Ínycsiklandó íz lett az Év Fagylaltja 2025-ben
Idén Hajdúszoboszlón rendezték meg az Év Fagylaltja versenyt.
A Magyar Cukrász Ipartestület szervezésében évente megrendezett eseményre az ország minden tájáról érkeztek fagylaltmesterek, hogy megmutassák kreativitásukat, és együtt ünnepeljék a minőséget, a hagyományt és az innovációt.
Év Fagylaltja 2025: Ünnepi megmérettetés

Az „Év Fagylaltja” címet a kézműves kategóriában Márton Sándor (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred) nyerte el „Dörgicsei mandulás” fagylaltjával. Fotó: Facebook/Magyar Cukrász Ipartestület
Az idei verseny különösen ünnepi hangulatban zajlott, hiszen Hajdúszoboszló híres gyógyvizeinek 100. évfordulóját ünnepelte. Ennek apropóján új kategóriát is bevezettek „Pávai kedvence” néven, Dr. Pávai Vajna Ferenc, a „gyógyvizek atyjának” emlékére, akinek kedvenc desszertje az almás pite volt – számolt be róla a testület a Facebook-oldalán. A versenyzők kreatív almás ízeket és almás pitét idéző alkotásokat készítettek, néhányuk almaborral vagy almapálinkával turbózva.
100 versenyző, 5 kategóriában

A „Mentes” kategória győztese Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta Fagyizó, Balatonszemes) lett „Sós pisztácia sorbet feketeribizlivel és áfonyával” fagylaltjával. Fotó: Facebook/Magyar Cukrász Ipartestület
Rekordszámú, 100 különféle ízű nyalánkság indult az öt versenykategóriában, a kóstolóknak pedig több mint 130 ízből lehetett választani. A szakmai zsűri és a közönség egyaránt megízlelhette a klasszikusokat és a merész kompozíciókat. Idén különösen népszerűek voltak a bogyós gyümölcsök, mint a málna, a ribizli, valamint ritkább alapanyagok, például jostabogyó és fanyarka. A különleges kombók – narancsos-karamellás barnavajas, fűszeres masala tea, malátás pekándió – és az izgalmas fűszerek, mint a vad madagaszkári bors (Piper borbonense) vagy a timur bors is nagy sikert arattak.
Év Fagylaltja: A nyertesek

Márton Sándor és csapata. Fotó: Facebook/Magyar Cukrász Ipartestület
A legnagyobb elismerést jelentő „Év Fagylaltja” címet az „A” (kézműves) kategóriában Márton Sándor nyerte el „Dörgicsei mandulás” elnevezésű fagyijával. A mentes, azaz „M” kategóriát, ahol nem lehet hozzáadott cukrot, glutént vagy tejterméket használni, Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta Fagyizó, Balatonszemes) „Sós pisztáciás sorbet fekete ribizlivel és áfonyával” kreációjával nyerte. A frissen bevezetett „Pávai kedvence” kategóriában ismét Márton Sándor diadalmaskodott „Tündérpite” nevű almás desszertjével.

Az új „Pávai kedvence” kategóriában Márton Sándor ismét aratott „Tündérpite” nevű, almás alapú fagylaltjával. Fotó: Facebook/Magyar Cukrász Ipartestület
Különdíjban részesült a közönség kedvencének választott pisztáciás-kandírozott citrusos ízvilág, valamint a hagyományokat idéző „Balatoni mámoros csokoládé”. Az esemény méltóképpen tükrözte Magyarország gazdag fagyikultúráját, miközben lehetőséget adott a helyieknek és a turistáknak, hogy felfedezzék a hazai kézműves fagyik egyre izgalmasabb világát.
Ha ezt a cikket angolul is szeretnéd elolvasni vagy megosztani, kattints ide: Daily News Hungary
Érdemes elolvasni:
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
A Fekete Halál titka: hogyan tudott milliókat megölni a pestis?
A MÁV jelentős pályafelújításba kezd június végétől
Megdöbbentő összefüggés van a vulkánkitörések és a fák állapota között
Az oroszok hétfőn árulják el az ukránoknak a tűzszünet feltételeit
Lenyűgöző: 15. századi kódexet találtak Felvidéken!
Ingyenes nyitóhétvégével indul a szezon Budapest egyik legnépszerűbb strandján