Bár hazánkban nagyon népszerű a méz, mégis sokan a téves információk birtokában nem megfelelő módon használják.
A méz az otthonunkban található élelmiszerek közül az egyik legértékesebb, hiszen számos jó tulajdonsággal bír. Négyötödrész glükózból és fruktózból áll, ám emelett
tartalmaz még elképesztően sok ásványi anyagot: kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin.
A sötétebb mézek (fenyő, pitypang) gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban.
Antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatását is már rég óta ismerték:
a háborúk alatt a sebek fertőtlenítésére is használták.
A méz kiváló tulajdonságai miatt kedvezően hat az izomzat, s még a szívizomzat működésére is, jó az emésztésnek, ugyanis tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert, írja a webbeteg.hu.
Read also7 érv és egy intelem a tojás fogyasztásával kapcsolatban
Fontos viszont azzal is tisztában lenni, hogy a magas cukortartalma miatt hízlal. 80 százalékban szőlőcukorból és gyümölcscukorból áll, amelyek egyszerű cukrok, így igen hamar felszívódnak, könnyen emészthetőek, kímélik a májat és a hasnyálmirigyet.
A mézzel illetve egyéb méhészeti termékekkel való gyógyításnak külön neve is van: ez az apiterápia.
Most pedig felsorolunk 10+1 tanácsot a mézfogyasztáshoz, amit Szalai Balázs méhész osztott meg velünk:
1. A mézet soha ne tegyük forró italba, mert 38 Celsius fok fölött a jótékony beltartalma károsodik!
2. Ha egy méz kristályos, az nem azt jelenti, hogy rossz a minősége és cukrozott. A kristályosodás az egy természetes folyamata a méznek, a benne található glükóz és fruktóz aránya határozza meg. A gyümölcscukor gátolja a kristályosodást,(akácméz) a szőlőcukor elősegíti (repceméz, napraforgóméz, stb.)
3. A mézet melegíteni a legegyszerűbben úgy lehet, hogy egy folyamatosan melegedő vízbe tesszük a mézesüveget és így olvasszuk ki. A víz ne legyen melegebb 38 Celsius foknál!
4. Mikrózni TILOS!
5. A jó minőségű méznek nincsen szavatossága, habár kötelező jelleggel, fel kell tüntetni az üvegen
6. A kristályos mézek semmivel sem rosszabb minőségűek, mint az akácméz
7. Mézfajtákat ajánlott felváltva fogyasztani, hiszen más és más kiemelt hatással rendelkeznek a különböző fajtamézek! (pl. : repce-lúgosít, napraforgó-lázcsillapító, gesztenye-magas ásványi anyag tartalmú, édesharmat-allergiásoknak)
8. Gyermekeknek 1 éves kor felett ajánlott adni!
9. Nem csak télen, hanem egész évben fogyasszuk!
10. Mézet csak is termelőtől, hazait!
+1. Mint mindent, a mézet is csak mértékkel fogyasszuk! A magas cukortartalom miatt ne vigyük túlzásba
Forrás: