7 kiváló érv a hónapos retek fogyasztása mellett
A hónapos retek tavasszal könnyen beszerezhető, illetve kis helyen is sikerrel termeszthető idényzöldség. Gazdag ásványi anyagokban, jó vitaminforrás. Jól beilleszthető bármely étrendbe.
1. Nemcsak a gumója ehető
A levelek nagy koncentrációban tartalmaznak makrotápanyagokat, kalciumot, káliumot, nátriumot, rostokat, zsírsavakat. A retekcsíra a flavonoidok, antocianinok, a β-karotin és a C-vitamin fő forrása. A gumó szintén jó vitamin és ásványi anyag forrás, továbbá számos bioaktív vegyület is megtalálható benne.
2. Milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz a retek?
Megtalálható benne többek között: a cink, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, mangán, nátrium, réz, szelén, vas, valamint béta-karotin, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitamin, folát és kolin.
3. Alacsony a kalóriatartalma
100 g retek mindössze 16 kcal-t tartalmaz. Szénhidrát tartalma 3,4 g, míg rosttartalma 1,6 g 100 g-onként. A gumók 95 %-a víz. Alacsony energiatartalma, a benne lévő rostok és magas víztartalma hozzájárulhat a normál testsúly fenntartásához, valamint beilleszthető egy súlycsökkentő diétába. Az élelmi rostokban gazdag étrend fokozza a teltségérzetet, jót tesz a bélflórának, növeli a széklet térfogatát és fokozza a bélmozgást.
4. A retek jó káliumforrás
A kálium fontos szerepet tölt be az ingerület-átvitelben, hozzájárul a normál izom-, ideg- és szívműködéshez, valamint jótékonyan befolyásolja a vérnyomást. Kedvezően hat a csontok egészségére és csökkenti a vesekőképződés kockázatát.
5. Jelentős a kalcium tartalma is
A káposztafélék között kalciumtartalma is jelentős, különösen a levelek rendelkeznek magas kalciumtartalommal. A kalciumnak nagyon fontos szerepe van a csontok és a fogak szerkezetének felépítésében. Hozzájárul a normál ideg- és izomműködéshez, valamint szerepe van a véralvadásban is.
6. A benne lévő C-vitamin
A C-vitamin fontos antioxidáns, részt vesz a kollagén bioszintézisében, hozzájárul a sebgyógyuláshoz, támogatja az immunrendszer normál működését, segíti a növényi eredetű vas felszívódását.
7. Könnyen beilleszthető az étrendbe
Nem csak salátákban és nyersen fogyasztható. A gumó mellett a friss levelek és a retekcsíra is kiváló vitamin és ásványi anyag forrás. Az alaposan megmosott (és vegyszermentes) reteklevelekből krémleves, pesto és zöldturmix is készíthető, vagy salátákba keverhető. Emellett a retekgumó savanyítható illetve fermentálható is.

Érdemes elolvasniHány százalékos étcsokoládét fogyasszunk a jobb kedvért?
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Megerősíti kétoldali együttműködését Magyarország és Marokkó
Középkori zarándokok graffitiztek oda, ahol Jézus elfogyasztotta az utolsó vacsorát
Most már valóban megszülethet az USA és Ukrajna jözött az ásványkincsekről szóló megállapodás
Titokzatos, mini jégkorszak dönthette meg szakértők szerint a Római Birodalmat
Megtalálták Mátyás király földi maradványait?
Életre utaló jeleket találhattak egy, a közelünkben lévő bolygón?