9 kiváló érv a cseresznye és meggy fogyasztása mellett
Számos tanulmány fordított összefüggést mutatott a gyümölcs- és zöldségfogyasztás és bizonyos krónikus, gyulladásos betegség kockázata között. A jelentések szerint a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása csökkenti az összhalálozás kockázatát. A gyümölcsök vitaminokat, ásványi anyagokat, karotinoidokat és élelmi rostokat biztosítanak a szervezetünk számára. Emellett polifenolokat is tartalmaznak, amelyekről úgy gondolják, hogy csökkentik a metabolikus szindróma, a cukorbetegség, a nem alkoholos zsírmáj, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
1) A cseresznye és meggy tápanyagokban gazdag gyümölcsök
Viszonylag alacsony kalóriatartalmuk mellett jelentős mennyiségű fontos tápanyaggal és bioaktív vegyülettel látják el a szervezetünket. Ideértve a rostokat, polifenolokat, karotinoidokat, C-vitamint és káliumot. A tudományos irodalom az sugallja, hogy a meggyben magasabb az összes fenolos vegyület koncentrációja, míg a cseresznye több antocianint tartalmaz.
A Nutrients szaklapban még korábban publikált tanulmányban kutatók egy csoportja a cseresznyével és meggyel végzett humán vizsgálatok eredményeit elemezte.
Mind a frissen fogyasztott gyümölcsök, mind pedig a belőlük készült különböző termékek (lé, por, koncentrátum, kapszula) hatását vizsgálták. Összesen 29 tanulmányt vizsgáltak. Ezek kétharmada randomizált és placebo-kontrollált volt. A legtöbb vizsgálat 2 hétnél rövidebb ideig tartott (5 órától akár 3 hónapig terjedtek). A vizsgálatok során a részvevők napi 45-270 cseresznyének vagy meggynek (55-720 mg/nap antocianin tartalom) megfelelő mennyiséget fogyasztottak, napi egy vagy több adagra elosztva.
A polifenolok, a karotinoidok, valamint az E- és C-vitamin mind hozzájárulnak a cseresznye és meggy antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaihoz.
2) A cseresznye és meggy fogyasztásának antioxidáns hatásai
10 tanulmány vizsgálta a cseresznye és meggy hatását az oxidatív stressz markereire. Az oxidatív stressz 8 vizsgálatban csökkent (vagy nőtt az antioxidáns kapacitás), míg 2 vizsgálatban nem változott. Összességében a humán vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy mindkét gyümölcs csökkenti az oxidatív stresszt. Ezt alátámasztják állat- és sejtkultúra-vizsgálatok eredményei is.
3) Cseresznye és meggy bevitel hatása a gyulladási faktorokra
Tizenhat humán vizsgálatban vizsgálták a két gyümölcs fogyasztásának a gyulladás markereire gyakorolt hatását. 11 vizsgálatban csökkentek, 4 vizsgálatban nem változtak, míg egy vizsgálat esetén nőttek a gyulladási faktorok.
4) A meggy fogyasztásának hatása az edzés utáni fizikai állapotra
Az edzést követő izomfájdalmat és erővesztést a meggy fogyasztása szignifikánsan csökkentette 9 vizsgálatból 8-ban. De egy vizsgálat során az eredmények nem különböztek a placebo vizsgálatétól. Úgy tűnik, hogy a meggy kedvező hatása összefüggésben áll az antocianinok és más, a gyümölcsben található fenolos vegyületek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaival.
5) Cseresznye- és meggyfogyasztás, valamint a cukorbetegség
A két gyümölcs, vagy a belőlük készült termékek fogyasztása nem változtatta meg az éhgyomri vagy a véletlenszerűen mért vércukorszintet és az éhgyomri inzulin szintet egészséges vizsgálati résztvevőknél.
Egy cukorbeteg nőkön végzett 6 hetes vizsgálat során napi 40 ml ( 720 mg/nap antocianin) koncentrált meggylé szignifikánsan csökkentette a hemoglobin A1C szintjét a vizsgálat előtti szintekhez képest. Bár az éhgyomri vércukorszint 8 %-kal csökkent, de ez nem volt szignifikáns. Ugyan ez a vizsgálat nem alkalmazott kontrollcsoportot, az eredmények összhangban vannak az állatokon és in vitro vizsgálatokban találtakkal.
6) A cseresznye és meggy bevitel hatása a vérzsírokra
A cseresznye vagy meggy koncentrátum egészséges felnőttek esetén nem volt hatással a vérzsírok koncentrációjára. Ezzel szemben emelkedett vérzsír szinttel rendelkező túlsúlyos és elhízott személyek esetén 4 hetes meggylé fogyasztás csökkentette a korábban emelkedett vérlipidek arányát. Úgy tűnik, hogy a két tanulmány ellentétes eredményeihez a vizsgálatokat megelőző vérlipid profil és nem az alkalmazott gyümölcs koncentrátum (cseresznye avagy meggy) járult hozzá.
7) A cseresznye-és meggyfogyasztás, valamint a vérnyomás kapcsolata
Mindkét gyümölcs esetén azt találták a kutatók, hogy mind az elfogyasztott adag, mind pedig az utána eltelt idő befolyásolja a gyümölcslé koncentrátumok eseteleges vérnyomáscsökkentő hatását.
8) A két gyümölcs hatása az ízületi gyulladásra és a kapcsolódó kockázati tényezőkre
Noha a különböző humán vizsgálatok eredményei között ellentmondások vannak, az eredmények azt sugallják, hogy a cseresznye és meggy fogyasztása csökkentheti az ízületi gyulladásos rohamok előfordulását. Azonban hosszú távú, randomizált, kettős vak és placebo-kontrollált humán vizsgálatokra van szükség a fentiek megerősítésére.
9) A cseresznye és meggy fogyasztásának hatása az alvásra, a hangulatra és a kognitív funkciókra
Az alvás minőségét és mennyiségét egyaránt javította mindkét gyümölcs fogyasztása. A kognitív funkciók javítása kapcsán bár kedvező eredmények születtek, további vizsgálatokra van szükség ennek megerősítésére.
Érdemes elolvasniMit igyunk: kávét, teát, vagy mindkettőt?
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Egy tokaji szálloda is bekerült Európa legjobbjai közé
Oroszország állatkerti állatokat adott Észak-Koreának a katonákért cserébe
Magyar származású hírességeket idéz meg egy lenyűgöző animációs kisfilm
Ismét adventi vonatokkal utazhatunk a bécsi és zágrábi karácsonyi vásárokra
Egy rabszolga előzhette meg Magellánékat a Föld megkerülésében
Ez a 2 centiméternél is kisebb fosszília lehet a hiányzó láncszem az evolúcióban