Itt az allergiaszezon, és sokan nem tudják, hogy a pollenek negatív hatásait bizonyos ételek is előidézhetik, vagy erősíthetik. Lehetséges a táplálkozással enyhíteni az allergiás tüneteken?
Mi az allergia?
Az allergia a szervezet heveny reakciója bizonyos anyagokra. Ezek a legkülönbözőbbek lehetnek, a pollenektől bizonyos élelmiszereken keresztül egészen a gyógyszerekig. Az allergia jellemzője, hogy az allergiát kiváltó anyagokkal való találkozást követően azonnal jelentkeznek tünetek. Ezek általában elsőként ott jelennek meg, ahol az allergén a szervezettel érintkezett, tehát élelmiszer esetén a szájüregben, nyálkahártyákon, pollenek esetén a szemen, orrüregben, légutakban. Bizonyos allergiák inkább csak kellemetlenek, és inkább hosszútávon fejtenek ki egyre negatívabb hatásokat (évről-évre erősödhetnek, egyéb gyulladások fokozódhatnak), míg mások kimondottan veszélyesek (gyógyszer és bizonyos ételallergiák).
Mi is a keresztallergia?
A keresztallergia esetén bizonyos anyagok képesek az eredeti allergén anyagot helyettesíteni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Ezeknek a keresztreakcióknak a hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll.
Keresztreakció akkor keletkezik, amikor az antitest nemcsak azt a vegyületet ismeri fel, ami ellen termelődött, hanem más, nagyon hasonló antigént is. Ez azért lehet, mert néhány étel és pollen, bár nincsenek egymással közvetlen rokonságban, azonos molekulával, vagy azonos molekularésszel rendelkeznek.
A molekulák antitest által felismert részét antigén epitópnak nevezik. Ezt a jelenséget már régóta megfigyelték és egyre több epitópot azonosítanak a modern molekuláris diagnosztika eszközeivel.
Ha a két anyag közötti hasonlóság 70% feletti, azaz a különböző antigének közötti egyezés 70%-nál nagyobb, keresztreakció alakulhat ki.
Keresztreakció akkor keletkezik, ha az egyén egy olyan molekulára vált érzékennyé, mely valami másban is megtalálható, amivel kapcsolatba került. A keresztreagálók között találhatók élelmiszerek és pollenek, de latex és rovarok is.
Hogyan ismerhető fel?
A folyamat lényegét sokszor félreértelmezik. A légúti allergiák, mint például a pollen allergia, jellegzetes tünetei az orrdugulás, viszketés, orrfolyás, tüsszögés.
Azonban akinek eldugul az orra, vagy viszket a banántól, vagy a dióféléktől, az allergiás rá, így ez semmiképp nem keresztreakció. A kereszt reagens válasz más típusú lesz, mint az allergiás reakció.
A keresztreakciókat bár azonos anyagok váltják ki más rá a szervezet immunválasza. Míg az allergia esetén IgE ellenanyag termelődik az antigén ellen, addig a keresztreakció során IgG típusú ellenanyag termelődés lesz a szervezet válasza, mely más tünetekkel jár. Ezért van, hogy a parlagfű allergiásoknál például olyan ételek fogyasztása után mint a görögdinnye, banán, paradicsom, diófélék szájüregi viszketés, ajak, nyelv, garat vizenyő, néha hasi görcsök lépnek fel. A nyírfapollen allergiásoknál jóval gyakoribb ez a fajta pollen-étel keresztreakció.
Röviden összeszedtük mik a legjellemző keresztallergiák:
- Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
- Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem , burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, zeller.
- Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó .
- Füvek: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.
- Földimogyoró: dió
- Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
- Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi
Diagnosztika és kezelés
Az allergia diagnózisa minden esetben szakorvosi kompetencia. Allergia gyanú esetén mindenképp érdemes felkeresni egy szakértő allergológus szakorvost, aki a tüneteket, korábbi kórelőzmény, fizikális állapot figyelembe véve határozza meg a további terápiát. A terápiát természetesen az allergének pontos beazonosítása után fogják kialakítani, amelyekre többféle diagnosztikai eljárást is alkalmaznak. Ilyenek az egyes bőrtesztek, valamint az vérből vett mintán alapuló IgE meghatározását célzó allergiavizsgálatok.
A keresztreakciók és különböző intoleranciák meghatározására az egyes anyagokra adott IgG mennyiségek vizsgálata adhat választ. Ezt nevezik ételintolerancia tesztnek is. Ennek segítségével pontosan meghatározhatók azok a kereszt reagensek, amiket az allergiásnak jobb kerülnie, vagy teljesen kizárnia étrendjéből, ezzel is tehermentesítve szervezetét. A keresztallergének elhagyásával az allergiás tünetek is enyhíthetőek.
- Hasznos tippek a szénanátha gyógyszeres kezeléséhez
Olvasd tovább itt: https://hellomagyar.hu/2021/06/03/hasznos-tippek-a-szenanatha-gyogyszeres-kezelesehez/ | Helló Magyar
További érdekességekért, és életmód tanácsadásért keresd a WINTEAM csapatát!
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Egy tokaji szálloda is bekerült Európa legjobbjai közé
Oroszország állatkerti állatokat adott Észak-Koreának a katonákért cserébe
Magyar származású hírességeket idéz meg egy lenyűgöző animációs kisfilm
Ismét adventi vonatokkal utazhatunk a bécsi és zágrábi karácsonyi vásárokra
Egy rabszolga előzhette meg Magellánékat a Föld megkerülésében
Ez a 2 centiméternél is kisebb fosszília lehet a hiányzó láncszem az evolúcióban