• Ukrajna
  • Egyesült Államok
  • Oroszország
  • történelem
  • Daily News Hungary
hm-logohm-logohm-logohm-logo
  • Külföld
  • Belföld
  • Trend
  • MIX
  • Kult+Múlt
  • Utazás
✕
Rendkívüli hírek
György György · 2023.06.25.
· Trend

Piacra kerül az első laboratóriumban készített hús az Egyesült Államokban

Piacra kerül a legelső forgalmazható laboratóriumban készült hús az Egyesült Államokban. Az új fajta csirkehúst sejtekből növesztik. Az ilyen élelmiszerek árusítása eddig nem volt megengedett a világban. Az új termék hatalmas változásokat hozhat a mindennapi táplálkozásunkba, amennyiben elterjedté válik.

Először lesz lehetőség laboratóriumba előállított hús nagy mennyiségű termelésére és árusítására az Egyesült Államokban. Június 21-én két kaliforniai cég, az Upside Foods és a Good Meat megkapta az engedélyt a hatóságoktól, hogy laborban növesztett csirkehúsukat áruba bocsáthassák.  A Joinn Biologics, a Good Meat partnere pedig megkapta az engedélyt a hús termesztésére.

Hústermesztés

Kicsit furcsának tűnhet az eljárás elsőre, de valójában egészen egyszerű eljárás. Attól eltekintve, hogy mesterséges környezetben történik a termesztés, maga a folyamat egészen természetes. Mintákat vesznek egyes állatok szöveteiből, ezzel nem okozva maradandó kárt az állatnak. A sejteket átvizsgálják és utána eltárolják őket speciálisan erre kialakított bankokban. A bankokból ezek után összegyűjtik a mintákat, majd jellemzően hatalmas acél tartályokba teszik őket.

A tartályok bioreaktorokként funkcionálnak, ahol a sejtek gyors növekedésbe kezdhetnek. A gyártók közben folyamatosan tápanyagot biztosítanak a sejtek számára, illetve felületeket, amelyeken nőhetnek. Ezenkívül proteinek segítségével irányítják a sejtek növekedését, hogy több féle hús típust is el tudjanak érni, mint például izom, zsír, vagy egyéb szövetek — írja a Live Science.

Ezzel a technikával szinte tökéletesen le tudják utánozni a rendes csirkehúst. Miután a hús megnőtt, utána már csak be kell gyűjteni, ahonnan már hagyományos úton lehet csomagolni és feldolgozni.

Labor-hús árusítás

2019-ben az Egyesült Államokbéli hatóságok szabályozásokat vezettek be a laboratóriumban növesztett húsok szakszerű címkézésére. A felülvizsgálatok során az Egyesült Államok megfelelő hatóságai megerősítették, hogy a piacra kerülő termékek emberi fogyasztásra alkalmasak és biztonságosak.

Egyelőre még nem lehet majd minden polcon megtalálni, ráadásul az ára is egészen borsos lesz. Egyelőre majd Michelin-csillagos éttermekben lehet majd megtalálni az ételt. Olyan helyeken, akik megpróbálják a fenntarthatóbb húsfogyasztási szokásokat elterjeszteni.

A kezdeti drágasági fázis után a cél a széleskörű elterjedése lenne a hústerméknek. A gyártók szeretnék a hagyományos húsárakkal is felvenni a versenyt. Szerintük mindössze 15 éven belül a normál és laboratóriumi hús árai között nem lesz különbség. Ráadásul, mivel a termék előállítása nem kívánja meg az állatok tartását és mészárlását, így környezetvédelmi szempontokból is sokkal jobb.

A termék előállításának mértékét könnyedén lehet növelni, hogy az jobban ki tudja szolgálni az általános fogyasztók igényeit.

Ezeket a cikkeket is érdekes elolvasni:

  • Az erdő, amely valójában egyetlen fából áll
  • A 7 legöregebb fa a világon
Ha szeretnéd segíteni a HellóMagyar munkatársainak munkáját és a független újságírást,
itt tudod támogatni az oldalunkat
élelmiszer tudomány
Megosztás

Érdemes elolvasni

  • Valójában ezért halt meg Ötzi, a jégember

  • A nyelv kialakulása: hogyan tanult meg beszélni az ember?

  • Üzbegisztán együttműködése a Türk Államok Szervezetével a turizmus területén bővül

  • A titokzatos budai fekete cica

  • Az EU összefog az orosz „árnyékflotta” ellen a Balti-tengeren

  • A Margitsziget elfeledett története

Kapcsolódó cikkek

Egy középkori paraszt földet művel, mellette egy modern irodai dolgozó ül fáradtan a laptopja előtt.
2025.05.13.

Többet dolgozol, mint egy paraszt a középkorban? Meglepő válaszokat hoztak a kutatások


Olvasson tovább
Belváros, Duna, Budapest, Középkori, Híd, Boldog Város Index
2025.05.13.

Tovább emelkedtek a magyar albérletárak, de van egy jó hírünk


Olvasson tovább
A kiegyensúlyozott életmód és a mentális egészség is hozzájárulhat az élettartam növekedéséhez.
2025.05.13.

Új kutatás az élettartam növekedéséről: Tovább élünk mint valaha


Olvasson tovább
robotkőműves
2025.05.12.

Forradalmi megoldás: robotkőműves áll munkába Magyarországon


Olvasson tovább
rkk_336x280px

Érdemes elolvasni

stso

Adatkezelési tájékoztató

Süti (cookie) kezelése

Jogi közlemény

Szerzői Jogok

Hirdess velünk

Impresszum

© 2025 HelloMagyar. Minden jog fenntartva! | Szerver: levixdc.hu
Olvastad már?
Valójában ezért halt meg Ötzi, a jégember

Valójában ezért halt meg Ötzi, a jégember

Tovább olvasok
A nyelv kialakulása: hogyan tanult meg beszélni az ember?

A nyelv kialakulása: hogyan tanult meg beszélni az ember?

Tovább olvasok
Üzbegisztán együttműködése a Türk Államok Szervezetével a turizmus területén bővül

Üzbegisztán együttműködése a Türk Államok Szervezetével a turizmus területén bővül

Tovább olvasok
A titokzatos budai fekete cica

A titokzatos budai fekete cica

Tovább olvasok
Az EU összefog az orosz „árnyékflotta” ellen a Balti-tengeren

Az EU összefog az orosz „árnyékflotta” ellen a Balti-tengeren

Tovább olvasok
A Margitsziget elfeledett története

A Margitsziget elfeledett története

Tovább olvasok
Putyin elmondta a béke orosz feltételeit

Putyin elmondta a béke orosz feltételeit

Tovább olvasok
Sokkal korábban elpusztulhat az univerzum, mint hittük

Sokkal korábban elpusztulhat az univerzum, mint hittük

Tovább olvasok
<strong>Döbbenetes: egy kígyó élve falta fel ezt az embert – VIDEÓ</strong>

Döbbenetes: egy kígyó élve falta fel ezt az embert – VIDEÓ

Tovább olvasok
Kísértetek a mélyben: A Budavári Labirintus sötét titkai

Kísértetek a mélyben: A Budavári Labirintus sötét titkai

Tovább olvasok
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4