Melyik az egészségesebb, a vaj vagy a margarin?

Bizonyos élelmiszerek esetén nehéz eligazodni, hogy mit is fogyasszunk, melyik az egészségesebb? Az egyik ilyen jól ismert páros a vaj és a margarin. A vaj helyett egy időben a margarint ajánlották kedvezőbb zsírsav összetétele miatt.

Mi indította el a vaj negatív egészségügyi megítélését?

A vajnak magas a telített zsírsav tartalma. A túlzásba vitt telített zsírsav fogyasztás bizonyítottan növeli a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát. A kutatók, táplálkozási tanácsadók abból indultak ki, hogy a növényi olajokból előállított margarinok kedvezőbb zsírsav összetételük miatt egészségesebbek.

Idővel a margarin megítélése azonban árnyaltabbá vált

Mivel kiderült, hogy a régebben hidrogénezéssel gyártott margarinok előállítása során transzzsírsavak keletkeztek. Fontos tudni, hogy a transzzsírsavak növelik a vér ’rossz’ koleszterin (LDL) szintjét, míg csökkentik a ’jó’ koleszterinét (HDL). Ezzel fokozva a szív- és keringési megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Az újabb technológiával előállított margarinok közül azok, amelyek alacsony telített zsírsav tartalmúak, magasabb bennük a telítetlen zsírsavak aránya és transzzsíroktól mentesek, egészségügyi szempontból rendben vannak mindaddig, amíg nem használunk belőlük túl sokat. Ennek oka, hogy alapvetően nem elhanyagolható a margarinok kalóriatartalma sem.

Mire figyeljünk vaj vagy margarin kiválasztásakor?

A legfontosabb, hogy ne feledkezzünk meg kalória tartalmukról.

A vaj esetén:

  • A vaj tejtermék, amelyet tejszínből állítanak elő.
  • Szakértők a legeltetett tehenek tejéből készült vajakat ajánlják esősorban.
  • Aki koleszterin diétát folytat, az mindenképpen számoljon a vaj koleszterin tartalmával is.
  • A vajnak magas a telített zsírsav tartalma.

A margarin esetén:

  • A margarin növényi olajokból előállított termék, ezért nincs benne koleszterin és kedvezőbb a zsírsav összetétele.
  • Bár a gyártástechnológia az idők során változott, ennek ellenére mindig ellenőrizzük a termék transzzsírsav tartalma mellett azt, hogy tartalmaz-e részlegesen hidrogénezett növényi olajokat, mivel ezek szintén transzzsírsav források.
  • A piacon elérhetők a ’light’ termékek is, amelyek kalória tartalma alacsonyabb.

Összegzés

Számos pro és kontra érvet lehet felsorakoztatni a vaj vs. margarin kérdésben. Elsősorban a mértékletességet kell szem előtt tartani, illetve az egyén speciális táplálkozási igényeit, egészségügyi állapotát, egyéb fennálló rizikó tényezőket. A fentieket figyelembe véve nyugodtan válasszunk preferenciáink, ízlésünk szerint.

Források:

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/butter-vs-margarine

https://www.medicalnewstoday.com/articles/304283

https://www.healthline.com/nutrition/butter-vs-margarine#bottom-line

narancs-C-vitamin_fiatal nő
Read also10 érdekes tény a C-vitaminról