Megvannak Magyarország legjobb éttermei – a 2025-ös Dining Guide győztesei
Hétfő este, június 16-án tartották Magyarország legrangosabb gasztronómiai eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát. A 2025-ös Év Étterme díjat az őriszentpéteri Pajta nyerte el, míg a Best of the Best címet idén is a Stand őrizheti. A szervezők több különdíjat is kiosztottak, emellett kihirdették az ország 10+2 legjobb éttermét is.
Magyarország legjobb éttermei: a gála és legfontosabb pillanatai
A fődíj átadása előtt a szervezők több különdíjas helyezettet is elismertek. 2022 óta a Dining Guide TOP100 Étteremkalauz egy „Best of the Best” kategóriát is tartalmaz, amely azokat az éttermeket emeli ki, amelyek legalább háromszor voltak kategóriájuk legjobbjai. Idén a Stand immár negyedszer kapta meg ezt az elismerést.
Különdíjasok – Magyarország legjobb éttermei
- Az Év Legszerethetőbb Étterme – Alelí Budapest
Szenvedélyes olasz–magyar fúziós konyhája, prémium alapanyagai és barátságos, mégis professzionális kiszolgálása miatt lett díjazott. - Az Év Fenntartható Étterme – SALT
A „New Nordic” irányzatot követve a helyi alapanyagokat természetes, modern kreativitással értelmezi újra. - Az Év Pizzája – Anyukám Mondta (Encs)
Az olasz és magyar konyhai hagyományok egyéni történeteken alapuló, modern fúziójáért kapott díjat. - Az Év Ifjú Séftehetsége – Tóth Keve (Casa Christa, Balatonszőlős)
Elismerés a 2025-ben induló kreatív és kifinomult konyhájáért a Casa Christánál. - Az Év Szolgáltatási Személyisége – Becker Gábor (Kollázs Brasserie & Bar)
Kiemelkedő vendéglátói munkája és sommelier szerepe miatt részesült elismerésben. - Az Év Sommelier-je – Kiss Ferenc (Alelí & BiBo Budapest)
Kiemelkedő szakértelméért a Dorothea Hotel két ikonikus éttermében.
Top 10+2 étterem Magyarországon – 2025
2024 óta az Év Étterme díjat nem automatikusan a legmagasabb pontszámú hely nyeri, hanem a minőség több aspektusát értékelve választják ki a győztest.
A 2025-ös Év Étterme címet a családi tulajdonban működő Pajta nyerte el Őriszentpéteren. Egyedi farm-to-table koncepciója és északi gasztronómiai irányzatokat idéző filozófiája országos elismertséget hozott számára. A tulajdonosok, Kvasznicza Flóra és Ferenc, Budapestről költöztek az Őrségbe, hogy megvalósítsák álmukat. Akács István konyhafőnökként precíz, fantáziadús és magas színvonalú menüket alkot, hazai és európai fine dining tapasztalataira építve.
A legmagasabb pontszámot elérő vidékiként Platán Gourmet emelkedett ki a tatai helyszínről. Pesti István vezetésével a konyha bizonyítja, hogy a gourmet gasztronómia a nagy turisztikai központokon kívül is megállja a helyét. Saját kertjéből beszerzett szezonális alapanyagaival összetett, inspirált kóstolómenüt kínál, amely a séf bátor konyhai vízióját tükrözi.
Dining Guide Top 10+2 Étterem (2025):
- Platán Gourmet Étterem
- Rumour by Rácz Jenő
- Pajta
- 42 Restaurant
- SALT
- Babel Budapest
- Essência Restaurant – Tiago & Éva
- Sauska 48
- Borkonyha
- Costes Downtown
- Spago Budapest by Wolfgang Puck
- Costes Restaurant
A családi vállalkozásként működő őriszentpéteri Pajta országszerte elismertté vált egyedi „farm-to-table” koncepciójának köszönhetően. Az Őrség emblematikus alapanyagaira építő étterem szemléletét a skandináv gasztronómiai irányzat határozza meg. Az étterem felelősségteljes elköteleződése a fenntarthatóság és az Őrség gasztronómiai hagyományai iránt példaértékű. Tulajdonosai a fiatal házaspár, Kvasznicza Flóra és Ferenc, akik Budapestet hátrahagyva az Őrségbe költöztek, hogy megvalósítsák álmukat. A konyha élén Akács István áll, aki a hazai és nemzetközi fine dining világában szerzett tapasztalatait kamatoztatva alkot kifogástalan minőségű, precíz és kreatív menüsorokat.
A Dining Guide TOP10-es ranglistáján a legtöbb pontszámot elért vidéki étterem a Platán Gourmet. Pesti István séf az elmúlt években bebizonyította, hogy nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turista desztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. Az újkori magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb alakja Budapesttől 50 kilométerre, a Tatai-tó partján, festői környezetben – egy öreg platánfa mellett – valósította meg fine dining éttermi koncepcióját, amely a keleti és nyugati, a hagyományos magyar és kozmopolita ízek határvonalán egyensúlyoz. A Platán Gourmet konyhája emiatt nehezen kategorizálható. A saját kertészet kiváló minőségű, szezonális alapanyagokkal látja el a konyhát, így a 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag-használata rendkívül változatos és egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi.
Rácz Jenő séf és Gerendai Károly, a Costes Csoport alapítójának közös vállalkozása, a Rumour by Rácz Jenő étterem következik a listán, amely egyedülálló módon a chef’s table koncepciót honosította meg hazánkban. A külföldről hazatérő séf –, aki egy népszerű televíziós főzőműsor zsűritagjaként is ismert – első hazai éttermében saját személyét helyezi a középpontba, a vendégeket pedig rendhagyó gasztroszínházi élményre invitálja. A vendégek egy látványkonyhát körülölelő pulthoz ülnek, így közvetlen közelről követhetik nyomon az ételek elkészítésének és tálalásának minden mozzanatát. A séf személyes jelenlétére építő közösségi élményt játékos elemek és humoros gegek teszik teljessé. A kínálatot tekintve a klasszikus fine dining stíluson belül közérthető, ugyanakkor formabontóan tálalt fogásokat vonultat fel.
Az esztergomi 42 Restaurant három éve nyitott és azonnal berobbant a hazai gourmet éttermek élvonalába. Az étterem Esztergom hangulatos sétálóutcáján, az elegáns ROOM 42 Boutique Hotel földszintjén kapott helyet. Belső terét modern, letisztult és kortárs stílus határozza meg, melyet luxusmárkák prémium eszközei és berendezései tesznek igazán exkluzívvá. Koncepcióját jelentős mértékben formálja tulajdonosának, Varga Sándornak a szemlélete, aki a világ leghíresebb fine dining éttermeit bemutató, sikeres „Alexander the Guest” YouTube-csatornát is vezeti. A kizárólag degusztációs menüsort kínáló étterem bátran szakít a vidéki éttermek hagyományos megközelítésével, hiszen izgalmas, szabad és kreatív módon ötvözi a kortárs világkonyhák legnépszerűbb fogásait a magyar gasztronómia jellegzetes ízeivel. A 42 Restaurant konyhájának élén 2024 végétől a fiatal séftehetség, Koppány Levente áll, aki Barna Ádámot váltotta a pozícióban.
A SALT séfje, Tóth Szilárd következetesen halad előre a hazánkban még mindig diszkréten reprezentált, újító megközelítésű farm-to-table éttermi stílus meghonosításának útján. Az étterem szemlélete az elmúlt évtizedekben divatossá vált észak-európai, úgynevezett ‘nordic’ stílust követi, amely irányzat jellemzője, hogy formabontó módon, naturális szemlélettel közelítenek saját régiójuk ismert vagy esetenként ismeretlen gasztronómiai alapanyagaihoz. A SALT konyháját Tóth Szilárd szülőhelye, Északkelet-Magyarország gasztronómiája és a séf egyedi, progresszív látásmódja határozza meg. A konyha ars poeticáját tükrözi a séf által a természetben gyűjtött, üvegekben tárolt fermentált zöldség-gyümölcs gyűjtemény az éttermi térben.
A hazai gasztronómiai életben szokatlan módon a Babel Budapest étterem konyhájának stílusa, éttermi filozófiája nemcsak Kaszás Kornél executive séf személyéhez köthető: a koncepciót a tulajdonos, Hlatky-Schlichter Hubert határozta meg. A gondolkodásmód, az ételek interpretációja a ma itthon divatosnak számító progresszív irányzat, a nordic cuisine stílusjegyeit tükrözi. A Babel Budapest étterem gasztronómiailag jól kidolgozott, biztos elemekből építkező, intelligens, finoman elegáns tányérokat vonultat fel húsos vagy vegán változatban.
Tiago Sabarigo már közel tíz éve él Budapesten, ahol neve a Costes Downtown séfjeként vált ismertté. 2020-ban feleségével, Jenei Évával közösen nyitották meg saját éttermüket, az Essênciát az V. kerületben, amely egyedi módon ötvözi a portugál és a magyar gasztronómiai hagyományokat. Az Essência koncepciója Tiago portugál gyökereiből merít ihletet, miközben nagy hangsúlyt fektet a hazai alapanyagokra is. A kiváló minőségű tengeri fogások között kiemelkedik az étterem ikonikus polip tányérja. Az étterem kortárs, rusztikusan elegáns belső terében a portugál stílus jegyei dominálnak, míg hátul a látványkonyha teremti meg az atmoszférát.
A dél-dunántúli régió legmagasabb gasztronómiai minőségét kétséget kizáróan a villányi Sauska 48 prezentálja, amely egy „étterem a borászat szívében”. A konyhát jegyző nagy múltú séf, Bicsár Attila itt alkotta meg a felszabadult falusi gourmet konyha fogalmát, amelyhez méltó helyszínt a nemzetközileg ismert nagyvállalkozó, Sauska Krisztián, az ikonikus Sauska borbirtokok tulajdonosa biztosít. A tehetséges séfnek köszönhetően a Sauska 48 magabiztosan teljesítő konyhával várja a Villányba utazókat. Az étterem a magyar és a sváb konyha kortárs irányzatát képviseli, Bicsár Attila séf finom megoldásaival, szenzitív megközelítésével kiegészítve. Az étlap emellett igyekszik követni a szezonális alapanyag-kínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit. Az ételeket természetesen tokaji és villányi Sauska borok kísérik, de a borlap kiegészül egy Magyarországon egyedülálló „Pillantás a nagyvilágba: Válogatás a Sauska-család pincéjéből” szekcióval is, ahol a világ legmagasabbra pozícionált pincészeteinek legszebb, akár a ‘60- as, ‘70-es, ‘80-as évek évjárataiból választhatnak a vendégek.
A Borkonyha a magyar gasztronómiai élet állócsillaga, mely az elmúlt 14 évben is megtartotta vezető szerepét. A Budapest belvárosában 2010 óta működő igényes, kortárs bisztró az első olyan hazai top étterem, amely minőségével és barátságos hangulatával, nem pedig feszes éttermi szervizével került a hazai élmezőnybe. Gasztronómiai koncepciójáért a televíziós műsorokból is ismert Sárközi Ákos felel, de az étterem mindennapjaiban a kezdetektől jelen van Puskás Csaba sous séf is, aki évek óta magabiztosan viszi az egység konyháját. Az étlap desszertválasztéka Béres Anett cukrászséf nevéhez köthető: keze alatt éppúgy születnek fine dining desszertkoncepciók, mint újragondolt házias magyar édességek.
A Prestige Hotel éttermeként működő Costes Downtown-ba lépve sem a nagyvárosi lüktetésről, sem a vendégtérbe varázsolt természetről nem kell lemondanunk. A 2025-ben tízéves évfordulóját ünneplő étterem konyháján egy elhivatott fiatalokból álló csapat dolgozik vállvetve – élén Hack Barnabás séffel, aki Molnár Márktól vette át a stafétát ugyanebben az évben. A friss koncepció nem kisebb vállalással támogatja a vendégélmény-központú étkezést, minthogy Budapest vibrálását, élénkségét viszi a tányérjainkra. A meglepetéssel teli, mégis közérthető kreációk Hack Barnabás személyes emlékeit és tapasztalatait is magukba sűrítik, hiszen a séf gyermekkora óta a fővárosban él.
A budapesti luxusszálloda, a Matild Palace Luxury Collection Hotel Budapest földszintjén működik az osztrák séflegenda, Wolfgang Puck nevét viselő étterem. A Spago by Wolfgang Puck konyháját egy Michelin-csillagos helyeken edződött szakember, Szántó István executive chef vezeti. A Spago koncepciójának része, hogy az éttermek menükínálata mindig kiegészül a jellegzetes helyi ételekkel is; így készülhettek el a mára már ikonikussá vált fogásai, mint például a Szántó István adaptációjában született Gulyásleves, a 2022-es Oscar-gálát is megjárt Omlós Vadas Marhapofa és Somlói Galuska ’Dióhéjban’, valamint Wolfgang Puck emblematikus signature ételei, a Füstölt Lazacos Pizza, a Bécsi Szelet, a Skót Gőzölt Lazac ‘Hong Kong’ módra és a Császármorzsa, ahogy Wolfgang szereti. Az étterem eklektikus kínálata kiegészül egy kimondottan erős, kiváló minőségű sushiválasztékkal is.
Magyarország első, nemzetközi értelemben is elismert fine dining étterme a Costes Restaurant volt. A sikeres vállalkozó, Gerendai Károly és társai által létrehozott, emblematikusnak számító Ráday utcai étterem szakmai munkáját a Costes Csoport másik egységét, a Rumour by Rácz Jenő éttermet is jegyző Rácz Jenő séf vezeti. Az ételsor alapanyag-használata a hazai beszerzésre épít, de a konyha jó arányérzékkel nyúl minőségi, külföldi alapanyagokhoz is. Az ételek kiszámíthatóan hozzák a gourmet műfajtól elvárt csúcsminőséget. A korábbi érákhoz viszonyítva a Costes étterem – Rácz Jenő séf koncepcióját követve – a mai kortárs fine dining trendeknek, éttermi stílusnak megfelelően kötetlenebb, lazább hangulattal és gasztronómiai értelemben is jól érthető ételekkel fogadja vendégeit.
Különdíjak összefoglalva:
- Best of the Best Étterem: Stand
- Legszerethetőbb Étterem: Alelí Budapest
- Fenntartható Étterem: SALT
- Legjobb Pizza: Anyukám Mondta
- Ifjú Séftehetség: Tóth Keve, Casa Christa
- Szolgáltatási Személyiség: Becker Gábor, Kollázs Brasserie & Bar
- Az Év Sommelier-je: Kiss Ferenc, Alelí & BiBo Budapest
Ha ezt a cikket angolul is szeretnéd elolvasni vagy megosztani, kattints ide: Daily News Hungary
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Egyedülálló magyar szak Japánban: így tanítják a nyelvünket Oszakában
5000 éves színt alkottak meg a kutatók: újra elkészült az egyiptomi kék
Szenzációs régészeti lelet: James Cook kapitány elveszett hajója 250 év után került elő!
Miket találtak eddig a Dunában? Római érméktől háborús fegyverekig
Aggasztó hírek a Balatonról: ezt tapasztalták a kutatók a vízben
Ez a kivégzés lehetett a legkegyetlenebb az egész történelemben