• Ukrajna
  • Egyesült Államok
  • Oroszország
  • történelem
  • Daily News Hungary
hm-logohm-logohm-logohm-logo
  • Külföld
  • Belföld
  • Trend
  • MIX
  • Kult+Múlt
  • Utazás
✕
Rendkívüli hírek
  • A szlovák miniszter sorkatonaságot javasol, Magyarország területi fenyegetésétől is tartanak

  • Charlie Kirk-merénylet: a hatóságok megtalálták a gyilkos fegyvert, Trump különleges gesztust tett

Helló Magyar Helló Magyar · 2022.01.31.
· MIX

Ettél már valaha 2022 legnépszerűbb gombájából?

Az ízletes rizike lett az év gombája a Magyar Mikológiai Társaság honlapján rendezett közönségszavazáson – közölte a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) hétfőn az MTI-vel.

Ízletes rizike

Az ízletes rizike a bársonyos fapereszkét és a vöröses nyálkásgombát megelőzve nyert a szavazáson, amely 2022 legnépszerűbb fajáról döntött.

“A tejelőgombák közé tartozó faj termetes, színe narancsos, nagyon jellegzetes a kalapon lévő körkörös zónázottsága. Az idősebb példányok zöldesen foltosodnak. Húsa általában narancssárga tejnedvet enged a megtört felületen. A tejelőgombákon belül a rizikék egy kisebb csoportot képeznek, melyek fenyőfélékkel élnek szimbionta (mikorrhiza) kapcsolatban. Az ízletes rizike hazai kéttűs fenyveseink – fekete- és erdeifenyő – gyakori, ősszel termő faja. Ritkábban, főként csapadékosabb időszakokban már nyáron is megjelenik, de inkább ősszel terem, egészen a tartósabb fagyokig. Talaj szempontjából nem válogatós, meszes- és savanyú talajon egyaránt bőségesen terem” – idézi a közlemény Benedek Lajost, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének egyetemi adjunktusát.

Az ízletes rizike könnyen elkülöníthető a súlyosan mérgező gombafajoktól. Leginkább más, szintén ehető rizikefajokkal téveszthető össze.

rizike

Fotó: uni-mate.hu

Hasonlít hozzá az égetően csípős ízű sárgulótejű tejelőgomba, amely viszont a tölgyfák alatt terem, és tejnedve nem narancsos, mint a rizikének, hanem kezdetben fehér, majd hamar kénsárga színű lesz. Ezt a fajt népies nevén bolond ember rizikéjének hívják.

Mit csinálj belőle?

A flavor.hu szerint rendkívül sokoldalúan felhasználható a rizike, mert a kemény, roppanós állagát a hőkezelés során is megtartja. Nagyobb tapasztalat nélkül is elkészíthetjük, nem lesz belőle pillecukor- vagy éppen radír-állagú étel.

A gazdag íze miatt rántva is kiváló lehet egy könnyed vacsorához, de készülhet belőle a legegyszerűbb gombapörkölt vagy -paprikás. Mint minden gombát, a kakukkfűvel és borókável érdemes fűszerezni.

egészséges étrend
Érdemes elolvasniMilyen az ideális étrend, avagy mitől lesz egészséges a táplálkozásunk?

Több mint 70 vadon termő gombafajtát lehet árusítani

A MATE kutatója szerint biztonsággal vásárolhatunk a hazai piacainkon erdőkben és mezőkön termő gombákat is, ahol hivatásos gombaszakellenőrök vannak jelen, és

több mint 70 vadontermő gombafajt lehet árusítani.

“Sajnos az európai szinten is egyedülálló gombaszakellenőr-hálózatunk ellenére is előfordulnak hazánkban gombamérgezések. Ezeket általában be nem vizsgált, ismerősöktől kapott vagy éppen házaló árusoktól származó gombák okozzák. Óvatosnak kell lennünk, mindig tartsuk szem előtt, hogy csak gombaszakellenőr által minősített vadontermő gombát fogyasszunk” – hangsúlyozza a szakember.

A gombákból változatos és igen ízletes ételek készíthetők.

Mindenképpen érdemes szélesíteni a palettát, és kipróbálni a konyhában a vadontermő gombafajokat is, amilyen például az ízletes rizike – emelik ki a közleményben.

Mint rámutatnak, a gombák megfelelnek a modern, egészséges táplálkozás által támasztott igényeknek.

Alacsony a kalóriatartalmuk (zsír- és szénhidráttartalmuk), bizonyos részeik az emberi emésztő szervrendszer számára nem bonthatók, ezért jó ballasztanyagok.

Nehéz emészthetőségük miatt fontos, hogy egyszerre csak kisebb mennyiséget fogyasszunk a gombás ételből, késő este viszont egyáltalán ne. Emellett érdemes figyelni arra is, hogy heti 1-2 alkalomnál többször ne együnk gombát, valamint arra is, hogy az elkészített gombás ételt a lehető leghamarabb fogyasszuk el, ugyanis ezek az ételek hamar megromolhatnak.

Írd meg a véleményed, kattints ide és kommentelj!
gasztronómia természet

Comments are closed.

Érdemes elolvasni

rkk_336x280px
stso

Adatkezelési tájékoztató

Süti (cookie) kezelése

Jogi közlemény

Szerzői Jogok

Hirdess velünk

Impresszum

© 2025 HelloMagyar. Minden jog fenntartva! | Szerver: levixdc.hu
Olvastad már?
Szinte hihetetlen: Ma már tovább tart Budapesten lakáshoz jutni, mint Londonban

Szinte hihetetlen: Ma már tovább tart Budapesten lakáshoz jutni, mint Londonban

Tovább olvasok
Mit kell tennünk ahhoz, hogy euró legyen Magyarországon?

Mit kell tennünk ahhoz, hogy euró legyen Magyarországon?

Tovább olvasok
A szlovák miniszter sorkatonaságot javasol, Magyarország területi fenyegetésétől is tartanak

A szlovák miniszter sorkatonaságot javasol, Magyarország területi fenyegetésétől is tartanak

Tovább olvasok
30 új elektromos busz érkezett Budapestre

30 új elektromos busz érkezett Budapestre

Tovább olvasok
Látványos rekonstrukciókon a 16-17. századi magyar várak: így még biztosan nem láttad őket

Látványos rekonstrukciókon a 16-17. századi magyar várak: így még biztosan nem láttad őket

Tovább olvasok
Ezek a legmenőbb villamosok Budapesten, de nem utazhatsz rajtuk – képek, videók

Ezek a legmenőbb villamosok Budapesten, de nem utazhatsz rajtuk – képek, videók

Tovább olvasok
A magyar kormány az olcsó orosz gáz mítoszát ismételgeti: ellenben jobban járt, aki már levált

A magyar kormány az olcsó orosz gáz mítoszát ismételgeti: ellenben jobban járt, aki már levált

Tovább olvasok
Tényleg ellehetetleníti a paksi atomerőmű építését az EU mai ítélete?

Tényleg ellehetetleníti a paksi atomerőmű építését az EU mai ítélete?

Tovább olvasok
Charlie Kirk-merénylet: a hatóságok megtalálták a gyilkos fegyvert, Trump különleges gesztust tett

Charlie Kirk-merénylet: a hatóságok megtalálták a gyilkos fegyvert, Trump különleges gesztust tett

Tovább olvasok
Mennyivel nőnek az autópályadíjak és kinek jár majd jelentős kedvezmény? – mutatjuk

Mennyivel nőnek az autópályadíjak és kinek jár majd jelentős kedvezmény? – mutatjuk

Tovább olvasok
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4