A tudatos táplálkozásra és egészségre úgy gondolunk, mint amik egymást feltételezik, vagy legalábbis egymásból következnek. De sokszor, ami egészségesnek tűnik, egyáltalán nem az, vagy ami tudatos, az már szinte függőség. Meddig tekinthető egy tudatos táplálkozás egészségesnek, és mikor beszélünk táplálkozási zavarról?
A testképzavarok és evészavarok megjelenése nem újkeletű társadalmainkban. Azonban, ahogy társadalmunk, szokásinak változnak, úgy alakulnak át testünkről alkotott ideáink is. Ez a változás kihatással van nem csak a testképek, hanem az ehhez kapcsolódó zavarok átalakulására is. A 19. századtól kezdve napjainkig rengeteg testkép és evészavart diagnosztizáltak, úgy mint anorexia nervosa, bulimia nervosa, falászavar, purgáló zavar, test és izomdiszmorfia stb. Közös vonásuk általában, hogy a test külséjének megváltoztatására törekednek. Ezzel szemben egy viszonylag új betegség az orthorexia nervosa (ON) vagy más néven egészségesétel-függőség, elsődleges célja nem a test külső, hanem a belső megváltoztatása, vagyis egészségesebbé tétele.
Függőség az egészségtől
Az 1997-ben Steve Bratman által egészségesétel-függőségként leírt kórkép az evészavarok egyik legújabb típusának tekinthető. Ez a zavar az egészséges, vagy annak gondolt, táplálékok kényszeres felhasználását jelenti. Míg anorexiában és bulimiában az ételmennyiség a központi kérdés, az ON esetében a minőségen van a hangsúly. Ha a beteg nem talál egészségesnek tartható ételt, koplalni is hajlandó, hogy ne kelljen olyan ételt fogyasztania, ami nem felel meg a szigorú kritériumoknak. Első nagy különbség a tudatosan természetes, és vegyszermentesen táplálkozó egyénektől, hogy az ilyen egyének kényszeres-fóbiás személyiségvonásokkal rendelkeznek. Speciális érzelmeket társítanak az ételekhez: „veszélyes”, „mesterséges”, vagy „egészséges” ételeket különítenek el. Sok diszharmóniás személyiségű ember rendeli alá magát az egészséges étkezésnek.
A betegség gyakran ártatlanul indul, például abból, hogy a személy legyőzzön egy krónikus betegséget, vagy javítsa általános közérzetét.
Egy idő után az egyén ideje nagy részét azzal tölti, hogy az étkezéseket tervezi, ételeket vásárol és étkezik. Az ON-s személy gondolatait az tölti ki, hogy ellenálljon a kísértésnek, a hibákért megbüntesse magát, és megdicsérje, ha sikerült a választott étrendet tartania, valamint felsőbbrendűnek érezze magát olyanokkal szemben, akik megítélése szerint nem fordítanak kellő figyelmet a táplálkozásra. Míg az anorexiánál és az izomdiszmorfiánál nyilvánvaló a tünetek patológiás volta, addig az ON esetében sokkal alattomosabb és elgondolkodtatóbb a jelenség, hiszen egy alapvető emberi érték, az egészség jegyében folytatott kényszeres táplálkozás fő tünet.
A mániás viselkedés odáig fokozódhat, hogy már az alapvető élelmiszereket is kizárják az életükből, egyre kevesebb ételt hajlandóak elfogyasztani, táplálkozásuk leginkább a böjthöz hasonlítható.
Veszélyes szokások
Nem esznek húst, állati zsiradékot, tejtermékeket, cukrot, tojást, sót, fűszereket, mellőzik a koffeint, alkoholt, vezetékes vizet vagy bármi mást, amiről azt gondolják, hogy egészségtelen. Arról, amit elfogyasztanak, naphosszat képesek fantáziálni, és hajlamosak minden más örömforrást kizárni. Biztosak benne, hogy a táplálkozásuk miatt teljesen védettek a különféle betegségekkel szemben. A valóság viszont az, hogy szervezetükben komoly hiánybetegségek alakulhatnak ki. Természetesen sok valóban egészségtelen élelmiszert kizárnak az étrendjükből, viszont az egyhangú táplálkozás, vagy a túlzott megszorítások, – mint például a szinte teljesen fehérje vagy rostmentes étrend – miatt nem csak emésztőszervi, hanem idegrendszeri problémák is felléphetnek. Jellemző lehet még a zsiradékoktól való elzárkózás, mely komoly problémákat okoz a zsírban oldódó vitaminok és ásványi anyagok felszívódásában, és így emésztőszervi, szív-és érrendszeri, mozgásszervi problémákat is okozhat.
Az orthorexia nervosa tünetei
Az alábbi szokások, viselkedési formák jellemzőek a leginkább ebben a betegségben:
- Az idő nagy részét (napi több mint 3-4 óra) az étellel kapcsolatos gondolatok, a bevásárlás, az egészséges étel előkészítése tölti ki.
- Felsőbbrendűségi érzések másokkal szemben, akik másképpen esznek.
- Az egészséges étellel kapcsolatos diéta merev követése, illetve büntetések, kompenzáló korlátozások bevezetése a diéta áthágása esetén.
- A diéta betartásának sikeressége esetén bűntudat és önmegvetés alakul ki.
- Az evés válik az élet központi tényezőjévé, mely meghatároz minden egyéb tevékenységet, a személyes kapcsolatokat, munkát, szabadidős tevékenységet, mindezt a szociális kapcsolatok és a fizikai egészség kárára.
Kialakulásában résztvevő tényezők
A szakemberek szerint az orthorexiás zavar mögött olyan problémák állnak, mint a szorongás családi, munkahelyi vagy más közösségi problémák, amelyet a diétával ellensúlyoznak, s az étkezésük feletti kontrollal erősítik a megcsappant önbecsülésüket. Ezek a szorongások érkezhetnek a családi kapcsolatokból (szülő-gyermek viszony), vagy a sorozatos párkapcsolati kudarcokból (magányosság érzése, meg nem értettség). Emellett fontos szerepe van a médiának is, mely olyan üzeneteket közvetít, amik elbizonytalanítják az egyént, vagy állandó szorongás érzését keltik. A diétában elért kezdeti sikereik miatt, azonban eleinte mind fizikálisan, mind lelkileg jobbnak érzik magukat. A kezdeti sikerélmény azonban elvezethet a súlyos megszállottságig, ami már rontja az egyén emberi, társadalmi kapcsolatait, elmagányosítja és fizikailag is veszélyezteti.
Kezelése
Napjainkban egyre inkább divatos téma az egészséges táplálkozás, valamint a média által közvetített fittség is követendő példaként jelenik meg sokak számára, így gyakran nehéz feltárni az orthorexiát, és az érintettek is nehezen veszik észre magukon a mániás viselkedés kialakulásának jeleit. Az ON hátterében sokféle ok húzódhat meg, ezért először az érintett hátterét szükséges megismerni, hogy a kiváltó tényezők azonosíthatók legyenek.
Az ON felismeréséhez nem feltétlenül kell orvosnak lenni, de a gyógyításában szükség lehet a professzionális segítségre. Kezelése egy új életszemlélet elsajátításának támogatásával zajlik. A gyógyult továbbra is követhet egy jól összeállított diétát, de tisztában lesz az egészséges táplálkozás fogalmával, lényegével, megérti, hogy milyen tápanyagokra és miért van szüksége szervezetének. A terápia során megérti, hogy az élelmiszer nem teszi jobb emberré, és irracionális a minőségi értrendre alapozni az önbecsülését. Beszűkült érdeklődését szélesre tudja tárni, újraépítheti szociális kapcsolatait, kiegyensúlyozottabbá, és magabiztossá válhat. Felismeri, hogy a megfelelő táplálkozás, és a jó minőségű élelmiszerek fontos, de csak egy kis részlete az életnek.
További érdekességekért, és életmód tanácsadásért keresd a WINTEAM csapatát!
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Egy tokaji szálloda is bekerült Európa legjobbjai közé
Oroszország állatkerti állatokat adott Észak-Koreának a katonákért cserébe
Magyar származású hírességeket idéz meg egy lenyűgöző animációs kisfilm
Ismét adventi vonatokkal utazhatunk a bécsi és zágrábi karácsonyi vásárokra
Egy rabszolga előzhette meg Magellánékat a Föld megkerülésében
Ez a 2 centiméternél is kisebb fosszília lehet a hiányzó láncszem az evolúcióban