Abszurd történet: medvehúst evett az amerikai család, de pórul jártak
Nem úszta meg szárazon a barbecue-t az amerikai család, akik rosszul átsült medvehúst ettek.
Nem tudhatjuk, mi motiválta a családot, hogy ilyen „egzotikus” fogáshoz nyúljanak, de a kulináris felfedezés három ember kórházlátogatásába került.
Mi történt a furcsa „ínyencekkel”?
A történet akkor kezdődött, amikor egy 29 éves férfit 2022 júliusában kórházba szállítottak néhány igen kellemetlen tünettel: erős izomfájdalmakkal, szem körüli duzzanatokkal és lázzal, nem is beszélve az immunrendszer sejtjeinek intenzív reakcióiról.
Azonban másodszor is kórházba kellett kerülnie, hogy megemlítse az orvosoknak azt a szokatlan étkezést, amelyet néhány nappal korábban a családjával evett, írja az IFLScience.
Hogyan került medvehús a családi asztalra?
Ezen a találkozáson a család egyik tagja egy kanadai vadászút maradványait hozta magával – fekete medvehúsból készült kebabot. Nem a szokásos grilltakarmányról lévén szó, a család állítólag nehezen tudta megállapítani, hogy a hús megsült-e vagy sem, a sötét színe miatt. Utólag visszatekintve, itt tanácsos lett volna letenni a fogásról.
Ehelyett a húst eleinte nyersen szolgálták fel, mielőtt az emberek észrevették és átsütötték.
Szembe kellett néznie az ostobasága következményeivel
Amikor kiderült, hogy a férfi elfogyasztotta a medvehúst, az orvosok azt gyanították, hogy egy ritka emberi trichinellózis szemtanúi voltak. Ez a különösen kellemetlen betegség a parazita Trichinella orsóférgek által okozott fertőzés eredménye, amelyek lárvái számos vadon élő állatban megtalálhatók.
Amint az emésztőrendszerbe kerülnek, a lárvák felnőnek, és lerakják saját bébiférgeiket, amelyek behatolnak az izmokba, és olyan tüneteket okoznak, mint amilyeneket a medvehúst evő ember tapasztalt. Esetenként a fertőzés veszélyesebbé válhat, ha a férgek elérik a szívet, a tüdőt vagy a központi idegrendszert.
Ezek a lárvák nem csak problémákat okoznak, hanem elég ellenállóak is.
Erre senki nem gondolt?
A medvére vadászó családtagot valójában figyelmeztették a trichinellára – a kanadai és alaszkai feketemedvék legalább 1-24 százalékánál jelen van –, de azt mondták neki, hogy a hús lefagyasztása elpusztítja a parazitákat.
Csakhogy a „bölcs” tanácsadó tévedett, és a jövőbeli családi összejöveteleket valószínűleg kissé kínossá tette. A medvehúsban általában előforduló trichinellafajok túlélik a fagyasztást, ami különösen akkor vált nyilvánvalóvá, amikor a hús mikroszkópos elemzése bőven bukkant fel csavargó lárvákra.
Családi ügy
A család további öt tagja is megbetegedett trichinellózis tüneteivel, közülük hárman, köztük egy 12 éves, kórházba kerültek – igaz, nem mindenki evett a húsból. A vizsgálatok során kiderült, hogy mellé főtt zöldségeket ettek.
Szerencsére mind a hat családtag meggyógyult, a három kórházban kezelt tag az albendazol parazitaellenes kezelést követően, a többi tag pedig kezelés nélkül. A medvére vadászó családtagnak azt tanácsolták, hogy szabaduljon meg a megmaradt hústól.
Ha valaki ezek után is kíváncsi a medvehúsra
Ha ez a mese a parazita féregfertőzésről nem elég ahhoz, hogy valakit eltántorítson a medvehús evésének gondolatától, a CDC azt javasolja, hogy tegyenek intézkedéseket a keresztszennyeződés elkerülésére, és biztosítsák a hús „megfelelő főzését” – ez azt jelenti, hogy a hús belsejét legalább 74°C-ra fel kell melegíteni.
De még jobb, ha távolról elkerüljük.
Ez is érdekelhet:
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Régi magyar megszólítások és köszönések, ahogy ma már ritkán hallani őket
Tényleg egy magyar királyról mintázták Lancelot lovagot? Egy izgalmas történelmi párhuzam
Csillagközi látogató lépett be a Naprendszerbe
Megnyílt Budapest első élelmiszer-outletje
Omladozik az egri vár másolata – a rendkívüli haditettről forgatott hatalmas sikerű film helyszínén jártunk
Rendkívüli: Több tízezer utas járatát törölték, budapesti járatokat is érint a francia sztrájk