete csíkok borítják, és a minta már a frissen kikelt egyedeken is jól látható, szemben például a rákfélék lárváival, amelyek az esetek nagy részében átlátszók.
Bár ez a kontrasztos mintázat arra enged következtetni, hogy a csíkos tintahalat könnyű észrevenni, ez nem igazán állja meg a helyét. Egy kifejlett mindössze körülbelül 7 centiméter hosszú, ráadásul a nap nagy részét a homok alá bújva. Ezzel két legyet üt egy csapásra, ugyanis így ügyesen elrejtőzik a ragadozók elől, de közben szemmel is tartja a potenciális táplálékát is, írja az IFLScience.
Az apró tintahal talpraesettebb, mint gondolnánk

Bár nagyon aranyosnak tűnik, nem tanácsos kézbe venni, pláne megpróbálni megenni, még ha az angol nyelvterületen “dumpling”, azaz gombóc becenevet is viseli. Ennek pedig az az oka, hogy a csíkos tintahal mérget használ a támadókkal és a prédáival szemben is. Az előbbi tulajdonság talán nem meglepő, mivel a jelenlegi ismeretek szerint szinte minden fejlábú mérgező, de közülük is csak kevesen használnak mérget védekezésre és támadásra egyaránt.
Dr. Amanda Reid, a puhatestűek szakértője a Yahoo-nak elmondta, hogy a mérget a tintahal nyálka formájában, nagy mennyiségben választja ki, amikor veszélyben van. Az, hogy a nyálka ártalmas-e az emberre, még nem derítették ki a kutatók, de valószínűleg nem sorakoznak az önkéntesek azért, hogy tesztelhessék magukon.
A színes csíkok jó eséllyel elég meggyőzőek a ragadozók számára, a kutatók ugyanis úgy gondolják, az élénk színek utalhatnak az adott állat mérgező természetére, mint ahogy az állatvilágban sok más esetben is, például a spix nyerges varangy, vagy a nyílméreg béka.
Érdemes elolvasni:
- Növénynek hitték, kiderült, hogy egy dinoszaurusz farka rejlett egy borostyánban
- Portugál gálya: a szél hajtotta tengeri szörny 30 méteres csápokkal
Source: