9 ok a citrusfélék rendszeres fogyasztása mellett
A citrusfélék, így a citrom, lime, narancs, mandarin, klementin, grapefruit és pomelo a legtöbbet fogyasztott gyümölcsök közé tartoznak. Gazdag vitamin-, ásványi só és élelmi rostforrást jelentenek télvíz idején. Emellett számos olyan vegyület is megtalálható bennük, amely jótékonyan befolyásolja az egészségünket.
1) Kiváló téli vitamin és ásványi anyag forrást jelentenek a citrusfélék
Köztudomású magas C-vitamin tartalmuk. Ezen túl megtalálható bennük a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-vitamin, folát, valamint foszfor, kalcium, kálium, magnézium és réz.
2) A szervezetet és a magzatot védő vitaminok forrásai
A C-vitamin fontos szerepet tölt be a kollagén bioszintézisében. A kollagén a kötőszövetek egyik fontos alkotóeleme és hozzájárul a sebgyógyuláshoz is. Ezen túl, antioxidáns hatással rendelkezik, fontos szerepet tölt be az immunrendszer normál működésében. Továbbá segíti a növényi eredetű vas felszívódását.
A folát egy vízben oldódó vitamin, amely nélkülözhetetlen az új sejtek termeléséhez és a növekedéshez. Segíti a DNS és az RNS képződését, valamint szerepe van a vörösvérsejtek érésében is. Nagyon fontos terhesség alatt az idegcső záródási rendellenességek kivédéséhez.
3) A citrusfélék, mint természetes kálium- és magnéziumforrások
A kálium fontos szerepet tölt be az ingerület-átvitelben, hozzájárul a normál izom-, ideg– és szívműködéshez, valamint jótékonyan befolyásolja a vérnyomást. Kedvezően hat a csontok egészségére és csökkenti a vesekőképződés kockázatát.
A magnézium is számos fontos szerepet tölt be az emberi szervezeten belül. Elengedhetetlen a normál szív-, ideg– és izomműködéshez. Részt vesz a fehérje-, a zsír– és a szénhidrát-anyagcserében. Fontos szerepe van az enzimatikus reakciókban. Közreműködik a csontok és fogak felépítésében.
4) Alacsony az energiatartalmuk
A friss citrusfélék átlagos energiaértéke alacsony, ami nagyon fontos a normál testsúly fenntartásában vagy súlycsökkentő diéta esetén.
Például egy közepes narancs 60-80 kcal-t, a grapefruit 90 kcal-t tartalmaz és egy evőkanál (15 ml) citromlé csak 4 kcal-t.
5) A citrusfélék kiváló élelmi rostforrást biztosítanak
A citrusfélékben legnagyobb mennyiségben megtalálható élelmi rost a pektin, amely az összes rosttartalom 65-70 %-át teszi ki. A maradék rost cellulóz, hemicellulóz formájában található meg. A citrusfélék rostszerű lignint is tartalmaznak.
A rostok egy része (így például a pektin) megduzzad, késlelteti a gyomor kiürülését és lassítja az emésztést, a felszívódást. Ez elősegíti a jóllakottságot érzetet. Továbbá csökkentheti az étkezés utáni hirtelen vércukorszint megugrást. Ezen túl a rostok segítik az egészséges bélműködést, a székletürítést valamint a normál bélflóra fenntartását.
Egy közepes narancs például 3,1 g, míg egy grapefruit 2,5 g, egy mandarin pedig 1,7 g rostot tartalmaz.
6) Karotinoid és A-provitamin források
A citrusfélék sok karotinoidot tartalmaznak. A karotinoidok sárga és narancssárga pigmentek, amelyek általánosan előfordulnak a zöldségekben és gyümölcsökben.
A karotinoidok számos funkcióját és egészségügyi előnyét leírták:
- antioxidánsok,
- pozitív hatással vannak az immunrendszerre,
- elősegítik a csontképződést és a csontegészséget,
- serkentik a sejtek közötti kommunikációt,
- hozzájárulnak a szem egészségéhez és
- csökkenti a daganatok kockázatát.
Különösen a mandarin bővelkedik jelentős mennyiségű A-provitamin karotinoidban, amely biológiailag könnyen hozzáférhető A-vitamin forrást jelent a szervezet számára.
7) A citrusfélékben számos bioaktív vegyület megtalálható
A citrusfélék számos úgynevezett másodlagos metabolitot tartalmaznak. Mint például flavonoidok, alkaloidok, kumarinok, limonoidok, karotinoidok, fenolsavak és illóolajok.
Ezek a bioaktív vegyületek az emberi egészség szempontjából számos fontos védőhatással kecsegtetnek. Ideértve:
- az antioxidáns,
- gyulladáscsökkentő,
- daganatellenes,
- szív- és érrendszeri (kedvező hatás a vérzsírokra, vércukorszintre és az erek funkciójára),
- valamint az idegrendszert védő hatásokat.
8) Számos kutatás intenzíven tanulmányozza a bennük rejlő további egészségügyi potenciált
Egyes kutatások a citrusfélék kivonatainak egyéb potenciális egészségügyi hatásaira fókuszáltak. Így például:
- májvédő hatás,
- mikrobaellenes hatás,
- antiallergén hatás
- az elhízást kivédő hatás,
- antidiabetikus hatás,
- tüdőfibrózis gátló hatás,
- sebgyógyulás elősegítése
- szorongáscsökkentő hatás.
9) A távol-keleten a tradicionális gyógyítás részét képezik
A citrusféléket tradicionális gyógynövényként használták számos ázsiai országban, például Kínában, Japánban és Koreában. Kilenc hagyományos kínai gyógyszert írtak le a Kínai Gyógyszerkönyvben, hat citrusféléből. Az éretlen, vagy érett egész gyümölcsök, vagy azok héja a tradicionális kínai orvoslásban az emésztési zavarok, köhögés, bőrgyulladás, izomfájdalmak és ótvarfertőzés kezelésére, valamint a vérnyomás csökkentésére ismertek.
Érdemes elolvasni10 érdekes tény a C-vitaminról
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Űrhajó? Dehogy! Egy tanulmány szerint egy fejlett idegen civilizáció az egész csillagrendszerét terelheti
Létezett a természetben is nukleáris reaktor, és kevesebb, mint 2 milliárd éve még aktív volt
Eddig ismeretlen vulkánt fedeztek fel Magyarországon
Elképesztő: a gízai nagy piramisnak nem 4, hanem 8 oldala van
3200 évvel ezelőtt több civilizáció is egyszerre, rejtélyes módon hullott szét
Melyik régiókban és területeken található a legtöbb építkezési munka ma Magyarországon?