A paprikás csirke több mint kétszáz éve része a magyar konyhának, és máig az egyik legkedveltebb étel idehaza. Egyszerűen elkészíthető, mindig megbízhatóan finom, ezért sokak számára az egyik legismertebb magyar fogásnak számít.
A paprikás csirke a 19. századra nyúlik vissza, amikor a magyar paraszti konyhában a paprika elterjedt fűszer lett. A korszakban éppen átalakulófélben volt a magyar konyha: a korábbi, nehézkes, borsos-fűszeres fogásokat lassan felváltották a paprikás ételek, amelyek egyszerűbbek, mégis karakteresek voltak. Ekkor vált népszerűvé az a technika, hogy a csirkehúst hagymával, paprikával és tejföllel kombinálva krémes, szaftos fogássá alakították.
József nádor udvari szakácsa, Czifray István a Magyar nemzeti szakácskönyvben – amelyet „a magyar gazdaasszonyok számára” adott ki 1830-ban – így írja le az étel korai változatát:
„Paprikás Tsirke (Tsibe, Pisellye). Végy két vagy több tsirkét, s vagdald darabokra. Izzasz rézlábasban egy darab vajat, vagy zsírt, vess bele paprikát, szegfűborsot, vöröshagymát, s fojtsd sárgásra – osztán az összevagdalt tsirkét vessd közibe, s ismét addig fojtsd, míg meg nem puhul, – hintsd be egy kalán liszttel, önts reá egy kevés hús-lévet, adj hozzá gondolatod szerint téjfelt, hogy a’ mártása sűrű legyen – paprikázd meg ‘s add fel.”
A paprikás csirke azóta is népszerű, mert könnyen elkészíthető – akár egy kezdő szakács is bátran nekiállhat, másrészt rugalmas, mivel a receptet könnyen lehet változtatni, különböző csirkerészekkel, vagy akár csípősebb, paradicsomos változatban is.

Hogyan készítsd el otthon?
Hozzávalók 4 főre:
- 1 egész csirke vagy 1,2 kg csirkehús vegyesen (alsó-felső comb, mell, esetleg szárny)
- 1 fej hagyma
- 2–3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál paradicsompüré (opcionális)
- 200 ml tejföl
- Só, bors ízlés szerint
- Olaj vagy zsír a sütéshez
- Friss petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés:
- A hagymát apróra vágjuk, és olajon aranybarnára pirítjuk.
- Hozzáadjuk a csirkét, minden oldalát kicsit megpirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk.
- Meghintjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát és a paradicsomot, majd kevés vízzel (1-2dl) felöntve, fedő alatt pároljuk 40–45 percig, amíg a csirke húsa teljesen megpuhul. (Ha friss paradicsomot használsz, érdemes a főzés elején hozzáadni, hogy kicsit összeessen és ízesítse a szaftot.)
- A tejfölt simára keverjük egy merőkanál forró lével, majd a csirkére öntjük, és további 5 percig főzzük, amíg krémes, selymes szaftot kapunk.
- Végül galuskával vagy nokedlivel tálaljuk.
Tippek a tökéletes paprikás csirkéhez:
- Ne pirítsd túl a paprikát, mert keserűvé válhat.
- A tejföl hozzáadásakor mindig keverj egy kis forró lével, így nem csapódik ki.
- Ha szeretnéd, adj hozzá egy kis csípős paprikát vagy füstölt paprikát, hogy karakteresebb legyen az íz.
- Nyáron adhatsz hozzá egy zöldpaprikát egészben vagy paradicsomot
Ha szeretnéd, lisztet is használhatsz a paprikás csirke szaftjának sűrítésére – sok házi szakács így készíti, hogy krémesebb, selymesebb legyen.
Liszttel sűrítve:
A tejföl előtt 1–2 evőkanál lisztet keverj a szaftba, majd alaposan keverd el, hogy ne legyen csomós. Ezután jöhet a tejföl, szintén egy merőkanál forró lével elkeverve. A liszt sűrítőként működik: a szaft jobban bevonja a csirkét, és könnyebben „tapad” a galuskához vagy tésztához.
Csirkepörkölt Horváth Ilona módra
Egy másik klasszikus, a csirkepörkölt Horváth Ilona klasszikus receptje alapján hasonló a paprikás csirkéhez, de néhány lényeges pontban különbözik: liszt és tejföl nélkül készül, illetve több hagymát és pirospaprikát kell hozzáadni, ami a levét sűríti és élénkíti az étel ízét. Rövid lében párolva, zsiradékban sütve főzik készre, majd kevés vízzel felöntve, forró pörköltlével tálalják. Köretként galuska, tarhonya vagy sós vízben főtt burgonya illik hozzá.
Ez a verzió tökéletesen mutatja, hogyan változtatható egy alapfogás íze és állaga anélkül, hogy elveszítené a tradicionális karaktert. A paprikás csirke selymes, tejfölös szaftja és a pörkölt markánsabb, hígabb léje jól illusztrálja a magyar konyha gazdagságát és sokszínűségét.
Borítókép: Pexels / Szabó István
Forrás:

