• Ukrajna
  • Egyesült Államok
  • Oroszország
  • történelem
  • Daily News Hungary
hm-logohm-logohm-logohm-logo
  • Külföld
  • Belföld
  • Trend
  • MIX
  • Kult+Múlt
  • Utazás
✕
Rendkívüli hírek
Helló Magyar Helló Magyar · 2021.09.27.
· MIX

Franciaország nyerte a Bocuse d’Or fődíját, a magyarok is szépen helytálltak

Bocuse d'Or

Lyon, 2021. szeptember 27. Davy Tissot francia séf (k) ünnepel, miután csapatával megnyerte a világ legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d'Or-nak (Arany Bocuse) a döntõjét Lyonban 2021. szeptember 27-én. A Paul Bocuse mesterszakácsról elnevezett versenyt elõször 1987-ben rendezték meg. MTI/AP/Laurent Cipriani

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

A verseny legjobb commis-jének járó díjat a svájci csapat segítője nyerte, a legjobb elviteles téma különdíját Svédország, a legjobb hústálnak járó elismerést Izland kapta.

A vasárnap és hétfőn Lyonban, a SIRHA kiállítás keretein belül megtartott döntőben összesen 21 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapatot vezető Veres István séf hétfőn versenyzett.

A csapat tagja Molnár Bence commis (segéd) és Széll Tamás coach, a csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke volt.

Idén első alkalommal adták át a Bocuse d’Or Social Commitment Awardot, vagyis a társadalmi felelősségvállalást díjazó elismerést: a díjat Kolumbia kapta.

A díjat az a csapat kaphatta meg, amely a legelkötelezettebbnek találtatott az olyan témákban, mint az élelmiszersegély, élelemosztás, a pazarlás elleni küzdelem, a fenntartható termesztés.

BEZÁRÁS

Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d’Or, világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyénektöbb mint három évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem január, hanem szeptember végére tolódott.

A koronavírus-járvány hatására nemcsak az időpontot, hanem a versenyfeladatot tekintve is történt változás, hiszen a Bocuse d’Or verseny híres arról, hogy szinkronban van a világban zajló eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel. A legnagyobb változás, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

A magyar csapat előételként ratatouille tarte-ot készített konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal, főételként garnélával töltött derelyét grillezett paradicsommal, garnéla-bisque-kel és fehérparadicsom szósszal tálalva. A desszert paradicsom-eper-bodzavirág baba, egy klasszikus francia desszert volt, eredetileg egy rumos szirupba áztatott tészta.

A korábbi évekkel ellentétben az egyik leglátványosabb és legizgalmasabb versenyfeladat, a hústéma prezentálásához a csapatok ezúttal nem önállóan tervezték és készítették el tálaikat, hanem mindenki egyforma tálat kapott. Ez egészült ki egy fém edénnyel, melyben egy ragut kellett bemutatni. Ez a hús harmadik köreteleme, melynek zöldségekből és magvakból kellett készülnie.

Veres István és csapattársai brezírozott marhastefániát és fűszervajjal töltött “madelaine-t” készítettek. A hústál elemei között kétféle vegán burgonyaköret jelent meg: konfitált burgonya hagymalekvárral, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel, valamint ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. A ragutálban krémes zöldségragut tálaltak sajtszósszal, emellett brokkoli és sült cékla salátát is bemutattak tormával és almával.

A Bocuse d’Or versenyeken a végső pontszámok tekintetében mindig fontos szerepet kap a fenntartható gondolkodás, a pazarlás redukálása.

Így a 2021-es lyoni döntőn is nagy szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok. Az elviteles ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás volt, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek. Ezen kívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordított.

Mivel a világdöntőre több mint fél évvel a szokott időpont után került sor, közben a Magyar Bocuse d’Or Akadémia gőzerővel készült a következő versenyre is, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt, amelyen Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását.

A tét óriási, hiszen a nyertes képviselheti Magyarországot a 2022. márciusában megrendezésre kerülő európai válogatón, amelynek 2016 után ismét Budapest ad majd otthont.

Essencia étterem
Érdemes elolvasniÓriási siker: Két újabb budapesti étterem nyerte el a Michelin-csillagot
Ha szeretnéd segíteni a HellóMagyar munkatársainak munkáját és a független újságírást,
itt tudod támogatni az oldalunkat
díjazás Franciaország gasztronómia
Megosztás

Érdemes elolvasni

  • Új autópálya-szakaszok váltak fizetőssé, tervben egy autóút folytatása

  • Ezek voltak a halál leggyakoribb okai a Római Birodalomban

  • Elképesztő dolog történik az agyunkkal, ha 3 napig nem mobilozunk

  • Felújítanak egy jelentős középkori templomromot Magyarországon

  • Ez a budapesti hely süti Európa egyik legjobb pizzáját: te kóstoltad már?

  • Mi lehet a fekete lyukak „túloldalán”?

Kapcsolódó cikkek

mobil okostelefon agy
2025.06.12.

Elképesztő dolog történik az agyunkkal, ha 3 napig nem mobilozunk


Olvasson tovább
Európa legjobb pizzái Budapest
2025.06.11.

Ez a budapesti hely süti Európa egyik legjobb pizzáját: te kóstoltad már?


Olvasson tovább
Fekete lyuk sötét energia
2025.06.11.

Mi lehet a fekete lyukak „túloldalán”?


Olvasson tovább
emberi húsgombóc számítás
2025.06.11.

Ekkora lenne a húsgombóc, amelybe mindannyiunkat beledarálnának


Olvasson tovább
rkk_336x280px

Érdemes elolvasni

  • új közlekedési tábla Európa Új közlekedési tábla Európában: mit jelent a zöld karika?

  • Madeleine McCann Mi történt Madeleine McCann-nel? Mutatjuk a 7 lehetséges elméletet!

  • gyatlov-rejtély sátor Végre megoldhatták a Gyatlov-rejtélyt, a Szovjetunió egyik legfurcsább esetét

  • Antarktisz Elveszett világot találtak 2 kilométerrel az Antarktisz jege alatt

  • Nemzeti Hauszmann Program Budavári Palota pince Legalább 650 éves pincét tártak fel a Budavári Palotában

stso

Adatkezelési tájékoztató

Süti (cookie) kezelése

Jogi közlemény

Szerzői Jogok

Hirdess velünk

Impresszum

© 2025 HelloMagyar. Minden jog fenntartva! | Szerver: levixdc.hu
Olvastad már?
Új autópálya-szakaszok váltak fizetőssé, tervben egy autóút folytatása

Új autópálya-szakaszok váltak fizetőssé, tervben egy autóút folytatása

Tovább olvasok
Ezek voltak a halál leggyakoribb okai a Római Birodalomban

Ezek voltak a halál leggyakoribb okai a Római Birodalomban

Tovább olvasok
<b>Elképesztő dolog történik az agyunkkal, ha 3 napig nem mobilozunk</b>

Elképesztő dolog történik az agyunkkal, ha 3 napig nem mobilozunk

Tovább olvasok
Felújítanak egy jelentős középkori templomromot Magyarországon

Felújítanak egy jelentős középkori templomromot Magyarországon

Tovább olvasok
Ez a budapesti hely süti Európa egyik legjobb pizzáját: te kóstoltad már?

Ez a budapesti hely süti Európa egyik legjobb pizzáját: te kóstoltad már?

Tovább olvasok
Mi lehet a fekete lyukak „túloldalán”?

Mi lehet a fekete lyukak „túloldalán”?

Tovább olvasok
Megtalálták a legendás svéd hadihajó testvérhajóját

Megtalálták a legendás svéd hadihajó testvérhajóját

Tovább olvasok
Ekkora lenne a húsgombóc, amelybe mindannyiunkat beledarálnának

Ekkora lenne a húsgombóc, amelybe mindannyiunkat beledarálnának

Tovább olvasok
Így néznek ki szuperlassításban a leghétköznapibb dolgok

Így néznek ki szuperlassításban a leghétköznapibb dolgok

Tovább olvasok
Végre megoldhatták a Gyatlov-rejtélyt, a Szovjetunió egyik legfurcsább esetét

Végre megoldhatták a Gyatlov-rejtélyt, a Szovjetunió egyik legfurcsább esetét

Tovább olvasok
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4