Ezt a 10+1 szabályt tartsuk be a mézfogyasztással kapcsolatban
A méz az otthonunkban található élelmiszerek közül az egyik legértékesebb, hiszen számos jó tulajdonsággal bír. Négyötödrész glükózból és fruktózból áll, ám emelett
tartalmaz még elképesztően sok ásványi anyagot: kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin.
A sötétebb mézek (fenyő, pitypang) gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban.
Antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatását is már rég óta ismerték:
a háborúk alatt a sebek fertőtlenítésére is használták.
A méz kiváló tulajdonságai miatt kedvezően hat az izomzat, s még a szívizomzat működésére is, jó az emésztésnek, ugyanis tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert, írja a webbeteg.hu.
Érdemes elolvasni7 érv és egy intelem a tojás fogyasztásával kapcsolatban
Fontos viszont azzal is tisztában lenni, hogy a magas cukortartalma miatt hízlal. 80 százalékban szőlőcukorból és gyümölcscukorból áll, amelyek egyszerű cukrok, így igen hamar felszívódnak, könnyen emészthetőek, kímélik a májat és a hasnyálmirigyet.
A mézzel illetve egyéb méhészeti termékekkel való gyógyításnak külön neve is van: ez az apiterápia.
Most pedig felsorolunk 10+1 tanácsot a mézfogyasztáshoz, amit Szalai Balázs méhész osztott meg velünk:
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
65 ezer évvel ezelőtt a neandervölgyiek már ragasztót gyárthattak
Egy meteorit alapján a Marson is létezhettek melegvizes források
Hüpszipülé, az ókori görög királnyő, aki minden férfit megöletett a szigetén
Végre fény derülhetett az óceán rejtélyes hápogására?
Egyiptom: 3900 éves, lebilincselő felfedezést tettek a régészek
Pontos számot közölt Ukrajna az ellenük harcoló orosz haderőről