• Ukrajna
  • Egyesült Államok
  • Oroszország
  • történelem
  • Daily News Hungary
hm-logohm-logohm-logohm-logo
  • Külföld
  • Belföld
  • Trend
  • MIX
  • Kult+Múlt
  • Utazás
✕
nyers hús_higiénia
Rendkívüli hírek
  • Jelentős károkat okozott a vihar a Balaton körül, a budapesti reptér járattörlésekkel is számol – FRISSÍTÉS: reptérlezárás, katasztrófa sújtotta övezet

  • Magyar turistabusz szenvedett balesetet Szabadkánál: nyolc sérült

Dr. Gottnek Mihály Dr. Gottnek Mihály · 2021.07.12.
· MIX

Nem telik el nyár ételmérgezéses, ételfertőzéses esetek nélkül

A meleg különösen kedvez számos patogén mikroorganizmus ételekben történő elszaporodásának. A jellemző tünetek gyakran igen rövid idő után, 1-5 óra múlva jelentkeznek. Előfordulhat azonban, hogy csak napokkal később jelennek meg a tünetek.

Ételfertőzés és ételmérgezés

Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha élő patogén mikroorganizmussal (például: baktérium, vírus, gomba) szennyeződött élelmiszer elfogyasztása után tünetek jelentkeznek. Míg az ételmérgezés a mikroorganizmusok által termel anyagcsere termékek, úgynevezett toxinok hatásra alakul ki.

Tünetek

A jellegzetes gyomor-bélrendszeri tünetek mellett, mint például hányinger, hányás, hasmenés, gyomortáji, hasi görcsök, jelentkezhet gyengeség, láz, fejfájás, szédülés. A folyadékvesztés miatt előfordulhat fokozott szomjúság érzet, száraz száj, ajkak és csökkent vizeletürítés.

Azonnal forduljunk orvoshoz:

  • ha egy napon belül nem javulnak a tünetek;
  • ha romlik a beteg állapota, illetve néhány napon belül nem rendeződnek a hasi tünetek;
  • ha a folyamatos / heveny hányás miatt nem megoldható a folyadék és ásványi sók pótlása;
  • ha a kiszáradás jelei mutatkoznak: fokozott szomjúságérzet, száraz bőr és nyálkahártyák, koncentrált (sötétebb) / csökkent vizeletürítés;
  • ha véres, sötét/fekete, nyálkás a széklet;
  • csecsemők, kisgyerekek, idősek és várandós kismamák esetén;
  • valamint a gyomor-bél tünetek mellé társuló: fejfájás, szédülés, magas láz, továbbá szapora légzés és/vagy pulzusszám esetén

Enyhe esetekben lehetséges az otthoni kezelés

Ekkor fontos az ágnyugalom, a folyadék és ásványi sók pótlása. A folyadékadagolás (víz, ásványvíz, tea formájában) lassan, kortyonként / kanalanként történjen. Az elvesztett ásványi sók pótlására szükség lehet rehidráló termékek alkalmazása.

Lényeges a gyomor és bélrendszer kímélő diéta betartása. Rövid koplalás után kétszersült, natúr főtt burgonya, rizs, főtt sárgarépa, háztartási keksz, ropi, banán fogyasztása javasolt. Szükség esetén történjen láz– és hányingercsillapítás.

A káros anyagok megkötésére hatékony megoldást jelent például a szilícium-dioxid tartalmú por, szuszpenzió készítéséhez vagy az aktív szén tartalmú tabletta, kapszula. Ez utóbbi kapszulát szétnyitva könnyű vízben elkeverni. További előnye, hogy már 3 éves kortól adható, terhes és szoptató kismamák is szedhetik, íztelen és szagtalan. A bolus adstringens tabletta többféle hatóanyagot tartalmaz, melyek egyrészt megkötik a káros anyagokat, másrészt bevonják a gyomor-bél nyálkahártyát, így nyugtatva azt. Fontos megjegyezni, hogy mind az aktív széntől, mind pedig a bolus adstringenstől sötétebbé (feketévé) válhat a széklet színe.

Mely ételek hordozzák a legnagyobb veszélyt?

  • halak, a tenger gyümölcsei;
  • tejszín, egyéb tejtermék tartalmú ételek;
  • főtt tészták;
  • gombaételek;
  • nem (megfelelően) hőkezelt hús, tojás ételek

Mit tehetünk az ételmérgezés, ételfertőzés kivédése érdekében?

A legtöbb probléma az otthon készített ételekkel van összefüggésben.

Figyeljünk az általános higiénére, a kézmosásra (a főzés előtt és a különböző fázisok között is), a tiszta eszközökre, mosogatásra, fertőtlenítésre (eszköz, edény, felület). Beteg családtag (főleg ha gyomor-bélrendszeri tünetei vannak) ne készítsen ételt!

A nyers húst, halat, tojást, mosatlan zöldségeket tároljuk mindig elkülönítve. Külön eszközöket és edényeket használjunk az előkészítéshez és a készételek tálalásához, tárolásához. A megfelelő ideig és magas hőfokon történő sütés-főzés nagyon fontos. Ugyancsak figyeljünk a készételek megfelelő kihűtésére és hűtőben (5 °C alatt) történő tárolására. Fogyasztás előtt ezeket alaposan forraljuk / melegítsük fel.

Ne tároljunk túl hosszan (néhány napon túl) készételeket. A gyanús kinézetű, szagú vagy ízű élelmiszert azonnal dobjuk ki.

Fokozottan figyeljünk tehát az ételek megfelelő elő- és elkészítésére, tárolására. Ne fogyasszunk el külső helyszínen kétes eredetű ételt, illetve ha látszik vagy nem biztosított az alapvető higiénia.

Fontos kiemelni a házi legyek elleni védekezést, mivel azok ételre repülve könnyen megfertőzhetik azt lábukkal, nyálukkal, székletükkel egyaránt.

strand_kisgyerek_napernyő
Érdemes elolvasniA napszúrás tünetei, megelőzése és kezelése
Ha szeretnéd segíteni a HellóMagyar munkatársainak munkáját és a független újságírást,
itt tudod támogatni az oldalunkat
egészség egészségmegőrzés egészségügyi prevenció élelmiszer hasznos infó
Megosztás

Érdemes elolvasni

  • Jó hír az utazóknak: ismét bővül a budapesti reptér kínálata és egy régi, népszerű járat is visszatér

  • Hamarosan újranyithatnak a Hévízi-tó ikonikus fürdőépületei! – KÉPEK

  • Drágulás és roham várható a magyar lakáspiacon: érdemes most lépni?

  • Felcsalta debreceni lakásába, majd megerőszakolta a kiskorú lányt: kínai középvezető a gyanúsított

  • Jól hangzik, de az ingyenes poggyászokról szóló új uniós szabályozás drágábbá teheti a fapados repülést

  • Mi van a Gízai Nagy Piramisban, ha nincs benne múmia?

Kapcsolódó cikkek

Gízai Nagy Piramis
2025.07.09.

Mi van a Gízai Nagy Piramisban, ha nincs benne múmia?


Olvasson tovább
Krisna-völgy, Somogyvámos
2025.07.09.

Magyarország legnagyobb spirituális fesztiválja 30 éves – így ünnepel a Krisna-völgy


Olvasson tovább
Zendaya Budapesten a Flatty kávézóban
2025.07.08.

Gyönyörű hollywoodi sztár, Zendaya fedezi fel Budapest szépségeit: Te is összefuthatsz vele


Olvasson tovább
vörös lidérc
2025.07.08.

Láttál már felfelé csapó villámot? Hihetetlen képet lőttek egy vörös lidércről


Olvasson tovább
rkk_336x280px

Érdemes elolvasni

stso

Adatkezelési tájékoztató

Süti (cookie) kezelése

Jogi közlemény

Szerzői Jogok

Hirdess velünk

Impresszum

© 2025 HelloMagyar. Minden jog fenntartva! | Szerver: levixdc.hu
Olvastad már?
Jó hír az utazóknak: ismét bővül a budapesti reptér kínálata és egy régi, népszerű járat is visszatér

Jó hír az utazóknak: ismét bővül a budapesti reptér kínálata és egy régi, népszerű járat is visszatér

Tovább olvasok
Hamarosan újranyithatnak a Hévízi-tó ikonikus fürdőépületei! – KÉPEK

Hamarosan újranyithatnak a Hévízi-tó ikonikus fürdőépületei! – KÉPEK

Tovább olvasok
Drágulás és roham várható a magyar lakáspiacon: érdemes most lépni?

Drágulás és roham várható a magyar lakáspiacon: érdemes most lépni?

Tovább olvasok
Felcsalta debreceni lakásába, majd megerőszakolta a kiskorú lányt: kínai középvezető a gyanúsított

Felcsalta debreceni lakásába, majd megerőszakolta a kiskorú lányt: kínai középvezető a gyanúsított

Tovább olvasok
Jól hangzik, de az ingyenes poggyászokról szóló új uniós szabályozás drágábbá teheti a fapados repülést

Jól hangzik, de az ingyenes poggyászokról szóló új uniós szabályozás drágábbá teheti a fapados repülést

Tovább olvasok
Mi van a Gízai Nagy Piramisban, ha nincs benne múmia?

Mi van a Gízai Nagy Piramisban, ha nincs benne múmia?

Tovább olvasok
Magyarország legnagyobb spirituális fesztiválja 30 éves – így ünnepel a Krisna-völgy

Magyarország legnagyobb spirituális fesztiválja 30 éves – így ünnepel a Krisna-völgy

Tovább olvasok
A kínai Szucsou városa bemutatkozott Budapesten: stratégiai együttműködés kultúrában, gazdaságban és turizmusban

A kínai Szucsou városa bemutatkozott Budapesten: stratégiai együttműködés kultúrában, gazdaságban és turizmusban

Tovább olvasok
<strong>Ez az őrült kínzási módszer látszólag ártalmatlan, mégis tönkreteszi az elmét</strong>

Ez az őrült kínzási módszer látszólag ártalmatlan, mégis tönkreteszi az elmét

Tovább olvasok
Súlyos sérüléseket is okozhat: megjelent Magyarországon a kaukázusi medvetalp!

Súlyos sérüléseket is okozhat: megjelent Magyarországon a kaukázusi medvetalp!

Tovább olvasok
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4