Új őrület: ezt teszik a másnaposság ellen legújabban a fiatalok

Elképesztő módszer alakult, sosem találnád ki, hogy mit iszik a Z generáció, hogy elkerülje a másnaposságot. Mutatjuk!

A Z generáció körében egyre népszerűbb módszer, hogy meg kell inni egy feles olívaolajat alkoholfogyasztás előtt, és akkor nincs másnaposság, írja a LADbible.

Aki szokott alkoholt fogyasztani, az szinte bizonyosan találkozott már a másnaposság szörnyű érzésével. A National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism gyűjtése szerint a leggyakoribb tünetek a fáradtság, a gyengeség, a szomjúság, a fejfájás, az izomfájdalmak, a hányinger, a gyomorfájdalom, a szédülés, a fény- és hangérzékenység, a szorongás, az ingerlékenység, az izzadás és a megnövekedett vérnyomás.

Miért kell az olívaolaj?

Benny Blanco zenei producer, aki leginkább talán arról lehet ismert, hogy a világhírű Selena Gomez barátja, az egyik legnépszerűbb amerikai talk show-ban népszerűsítette az olívaolajas módszert nemrégiben.

Blanco részletesen elmagyarázta, hogy mielőtt leülne meginni egy nagy pohár vörösbort a steak mellé, miért elmaradhatatlan számára ez a speciális növényi zsiradék.

„Nino barátom tanított erre” – mondta. “Olaszországból jöttek a srácok, és azt mondták, hogy ivás előtt be kell dobni egy felest ebből, és akkor nem lehetünk másnaposak. Lehetetlen”.

A dolog mögött állítólag az van, hogy az olívaolaj bevonja a gyomrot, és így lelassítja az alkohol felszívódását az egészséges, telítetlen zsírsavak gazdagsága miatt. Ennek eredményeként pedig a másnaposság klasszikus tünetei enyhülnek.

De működik a másnap ellen?

Justin Stebbing, az Anglia Ruskin University orvosbiológiával foglalkozó saját cikkben fejtette ki gondolatait a kérdéskörről, és meglehetősen kritikus a felvetéssel kapcsolatban.

“A vonzereje ellenére ez az állítás minden tudományos alátámasztást nélkülöz, így sok szkepticizmussal kell megközelíteni” – írja Stebbing professzor. De megerősítette, hogy a mögötte használt logika helyes, csak azt nem lehet tudni, hogy valóban fennáll-e a hatás a másnaposságra adott fiziológiai reakció kapcsán.

“Az olívaolaj-trükk mögött meghúzódó elmélet az, hogy magas zsírtartalma bevonatot képez a gyomornyálkahártyán, lelassítva az alkohol véráramba való felszívódását. Ez a lassabb felszívódás állítólag csökkenti a másnaposság intenzitását. Igaz, hogy a zsíros ételek bizonyos mértékig késleltethetik az alkohol felszívódását, de ennek a taktikának a hatékonysága kétséges” – mondta el.

Az alkohol felszívódása ugyanis elsősorban a vékonybélben történik, a gyomorban mindössze körülbelül 20 százalék szívódik fel. Ez azt jelenti, hogy még ha az olívaolaj le is lassítja a kezdeti felszívódást a gyomorban, az alkohol nagy része az emésztési folyamat későbbi szakaszában úgyis felszívódik.

Lényegében tehát csak késleltetheti a másnaposságot, és hosszabb ideig elhúzhatja, ezt azonban nyilván senki sem akarja.

Van, aki szerint tényleg hasznos lehet

Dr. Myro Figura Los Angeles-i aneszteziológus azonban nem utasítja el ilyen egyértelműen a felvetést, mivel az olívaolaj rengeteg antioxidánst és gyulladáscsökkentőt tartalmaz. A Cleveland Clinic nevű amerikai orvosi központ pedig szintén javasolja az olívaolaj mindennapi fogyasztását. Azt állítják, hogy kutatásaik szerint csökkenti a gyulladást, csökkenti a szívbetegségek kockázatát és véd a rák ellen is.

Nos akkor, jöhet a napi feles olívaolaj?

Ez is érdekelhet:

Kiemelt kép: depositphotos.com

Source: