Isteni státuszt tulajdonítottak a sörnek, és ennek megfelelően fogyasztották is rendesen minden egyes nap.
Napi 10 korsóval is megittak az egyiptomiak az italból, mert hitték, hogy a sör „isteni státusszal” rendelkezik, írja a Daily Star.
Ráadásul az ő italuk állítólag jobb is volt, mint a miénk. A főzési folyamatuk során ugyanis olyan módszereket is használtak, amelyeket a modern főzdék egyáltalán nem alkalmaznak. Legalábbis eddig egyáltalán nem foglalkoztak. Ma már viszont kísérletek folynak annak az italnak az újraalkotására, amivel több ezer évvel ezelőtt a piramis építői megpihentek a nap végén, vagy épp napközben.
Kihagyták a vizet a sörből
Erjesztési folyamatuk alapjaiban tért el a jelenleg használt eljárástól, ugyanis a vizet teljesen kihagyták a főzésből. Xenophon görög tábornok állítólag megdöbbent a nedű erősségétől, amikor először megkóstolta a régió söreit.
Elmondása szerint a víz hozzákeverése nélküli ital nagyon erős volt, és bár finom volt, de az ízét azért meg kellett szokni. A WorldHistory cikkéből kiderül, hogy egyes sörök olyan sűrűek voltak, hogy zabkásaszerű állaguk miatt kanállal kellett őket elfogyasztani.
De hiába az elképesztően nagy alkoholtartalom, az építőmunkások ittak az italból bőven, állítólag munka közben is. És mégis sikerült felépíteniük a piramisokat, sőt, egyes vélemények szerint épp ezért sikerült. „A folyékony ebédek” segítségével ugyanis az építőknek és az ókori Egyiptom lakójának ugyanis így kevésbé kellett a nem biztonságos ivóvíz okozta kockázatokkal megküzdeniük.
Ihatunk majd újra belőle?
És nem az ókori egyiptomiak voltak az egyetlen civilizáció, amely így orvosolta az ivóvízproblémát. A középkori Angliának hasonló problémái voltak a vízbiztonsággal, ugyanis a vízben élő kórokozók inkább luxuscikké tették, mint a mindennapi étkezés elengedhetetlen kellékévé.
A British Museum szerint jelenleg is kutatások folynak annak érdekében, hogy újraalkossák a korabeli italt, amelyet a feltételezések szerint egyenesen az erjesztőpalackból ittak. Még a sörhöz való könnyű hozzájutás ellenére is az “isteni italnak” tekintették, és számos korabeli istent, köztük Oziriszt és Hathort is összefüggésbe hozták az alkohollal a korabeli iratokban.
Sumer módszerek alapján készült?
Más kutatók úgy vélik, hogy az egyiptomiaknak köszönhetjük az első igazi sört, amelyet a sumér főzési módszerek finomhangolásával alkottak meg, hogy így lágyabb italt hozzanak létre.
Ez is érdekelhet:
- Valóban létezik a fáraók átka? Ez áll a legenda mögött
- Ez ám a felfedezés: elképesztő mennyiségű alkoholt talált a NASA az űrben
Kiemelt kép: depositphotos.com
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Egy tokaji szálloda is bekerült Európa legjobbjai közé
Oroszország állatkerti állatokat adott Észak-Koreának a katonákért cserébe
Magyar származású hírességeket idéz meg egy lenyűgöző animációs kisfilm
Ismét adventi vonatokkal utazhatunk a bécsi és zágrábi karácsonyi vásárokra
Egy rabszolga előzhette meg Magellánékat a Föld megkerülésében
Ez a 2 centiméternél is kisebb fosszília lehet a hiányzó láncszem az evolúcióban