• Ukrajna
  • Egyesült Államok
  • Oroszország
  • történelem
  • Daily News Hungary
hm-logohm-logohm-logohm-logo
  • Külföld
  • Belföld
  • Trend
  • MIX
  • Kult+Múlt
  • Utazás
✕
Rendkívüli hírek
  • Augusztus 20-ai programok Budapesten és vidéken: ingyenes koncertek, múzeumlátogatás és tűzijátékok

  • Trump-Putyin-Zelenszkij találkozó lehet Budapesten, ha Orbán támogatja az ukrán EU-tagságot?

Forgács Fanni · 2025.07.25.
· MIX

NOBU Budapest: A sashimi kultúrája és a japán gasztronómia esszenciája

A japán konyha egyik legelegánsabb fogása, a sashimi már nemcsak a távol-keleti gasztronómia rajongóinak kiváltsága. A NOBU Budapest évek óta meghatározó szereplője ennek a kifinomult étkezési kultúrának, ahol a nyers hal szeletelése nem csupán technika, hanem művészet és filozófia is egyben. Íme, mitől lesz valóban autentikus egy sashimi, hogyan dolgozik egy világszinten elismert séf, és miért vált a NOBU Budapest a minőségi japán gasztronómia hazai fellegvárává.

A NOBU története

Nobu Matsuhisa séf egy olyan high-end sushi-birodalmat épített ki az elmúlt 30 évben, amely páratlannak számít a világon. A NOBU mára globális lánccá nőtte ki magát Malibutól Maniláig, Pekingtől Budapestig. A Nobu Matsuhisa, Robert De Niro és Meir Teper által alapított ikonikus japán vendéglátóbirodalom mára összesen 60 lokációban van jelen (a már megnyílt és az idén-jövőre nyitó egységekkel együtt). Ebből 23 NOBU hotel, amelyekben természetesen étterem is található. A tavaly 30 éves márka világszerte lenyűgözi rajongóit.

Sashimi már Magyarországon is

A japán gasztronómia rajongói Közép-Európában elsőként Budapesten kóstolhatták meg a Nobu világhírű specialitásait, amikor 2010-ben megnyitotta kapuit az étteremlánc helyi egysége.

Schreiner Gábor executive séf 6 éves korában határozta el, hogy séf lesz. A kilencvenes évek elején két évig Németországban dolgozott, így elég fiatalon megtapasztalt olyan dolgokat, amikkel itthon nem feltétlenül találkozott volna a konyhaművészet terén. Miután hazajött, 7 évig a Vadrózsa étteremben dolgozott, ami akkor a legjobb magyar éttermek közé tartozott. Ezt követően került a Fuji étterembe, ahol megismerte és megszerette a japán konyhát. A NOBU étteremben a kezdetektől ott van. Az ő feladata ötvözni a hagyományos japán konyhát Dél-Amerika fűszeres, tüzes ízvilágával.

A sashimi, vagyis a vékonyra szeletelt nyers hal, ma már nem számít különleges egzotikumnak, hanem egyre inkább a tudatos, minőségi étkezés részévé válik – még Magyarországon is. A könnyed, friss, mégis komplex ízvilág különösen nyáron vonzza azokat, akik nem csupán jóllakni szeretnének, hanem gasztronómiai élményre vágynak. A sashimi ebben kulcsszerepet játszik: letisztult formában ragadja meg a japán konyha filozófiáját. „A sashimi számomra a gasztronómia esszenciája” – mondja Schreiner Gábor. „Nincs szósz, nincs hőkezelés – semmi, ami elrejtené az alapanyagot. Itt minden a hal frissességéről, textúrájáról és vágástechnikájáról szól.”

NOBU Budapest

Schreiner Gábor, a NOBU Budapest executive séfje. Forrás: NOBU Budapest

Mitől lesz kiváló egy sashimi?

Egy jó sashimi alapja három, szigorúan betartott elv: megbízható származási hely, tökéletes kivéreztetés, valamint gyors, hűtött szállítás. Schreiner szerint ezek nélkül nem lehet kifogástalan minőségű fogást készíteni. A NOBU Budapest napi szinten kapja a világ különböző pontjairól a friss tengeri halakat, így garantálva a folyamatos minőséget. A sashimi több egy egyszerű nyers halszeletnél: a letisztultság és egyensúly kifejeződése. „A sashimi nem csupán egy szelet nyers hal, a sashimi lényege a letisztultság és az egyensúly. Egy jól elkészített szelet hal minden másnál többet elmond a séfről és a konyhájáról” – vallja a séf, aki több mint 25 éve dolgozik japán konyhával, és nemcsak a technikát, de a szemléletet is mesterfokon képviseli.

NOBU Budapest

Forrás: NOBU Budapest

Milyen halból készülhet?

A leggyakoribb alapanyagok közé tartozik a tonhal, a lazac és a yellowtail, de lényegében bármilyen tengeri halból készülhet sashimi – az édesvízi fajtákat azonban kerülik. A magyar vendégek körében toronymagasan a lazac a legnépszerűbb, de egyre többen keresik a különlegesebb fajtákat is. A NOBU egyik legismertebb fogása a Yellowtail Jalapeño Sashimi, ami tökéletesen mutatja be a japán és a dél amerikai ízek összefonódását. Emellett, aki most ismerkedik a sashimivel, annak érdemes a letisztultabb ízű, kevésbé zsíros halakat választani, mint például a dorádát vagy a süllőt.

A NOBU Budapestben a sashimi minden nap friss alapanyagokból készül, különösen a ritkaságszámba menő kékúszójú tonhalból (bluefin) is készítenek fogásokat, amelyet 120-150 kg-os filékben szállítanak, majd -35 °C-ra sokkolva, -60 °C-os hűtőben tárolnak, hogy megőrizzék tökéletes állapotát.

NOBU Budapest

Forrás: NOBU Budapest

Az elkészítés művészete

A sashimi készítése valóságos ceremónia: a halat rostirányban kell szeletelni, különféle technikákkal, az adott halfajta textúrájához igazítva. A tökéletes szelethez elengedhetetlen a megfelelő kés – nemcsak élesnek kell lennie, de szinte a séf meghosszabbított keze. Tokióban külön utcája van a késeknek, ahol mesterek készítik ezeket a személyes eszközöket. „Egy japán séf nem adja kölcsön a kését, mert a vágás nem csupán technikai kérdés, hanem a hal iránti tisztelet kifejezése is” – hangsúlyozza Schreiner. A sashimihoz nem is feltétlenül a „legfrissebb” hal az ideális: bizonyos fajták esetében kifejezetten előnyös, ha néhány órát vagy napot pihennek, érnek – így jobban érvényesülnek az ízek.

NOBU Budapest
Forrás: NOBU Budapest
NOBU Budapest
Forrás: NOBU Budapest
NOBU Budapest
Forrás: NOBU Budapest

15 éves a NOBU Budapest

Az étterem idén ünnepli 15. születésnapját, és jövő januárban nagyszabású átalakuláson megy keresztül. Az újranyitás 2026. február 14-re várható – így akik még a klasszikus enteriőrben, Robert De Niro és Andy Vajna emlékét idéző környezetben szeretnének sashimit kóstolni, az év végéig még megtehetik. A sashimi tehát nem csupán egy étel – hanem egy kultúra, egy művészet és egy élmény, amely immár a hazai gasztronómia szerves részévé vált.

NOBU Budapest

Forrás: NOBU Budapest

NOBU Budapest

Forrás: NOBU Budapest

Ez is érdekelhet:

  • Hollywood üdvöskéje, a hazánkban forgató Zendaya újabb különleges budapesti éttermet fedezett fel
  • TOP30: a legjobb vidéki étteremlista 2025-ben
  • 5 magyar étel, amiért még a külföldiek is rajonganak
Ha szeretnéd segíteni a HellóMagyar munkatársainak munkáját és a független újságírást,
itt tudod támogatni az oldalunkat
Budapest étterem gasztronómia Magyarország
Megosztás

Érdemes elolvasni

  • Fantasztikus KÉPEKEN és VIDEÓN a látványos budapesti légi parádé a Duna fölött

  • Elkezdődött az ünnep, Budapesten több helyen is olcsó a sör, bor, pálinka – KÉPEK

  • Hidegfront közeledik záporokkal, elmossa a tűzijátékot? – Előrejelzés

  • Augusztus 20-ai programok Budapesten és vidéken: ingyenes koncertek, múzeumlátogatás és tűzijátékok

  • Trump-Putyin-Zelenszkij találkozó lehet Budapesten, ha Orbán támogatja az ukrán EU-tagságot?

  • Hogyan változtatta meg az internet a szórakozás szemléletét

Kapcsolódó cikkek

Légi parádé Budapesten augusztus 20-án
2025.08.20.

Fantasztikus KÉPEKEN és VIDEÓN a látványos budapesti légi parádé a Duna fölött


Olvasson tovább
TV
2025.08.20.

Hogyan változtatta meg az internet a szórakozás szemléletét


Olvasson tovább
Újabb BKV busz gyulladt ki Budapesten
2025.08.19.

VIDEÓ: 2 újabb BKV-busz füstölt el Budapest belvárosában, ez lehet az ok


Olvasson tovább
Balaton szúnyoginvázió
2025.08.19.

Invázió: Nem lehet megmaradni a Balatonnál, szájba, fülbe, orrba másznak a szúnyogok – VIDEÓK


Olvasson tovább

Érdemes elolvasni

rkk_336x280px
stso

Adatkezelési tájékoztató

Süti (cookie) kezelése

Jogi közlemény

Szerzői Jogok

Hirdess velünk

Impresszum

© 2025 HelloMagyar. Minden jog fenntartva! | Szerver: levixdc.hu
Olvastad már?
Fantasztikus KÉPEKEN és VIDEÓN a látványos budapesti légi parádé a Duna fölött

Fantasztikus KÉPEKEN és VIDEÓN a látványos budapesti légi parádé a Duna fölött

Tovább olvasok
Elkezdődött az ünnep, Budapesten több helyen is olcsó a sör, bor, pálinka – KÉPEK

Elkezdődött az ünnep, Budapesten több helyen is olcsó a sör, bor, pálinka – KÉPEK

Tovább olvasok
Hidegfront közeledik záporokkal, elmossa a tűzijátékot? – Előrejelzés

Hidegfront közeledik záporokkal, elmossa a tűzijátékot? – Előrejelzés

Tovább olvasok
Augusztus 20-ai programok Budapesten és vidéken: ingyenes koncertek, múzeumlátogatás és tűzijátékok

Augusztus 20-ai programok Budapesten és vidéken: ingyenes koncertek, múzeumlátogatás és tűzijátékok

Tovább olvasok
Trump-Putyin-Zelenszkij találkozó lehet Budapesten, ha Orbán támogatja az ukrán EU-tagságot?

Trump-Putyin-Zelenszkij találkozó lehet Budapesten, ha Orbán támogatja az ukrán EU-tagságot?

Tovább olvasok
Hogyan változtatta meg az internet a szórakozás szemléletét

Hogyan változtatta meg az internet a szórakozás szemléletét

Tovább olvasok
Gyötrelmes halált okozó kullancsok terjednek hazánkban – VIDEÓ

Gyötrelmes halált okozó kullancsok terjednek hazánkban – VIDEÓ

Tovább olvasok
Megbuktatták Orbán szövetségesét Boszniában: beavatkozik a TEK?

Megbuktatták Orbán szövetségesét Boszniában: beavatkozik a TEK?

Tovább olvasok
Orosz imázsépítés Budapesten: orosz minisztérium filméjszakát hoz Magyarországra

Orosz imázsépítés Budapesten: orosz minisztérium filméjszakát hoz Magyarországra

Tovább olvasok
VIDEÓ: 2 újabb BKV-busz füstölt el Budapest belvárosában, ez lehet az ok

VIDEÓ: 2 újabb BKV-busz füstölt el Budapest belvárosában, ez lehet az ok

Tovább olvasok
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4