Elképesztő módszer alakult, sosem találnád ki, hogy mit iszik a Z generáció, hogy elkerülje a másnaposságot. Mutatjuk!
A Z generáció körében egyre népszerűbb módszer, hogy meg kell inni egy feles olívaolajat alkoholfogyasztás előtt, és akkor nincs másnaposság, írja a LADbible.
Aki szokott alkoholt fogyasztani, az szinte bizonyosan találkozott már a másnaposság szörnyű érzésével. A National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism gyűjtése szerint a leggyakoribb tünetek a fáradtság, a gyengeség, a szomjúság, a fejfájás, az izomfájdalmak, a hányinger, a gyomorfájdalom, a szédülés, a fény- és hangérzékenység, a szorongás, az ingerlékenység, az izzadás és a megnövekedett vérnyomás.
Miért kell az olívaolaj?
Benny Blanco zenei producer, aki leginkább talán arról lehet ismert, hogy a világhírű Selena Gomez barátja, az egyik legnépszerűbb amerikai talk show-ban népszerűsítette az olívaolajas módszert nemrégiben.
Blanco részletesen elmagyarázta, hogy mielőtt leülne meginni egy nagy pohár vörösbort a steak mellé, miért elmaradhatatlan számára ez a speciális növényi zsiradék.
„Nino barátom tanított erre” – mondta. “Olaszországból jöttek a srácok, és azt mondták, hogy ivás előtt be kell dobni egy felest ebből, és akkor nem lehetünk másnaposak. Lehetetlen”.
A dolog mögött állítólag az van, hogy az olívaolaj bevonja a gyomrot, és így lelassítja az alkohol felszívódását az egészséges, telítetlen zsírsavak gazdagsága miatt. Ennek eredményeként pedig a másnaposság klasszikus tünetei enyhülnek.
De működik a másnap ellen?
Justin Stebbing, az Anglia Ruskin University orvosbiológiával foglalkozó saját cikkben fejtette ki gondolatait a kérdéskörről, és meglehetősen kritikus a felvetéssel kapcsolatban.
“A vonzereje ellenére ez az állítás minden tudományos alátámasztást nélkülöz, így sok szkepticizmussal kell megközelíteni” – írja Stebbing professzor. De megerősítette, hogy a mögötte használt logika helyes, csak azt nem lehet tudni, hogy valóban fennáll-e a hatás a másnaposságra adott fiziológiai reakció kapcsán.
“Az olívaolaj-trükk mögött meghúzódó elmélet az, hogy magas zsírtartalma bevonatot képez a gyomornyálkahártyán, lelassítva az alkohol véráramba való felszívódását. Ez a lassabb felszívódás állítólag csökkenti a másnaposság intenzitását. Igaz, hogy a zsíros ételek bizonyos mértékig késleltethetik az alkohol felszívódását, de ennek a taktikának a hatékonysága kétséges” – mondta el.
Az alkohol felszívódása ugyanis elsősorban a vékonybélben történik, a gyomorban mindössze körülbelül 20 százalék szívódik fel. Ez azt jelenti, hogy még ha az olívaolaj le is lassítja a kezdeti felszívódást a gyomorban, az alkohol nagy része az emésztési folyamat későbbi szakaszában úgyis felszívódik.
Lényegében tehát csak késleltetheti a másnaposságot, és hosszabb ideig elhúzhatja, ezt azonban nyilván senki sem akarja.
Van, aki szerint tényleg hasznos lehet
Dr. Myro Figura Los Angeles-i aneszteziológus azonban nem utasítja el ilyen egyértelműen a felvetést, mivel az olívaolaj rengeteg antioxidánst és gyulladáscsökkentőt tartalmaz. A Cleveland Clinic nevű amerikai orvosi központ pedig szintén javasolja az olívaolaj mindennapi fogyasztását. Azt állítják, hogy kutatásaik szerint csökkenti a gyulladást, csökkenti a szívbetegségek kockázatát és véd a rák ellen is.
Nos akkor, jöhet a napi feles olívaolaj?
Ez is érdekelhet:
Kiemelt kép: depositphotos.com
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Egyiptom: 3900 éves, lebilincselő felfedezést tettek a régészek
Pontos számot közölt Ukrajna az ellenük harcoló orosz haderőről
Újra látható lesz a Budavári Palota északi szárnyán a Hungária szoborcsoport
Putyin szerint az ukrajnai háború globális méreteket ölthet
Megtalálták az eddigi legősibb ábécét, és 500 évvel régebbi, mint a korábbi rekordtartó
Űrhajó? Dehogy! Egy tanulmány szerint egy fejlett idegen civilizáció az egész csillagrendszerét terelheti