Ókori gyorskaja? Új kutatás árulja el, mit ettek a pompeji lakosok – és mi maradt meg a tányérjukon

Pompejiben lakosai gabonaféléket, hüvelyeseket és halat is fogyasztottak – derült ki a megtalált élelmiszermaradványokból, amelyeket a régészeti park laboratóriumaiban vizsgáltak meg.

Szerencsére sok minden fennmaradt a Vezúv pusztítása után is

A Vezúv által elpusztította városban nem csak az ókori utcák, épületek, freskók, szobrok, mozaikok maradtak meg. A 79-ben vulkáni hamu által betemetett város másfajta leleteket is nagy mennyiségben megőrzött, és ezek tanulmányozása választ ad egyebek közt arra, miként táplálkoztak a pompejiek, valamint az általuk tartott állatok, bárányok, kecskék és sertések.

Mit ettek az ókori Pompejiben gyorskaja
Hercules vagy az illatszerárus háza mögötti kert a pompeji romvárosban 2025. június 11-én, miután befejeződött a terület botanikai és történeti helyreállítása. Feltehetőleg illatszerek alapanyagait termesztették és parfűmöket árusítottak itt az ókorban. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate

A pompeji régészeti parkban működő laboratórium a Campania tartományban található Luigi Vanvitelli tudományegyetem, a római La Sapienza egyetem és a york-i egyetem közreműködésével a város lakosainak és állatainak táplálkozását tanulmányozta. A kutatási eredmények a Scientific Reports folyóiratban olvashatók – közölte a pompeji régészeti park hírlevele.

A menü: gabonafélék, hüvelyesek, tengeri hal

A vizsgálatok rámutattak, hogy a pompejiek gabonaféléket, hüvelyeseket és tengeri halat is fogyasztottak. Gabriel Zuchtriegel, a pompeji régészeti park igazgatója hangsúlyozta, hogy a régészeti kutatás soha nem fejeződik be az ásatásokkal. Az új technológiáknak és vizsgálati módszereknek köszönhetően az akár régebben talált tárgyak, maradványok is egyre több információt adnak magukról és a város életéről.

Mit ettek az ókori Pompejiben
A kert növényzetét 800 ősi rózsával, 1200 ibolyával, 1000 szúrós csodabogyóval, továbbá cseresznyefákkal, szőlővel és birsalmafákkal egészítették ki archeobotanikai kutatások alapján, hogy megpróbálják rekonstruálni az egykori állapotot. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate

Emlékeztetett, hogy a város egyharmada még a megkövült rétegek alatt fekszik, és feltárásra vár.

Pompejiben nagy számban kerültek elő magvak, növények, elszenesedett dió, füge, kenyerek. 2020-ban ástak ki egy majdnem teljesen épségben megmaradt, ételeket és italokat árusító üzlethelységet (thermopolium), amelyet a régészek gyorsbüfének neveztek el.

Pompeii gasztronómia freskó
Egy pompeji freskó. Fotó: Wikimedia Commons/Following Hadrian

Érdemes elolvasni:

Source: