Ínycsiklandó íz lett az Év Fagylaltja 2025-ben
Idén Hajdúszoboszlón rendezték meg az Év Fagylaltja versenyt.
A Magyar Cukrász Ipartestület szervezésében évente megrendezett eseményre az ország minden tájáról érkeztek fagylaltmesterek, hogy megmutassák kreativitásukat, és együtt ünnepeljék a minőséget, a hagyományt és az innovációt.
Év Fagylaltja 2025: Ünnepi megmérettetés

Az „Év Fagylaltja” címet a kézműves kategóriában Márton Sándor (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred) nyerte el „Dörgicsei mandulás” fagylaltjával. Fotó: Facebook/Magyar Cukrász Ipartestület
Az idei verseny különösen ünnepi hangulatban zajlott, hiszen Hajdúszoboszló híres gyógyvizeinek 100. évfordulóját ünnepelte. Ennek apropóján új kategóriát is bevezettek „Pávai kedvence” néven, Dr. Pávai Vajna Ferenc, a „gyógyvizek atyjának” emlékére, akinek kedvenc desszertje az almás pite volt – számolt be róla a testület a Facebook-oldalán. A versenyzők kreatív almás ízeket és almás pitét idéző alkotásokat készítettek, néhányuk almaborral vagy almapálinkával turbózva.
100 versenyző, 5 kategóriában

A „Mentes” kategória győztese Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta Fagyizó, Balatonszemes) lett „Sós pisztácia sorbet feketeribizlivel és áfonyával” fagylaltjával. Fotó: Facebook/Magyar Cukrász Ipartestület
Rekordszámú, 100 különféle ízű nyalánkság indult az öt versenykategóriában, a kóstolóknak pedig több mint 130 ízből lehetett választani. A szakmai zsűri és a közönség egyaránt megízlelhette a klasszikusokat és a merész kompozíciókat. Idén különösen népszerűek voltak a bogyós gyümölcsök, mint a málna, a ribizli, valamint ritkább alapanyagok, például jostabogyó és fanyarka. A különleges kombók – narancsos-karamellás barnavajas, fűszeres masala tea, malátás pekándió – és az izgalmas fűszerek, mint a vad madagaszkári bors (Piper borbonense) vagy a timur bors is nagy sikert arattak.
Év Fagylaltja: A nyertesek

Márton Sándor és csapata. Fotó: Facebook/Magyar Cukrász Ipartestület
A legnagyobb elismerést jelentő „Év Fagylaltja” címet az „A” (kézműves) kategóriában Márton Sándor nyerte el „Dörgicsei mandulás” elnevezésű fagyijával. A mentes, azaz „M” kategóriát, ahol nem lehet hozzáadott cukrot, glutént vagy tejterméket használni, Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta Fagyizó, Balatonszemes) „Sós pisztáciás sorbet fekete ribizlivel és áfonyával” kreációjával nyerte. A frissen bevezetett „Pávai kedvence” kategóriában ismét Márton Sándor diadalmaskodott „Tündérpite” nevű almás desszertjével.

Az új „Pávai kedvence” kategóriában Márton Sándor ismét aratott „Tündérpite” nevű, almás alapú fagylaltjával. Fotó: Facebook/Magyar Cukrász Ipartestület
Különdíjban részesült a közönség kedvencének választott pisztáciás-kandírozott citrusos ízvilág, valamint a hagyományokat idéző „Balatoni mámoros csokoládé”. Az esemény méltóképpen tükrözte Magyarország gazdag fagyikultúráját, miközben lehetőséget adott a helyieknek és a turistáknak, hogy felfedezzék a hazai kézműves fagyik egyre izgalmasabb világát.
Ha ezt a cikket angolul is szeretnéd elolvasni vagy megosztani, kattints ide: Daily News Hungary
Érdemes elolvasni:
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Az egyik legkegyetlenebb kivégzési módszer, amit valaha kitaláltak
Az egyik legnagyobb tömeges pusztulás, amely az élőlények 85 százalékát elpusztította
Így csempésznek drogokat tengeralattjárókon
Egy titkos küldetés, amely megrázta Európát
Egy lándzsával átszúrt gólya örökre megváltoztatta, mit gondolunk a madárvonulásról
Hogyan építették piramisokat? Ezek a legvalószínűbb elméletek