Idén decemberben ismét különleges pezsgés járja át Budapest gasztronómiai életét: az éttermek kreatívabbnál kreatívabb karácsonyi menükkel, újragondolt klasszikusokkal és otthonra is rendelhető ünnepi fogásokkal készülnek. A modern bisztrókonyha frissességétől a tradicionális magyar ízekig minden megtalálható ebben az ünnepi kínálatban, amelynek közös pontja a minőség, a gondosság és a karácsony varázsa. Válogatásunkban összegyűjtöttük az idei szezon legkülönlegesebb menüit, amelyek biztosan ünnepi fényt visznek az asztalra, akár étteremben, akár otthon.
Helyben fogyasztható karácsonyi menük
Az egész napos brunch élményt kínáló GRUMPY idei ünnepi menüsora a hagyományos szezonális fogások és a modern bisztrókonyha találkozására épül. A december 15. és 28. között elérhető ajánlat a vendégeket már az előételeknél rabul ejti majd. A kacsa rilette ropogós kovászos kenyérrel és francia mini uborkával tökéletesen nyitja meg a sort, amelyet a klasszikus tatár beefsteak vagy a briossal tálalt, lágy libamáj mousse tesz még emlékezetesebbé.



A főételek között a pezsgőmártásos lazac steak könnyedsége és a bébispenót frissessége éppúgy helyet kap, mint a kemencében sült kacsacomb hagyományosan ünnepi ízei, vagy a házi franciasalátával kínált rántott pontypatkó, amely sok családban a karácsonyi asztal elengedhetetlen fogása. A desszertek között a vaníliasodóval tálalt mákos guba hozza a klasszikus nosztalgiát, míg a tulajdonos, Ispán Szilvia családi örökségéből fennmaradt „Anyukám zserbója” a házias ízek szerelmeseinek kedvez. A menüt gondosan válogatott borok, az Ipacs-Szabó Nászút Helyett és Cabernet Franc, illetve az Arthur Metz Cremant Cuvée 1904 Brut NV teszik teljessé.

Árak:
- Kacsa rilette francia mini uborkával és kovászolt kenyérrel 2950.-
- Tatár beefsteak 3950.-
- Libamáj mousse brióssal és lilahagyma chutney-val 4550.-
- Lazac steak pezsgő mártással párolt Baby spenóttal és sütőtök gratinnal 5650.-
- Kemencében sült kacsacomb párolt lilakáposztával és burgonyapürével 4550.-
- Rántott ponty patkó házi francia salátával 3750.-
- Mákos guba vaníliasodóval 1950.-
- Anyukám zserbója 1250.-
A Michelin-ajánlott Zazie Bistro & Bar decemberi séfajánlata friss, kreatív és izgalmas; olyan fogásokat vonultat fel, amelyek egyaránt merítenek a tél ízgazdagságából és a modern bisztrókonyha játékosságából. Endrész-Nagy Tamás séf sütőtökös beluga lencsesalátája zöldalmával és tökmagpesztóval egy gazdag, mégis könnyed előétel, míg a lazactatár avokádókrémmel, nori rizschipsszel és yuzuval a letisztult japán ízvilágot idézi.



Az ünnepi kínálatban két jellegzetes leves is szerepel: a gazdag szürkeharcsás halászlé klasszikus karácsonyi fogásként, a mézes sült répával és sushi gyömbérrel tálalt répakrémleves pedig modern, izgalmas téli variációként érkezik. A főfogások között a konfitált kacsacomb káposztás–burgonya nudlival mutatja be a magyar konyha újragondolt eleganciáját, a gerslis töltött káposzta mangalica szalonnával pedig az ünnepi tradíciókat emeli prémium szintre. A vegetáriánus vendégeket az édesburgonyás cannelloni és a zsályás barnavaj különleges párosa várja. A desszertek között pedig a klasszikus zserbó és a modern „Fekete-erdő” változat teszi teljessé a téli élményt.

- A részleteket itt találod.
A szintén Michelin-ajánlott Spago Budapest idén is a luxus és a tradíció különleges elegyével ünnepli a karácsonyt. December 24-én exkluzív ötfogásos karácsonyi vacsorára várják a vendégeket, amelyet Szántó István executive séf komponált a szezon legjobb alapanyagaiból. A vacsora egy elegáns welcome drinkkel indul, majd a kacsamáj-trió kifinomult textúrái és a mediterrán halleves gazdag, mély ízei készítik elő a vajban sült báránygerincet, amely a menüsor egyik csúcspontja. Az estét fenyőmézes–gesztenyés karácsonyi fatörzs zárja, ünnepi és különleges lezárást adva a kulináris élménynek.


- A részleteket itt találod.
Elviteles ünnepi ajánlatok
A Deli János vezette budai Gléda Vendéglő idén is azoknak kedvez, akik otthon szeretnék megteremteni az ünnepi vacsora meghitt hangulatát, azonban nem szeretnének hosszú órákat tölteni a konyhában. A házias, kiváló éttermi minőségű fogásokat kínáló ünnepi menüben szerepel a szürkeharcsás halászlé, amely opcionálisan halkülönlegességekkel is kérhető, valamint a narancsos lencsefőzelékkel tálalt konfitált kacsacomb, amely üdítő választás a karácsonyi asztalra.
Természetesen nem maradhat ki a Gléda híres töltött káposztája sem, amely méltán vált sokak kedvencévé az évek alatt. A desszertek között két ikonikus ünnepi klasszikus kapott helyet: a diós és a mákos bejgli, mindkettő a ház specialitása. A rendeléseket december 23-án lehet átvenni, így minden készen érkezik a karácsonyi vacsorára.


- A részleteket itt találod.
Azok számára, akik szintén otthon szeretnének ünnepelni, a Michelin-ajánlott, Szántó István vezette Spago Budapest idén is elérhetővé teszi a legendás elviteles pulykalakomáját. A 8–10 főre elegendő összeállítás középpontjában az egészben sült norfolk bronzpulyka áll, amelyhez krémes ratte burgonyapüré, szalonnával párolt zöldségek, alma–forralt boros vöröskáposzta és hagyományos fűszeres töltelék társul. A mandarinos vörösáfonyaszósz és a sült pulykamártás pedig gondoskodik arról, hogy a menü komplex, harmonikus ízvilággal töltse meg az ünnepi asztalt.
A lakoma december 23. és 26. közötti időszakra rendelhető, így tökéletes választás mindazoknak, akik kompromisszumok nélkül szeretnék élvezni a Spago Budapest minőségét otthonukban és nagyobb családi összejövetelt terveznek.
- A részleteket itt találod.
Ez is érdekelhet: Újranyitott a legendás Apostolok étterem: élő zene mellett kóstolhatod a magyar gasztronómia csúcsát – képek, videó
Forrás:

