6 ok, hogy miért együnk savanyú káposztát!

Sokunk számára ismerős emlék lehet a húsboltos bácsi, aki mindig adott a gyerekeknek egy maréknyi savanyú káposztát. És milyen jól tette! A savanyított káposzta ugyanis egy igazi csodaszer, aminek mindenki konyhaasztalán ott kell(ene) lennie.

Lássuk tehát, miért is érdemes savanyú káposztát enni!

Vitaminbomba

A fejes káposzta feldolgozása során sóval és kovásszal végzik az erjesztést, így a káposzta vitamin tartalma nem károsodik. Megtalálható benne a B1-, B6-, E-, K- és persze rengeteg C-vitamin, mellettük pedig kálciumot, magnéziumot, folsavat, foszfort, cinket, káliumot, nátriumot és vasat is tartalmaz.

Kéményseprő

A savanyú káposzta egyik kiemelkedően hasznos tulajdonsága, hogy rendkívül jó hatással van az emésztőrendszerünkre. Enzimjei segítségével az előbb említett vitaminok felszívódását is segíti, és enyhe hashajtó hatásával segít a szorulás megszüntetésében is. Tejsavtartalma révén pedig szabályosan kipucolja a bélrendszerünket, regenerálja a bélnyálkahártyát és általában segíti az emésztést.

A savanyú káposztát fogyasztók – és persze környezetük – pedig jól tudják, hogy fogyasztása segít megszabadítani bélgáztól is.

Diétának is kiváló

Ha ezek még nem győztek volna meg: a savanyú káposzta segíti a fogyókúrát is. 100 gramm mindössze 19 kalóriát tartalmaz, tehát ideális a súlyvesztéshez, persze csak akkor, hanem egy vastagon megkent zsíros kenyér társaságában fogyasztjuk…

Segít megelőzni a betegségeket, segít felgyógyulni

Fogyasztásával szervezetünkbe jutó a probiotikumok – és persze a benne található óriási mennyiségű vitamin – révén nemcsak a betegségek megelőzése, de az azokból való kilábalásban is segít.

Lelki gondjainkon is segít

A káposzta ráadásul nemcsak testünket, de lelki egyensúlyunk visszaállításában is nagy segítséget nyújt. Bélnyugtató és regeneráló hatásaként agyunk is pozitív üzeneteket kap a déli tájakról, így jótékonyan szolgál bennünket, közérzetünk, hangulatunk is javul, ráadásul még az alvászavaron is segít.

Finom

Végezetül pedig a legtriviálisabb érkezzen: a savanyú káposzta azért jó, mert finom.

paradicsom_egészség_Zöldség
Read also10 ok, hogy miért együnk sok paradicsomot