Top 12 érv a homoktövis fogyasztása mellett
A Magyarországon is őshonos homoktövis rendkívül egészséges gyümölcs. Frissen és feldolgozott formában is bővelkedik vitaminokban, ásványi sókban, antioxidánsokban és más bioaktív vegyületekben. Nézzük meg, hogy miért érdemes rendszeresen fogyasztani, főleg ősszel és télen.
1) A homoktövis igazi C-vitamin bomba
A homoktövis C-vitamin tartalma megközelíti a csipkebogyóét és 5-10-szer annyit tartalmaz, mint a citrusfélék. 100 g-ban akár 350 mg C-vitamin is megtalálható.
A C-vitamin fontos szerepet tölt be a kollagén bioszintézisében. A kollagén a kötőszövetek egyik fontos alkotóeleme és hozzájárul a sebgyógyuláshoz is. Ezen túl, antioxidáns hatással rendelkezik, fontos szerepet tölt be az immunrendszer normál működésében. Továbbá segíti a növényi eredetű vas felszívódását.
2) Esszenciális aminosav forrás
A 22 fehérjeépítő aminosav közül 18 megtalálható a homoktövisben. Kiemelten fontos az emberi szervezet számára az esszenciális aminosavak bevitele, úgy mint: treonin, valin, metionin, leucin, lizin, triptofán, izoleucin és fenilalanin, melyek megtalálhatóak a homoktövisben.
3) A homoktövis kiváló ásványi anyag forrás
Megtalálható benne többek között: a cink, kalcium, kálium, magnézium, mangán, nátrium, réz és vas.
A homoktövis bogyója és az abból készült gyümölcslé káliumban a leggazdagabb. A kálium fontos szerepet tölt be az ingerület-átvitelben, hozzájárul a normál izom-, ideg– és szívműködéshez, valamint jótékonyan befolyásolja a vérnyomást. Kedvezően hat a csontok egészségére és csökkenti a vesekőképződés kockázatát.
4) Bővelkedik antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben
Az antioxidánsok védenek a szabad gyökök káros hatásaival szemben. A homoktövis antioxidáns hatású vegyületei: a C- és E-vitamin, karotinoidok, flavonoidok, fenolsavak és tanninok.
5) Jótékonyan befolyásolhatja a vér koleszterin szintjét
A homoktövis bővelkedik fitoszterolokban. A növényi szterolok fogyasztása csökkentheti a vér koleszterinszintjét. A koleszterinszint csökkentése fontos a szívkoszorúér betegségek megelőzésében.
6) A szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben védő bioaktív vegyületeket tartalmaz
A flavonoidok gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Az E-vitamin a lipidperoxidáció (az érfalra lerakódott plakkok oxidációja) gátlásával csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
7) Homoktövis a sebgyógyulás és a bőr egészsége védelmében
A homoktövist egyes országokban hagyományosan a bőr regenerálódásának elősegítésére használták. Ezt a modern orvostudomány is intenzíven kutatta. A homoktövis gyümölcs- és magolaj nagy mennyiségű hasznos telítetlen zsírsavat (omega-3,6,7), természetes antioxidánsokat, E- és K-vitamint, karotinoidokat és fitoszterolokat tartalmaz. Mindezek a vegyületek védik a sejtmembránt és fokozzák a sejtek regenerálódását.
Hatékonynak bizonyult égési sérülések, napégés, kémiai égés, sugárzás okozta égés, ekcéma és egyéb bőrbetegségek kezelésében. A palmitoleinsav a bőr egyik összetevője, amelyet égési sérülések kezelésére és sebgyógyításra használnak.
A kozmetikai ipar is előszeretettel alkalmazza különböző dermatológiai készítményekben, mivel kedvező a zsírsav és vitamin összetétele. Gyakran használják a száraz, pikkelyes vagy gyorsan öregedő bőr ápolására.
8) Jótékonyan befolyásolhatja a vércukor szintet
Számos kutatás biztató eredményekkel szolgát, miszerint a homoktövis polifenol tartalma segíthet a normál vércukorszint fenntartásában.
9) Potenciális daganatellenes hatás?
Egyelőre csak állatkísérletes vizsgálatok állnak rendelkezésre a homoktövis esetleges rákellenes hatásával kapcsolatban. A homoktövisben megtalálható béta-szitoszterol potenciális daganatellenes hatással rendelkezik.
10) Homoktövis az emésztőrendszer egészségéért
Szintén állatkísérletekben vizsgálták a homoktövis magolaj és gyümölcslé gyomor-bélrendszerre kifejtett hatását. Biztató eredményeket kaptak patkánymodellben a gyomorfekély gyógyulásában. Ezen túl a különböző kivonatok kedvezően befolyásolták a bélflóra összetételét.
11) A homoktövis olaj számos további potenciális jótékony hatással kecsegtet
Állatkísérletek és humán vizsgálatok számos, az egészségre gyakorolt pozitív hatással biztatnak. Mint például a májfibrózis, krónikus májgyulladás, száraz szem szindróma kezelése. Jótékonyan befolyásolhatja a csontok egészségét.
12) Az élelmiszer- és a takarmányipar is intenzíven vizsgálja a homoktövisben rejlő potenciált
Az erjesztett élelmiszerek például joghurtok vagy italok (sör) esetén az élelmiszeripar ki tudja használni a homoktövis antioxidáns hatású anyagait. Ezen túl, kedvező íz élményt nyújtanak a termékek.
Az állatok takarmányához adagolva pedig, magasabb minőségű végtermék például hús vagy tojás érhető el. E célból a baromfi-, sertés- és haltenyésztést is tanulmányozták a kutatók. A tojássárgája élénkebb színű, a csirke és sertéshús kedvezőbb zsírsav összetételű lehet. Míg a tenyésztett halak esetén a végső tömegkihozatalra hatott kedvezően.
Érdemes elolvasni10 érdekes tény a C-vitaminról
Források:
Jaśniewska A, Diowksz A. Wide Spectrum of Active Compounds in Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides) for Disease Prevention and Food Production. Antioxidants. 2021; 10(8):1279. https://doi.org/10.3390/antiox10081279
Ciesarová Z, et al. Why is sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) so exceptional? A review, Food Research International, Volume 133, 2020, 109170, ISSN 0963-9969, https://doi.org/10.1016/j.foodres.2020.109170.
Xu Y-J, et al. Health benefits of sea buckthorn for the prevention of cardiovascular diseases, Journal of Functional Foods, Volume 3, Issue 1, 2011, Pages 2-12, ISSN 1756-4646, https://doi.org/10.1016/j.jff.2011.01.001.
Olas B. The beneficial health aspects of sea buckthorn (Elaeagnus rhamnoides (L.) A.Nelson) oil, Journal of Ethnopharmacology, Volume 213, 2018, Pages 183-190, ISSN 0378-8741, https://doi.org/10.1016/j.jep.2017.11.022.
Zeb, Alam. (2004). Important Therapeutic Uses of Sea Buckthorn ( Hippophae ): A Review. Journal of Biological Sciences. 4. 10.3923/jbs.2004.687.693.
Solà Marsiñach, M., Cuenca, A.P. The impact of sea buckthorn oil fatty acids on human health. Lipids Health Dis 18, 145 (2019). https://doi.org/10.1186/s12944-019-1065-9
Zielińska A, Nowak I. Abundance of active ingredients in sea-buckthorn oil. Lipids Health Dis. 2017 May 19;16(1):95. doi: 10.1186/s12944-017-0469-7. PMID: 28526097; PMCID: PMC5438513.
Vilas-Franquesa, A., et al. Potential of sea buckthorn-based ingredients for the food and feed industry – a review. Food Prod Process and Nutr 2, 17 (2020). https://doi.org/10.1186/s43014-020-00032-y
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Egy tokaji szálloda is bekerült Európa legjobbjai közé
Oroszország állatkerti állatokat adott Észak-Koreának a katonákért cserébe
Magyar származású hírességeket idéz meg egy lenyűgöző animációs kisfilm
Ismét adventi vonatokkal utazhatunk a bécsi és zágrábi karácsonyi vásárokra
Egy rabszolga előzhette meg Magellánékat a Föld megkerülésében
Ez a 2 centiméternél is kisebb fosszília lehet a hiányzó láncszem az evolúcióban