Ez lett az év strandétele 2025-ben: Sosem találnád ki, miből készült

A balatongyöröki Kicsi Csóka bisztró bivalytatár velőscsont csónakban nevű ételét választották az év strandételének.

A balatonmáriafürdői Pizza Sztori harcsa-supplija lett a legjobb strandbüféétel, míg a stranddesszertek között a gyenesdiási Mónisüti granola optimist nevű készítménye nyert. Az eredményről a verseny ötletgazdája csütörtökön tájékoztatta az MTI-t.

A Balatoni Kör tizenegyedszer hirdette meg a strandételversenyt. A zsűri 36 nevezett étel közül választotta ki a győzteseket – közölte Kardos Gábor. A Facebook-bejegyzésük szerint „a Kicsi Csókában úgyszólván mindent megtalálunk, amitől szerethetőnek érzünk egy balatoni helyet, ezért az Év felfedezettje díjat is elnyerte a nemrég nyílt új hely, mely nem a györöki nagy strandon, hanem a Szépkilátó alatti Szép Balaton nevű partszakaszon található.”

„Az étel zömmel helyi alapanyagokból készül, késsel aprítják hozzá a zalaköveskúti bivalyt, a tatárt szardella, kapribogyó és kovászos uborka házi majonézzel teszi üdévé és izgalmassá. Velőscsont “csónakban” tálalják, a velővel együtt, így kifejezetten laktató igazi balatoni Beach Food. Az alapanyagában is különleges bisztró étel 5890 ft az étlapjukon.”

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája elmondta, hogy a bivalytatár zalaköveskúti bivalyhúsból készül, burgonyagratinnal, tormahabbal, zellerropogóssal, szardellával, kapribogyóval, kovászos uborkával és házi majonézzel tálalják.

A Pizza Sztori ételének alapötletét a római rizsgolyók adták. A harcsapaprikást összefőzik túrós csuszával, majd nyalóka alakúra formázzák, és kirántják. Kapros túróval és kápiakrémmel tálalják.

A granola optimist névadója az Optimist vitorlás, amelyen a gyerekek tanulnak hajózni. A vitorlás teste és vitorlája képviselőfánkból készül, tölteléke mézes-joghurtos krém, erdei gyümölcs öntet és granola kerül rá.

Kardos Gábor kiemelte továbbá: “Európa egyetlen strandétel versenye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a balatoni Beach Food helyek ma már a külföldiek számára is kiemelt régiós vonzerőt jelenthetnek, mivel nem valami világtrendet másolnak, hanem a versenyben visszatérően jól szereplő helyek egymást is inspirálva olyasmit hoztak létre, ami sem a fővárosi Street Food trendekben, sem a külföldi gasztronómiában nincs meg ebben a sajátosan balatoni formában, amit épp ezért csak a Balatonnál nevezünk Beach Foodnak.

Érdemes elolvasni:

Kiemelt kép: Heim Alexandra

Source: