Megízleltük Andalúziát – Terítéken a délspanyol konyha gasztronómiai különlegességei FOTÓKKAL!
Földrajzi adottságainak és a spanyol délvidék mediterrán éghajlatának köszönhetően, a Costa del Sol fenséges gasztronómiai ínyencségekkel vár minket, magyar turistákat. Így, ha utunk a napsütötte Andalúziába vezet, mindenképp érdemes betérnünk egy-egy helyi tapas bárba és átadni magunkat az ellenállhatatlan spanyol ízeknek. Összeállításunkban mutatjuk a délspanyol konyha gasztronómiai különlegességeit fotókkal!
A mediterrán konyha Paradicsomában
Gasztronómiai utazásunkat a mediterrán konyha ízletes paradicsom alapú hűsítő leveseivel kezdjük,
melyek legfőbb képviselői a gazpacho, a salmorejo és a porra.
A szezonális (nyári) spanyol leveseknek többféle elkészítési és tálalási módja ismert. A három típus közül a gazpacho a legismertebb, amelyet olívaolajjal, ecettel és nyers zöldségekkel (paradicsom, uborka, paprika, hagyma, fokhagyma) ízesítenek. A córdobai salmorejo receptje némi hasonlóságot mutat a népszerű gazpachóval. A legfőbb különbség a két leves állaga. A salmorejo ugyanis az elkészítés során használt bőséges kenyér miatt jóval sűrűbb. A főzelékszerű andalúz különlegesség esszenciáját a paradicsom és a fokhagyma ízei adják, melyet sonkával és szeletelt kemény tojással tálalnak. A salmorejo egyik további változata a porra, amelyet paradicsommal, kenyérrel, olajjal, sóval, zöldborssal és fokhagymával készítenek. A hidegen tálalt vitamindús levest általában kockára vágott serranói sonkával vagy olajos tonhaldarabokkal ízesítik. Ez utóbbi összetevő, a zöldpaprika és az ecet mellett a salmorejo és a porra közti különbség. A három változat közül bármelyik is szerepel az étlapon, mindenképp érdemes megkóstolnunk. Az ízek nagyon hasonlók, a fenséges kulináris élmény pedig mindhárom esetében garantált!
Mazamorra
A córdobai mazamorra frissítő ízvilágával felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújt. A mandula alapú ínyencséget „paradicsommentes salmorejonak” is hívják sűrű állaga miatt. A hidegen tálalt leves zsemlemorzsával, nyers mandulával, extra szűz olívaolajjal, fokhagymával, ecettel és sóval készül. Általában kemény tojást és fekete olajbogyót adnak hozzá, azonban előfordul, hogy csokoládészósszal ízesítik. Utóbbi édes-sós ízvilágnak tényleg lehetetlen ellenállni. Én így kóstoltam a mazamorrát, és azóta is személyes kedvenceim egyike.
Jamón Ibérico
A spanyolok nem véletlenül büszkék sonkájukra, ugyanis a több éven át érlelt ibériai sonka valóban a mediterrán konyha kihagyhatatlan fogása. A „jamón ibérico” egyik legnépszerűbb típusa a pata negra (magyarul: fekete láb), mely árulkodó nevet nem véletlenül kapta. Ezt a típust ugyanis makkal etetett ibériai feketelábú sertésből készítik. Ha Spanyolországban járunk, mindenképp érdemes megkóstolnunk az ibériai sonka fenséges ízvilágát!
Paella
A sáfránnyal ízesített ételspecialitás a spanyolok egyik nemzeti eledele, mely sárga rizs és tengeri herkentyűk mixtúrájaként terjedt el világszerte. Kevésbé ismeretes tény, hogy az eredeti valenciai paella nem tartalmazott sem rákot, sem kagylót. Legfőbb összetevői között a zöldbab, az angolna, a csiga, a csirke- és a nyúlhús szerepelt. Az idők folyamán azonban sokkal inkább teret nyert az egytálétel tengeri herkentyűs változata (paella de marisco), melyet andalúziai olívaolajjal és friss zöldségekkel gazdagítanak. A paella tálalása során további érdekesség,
hogy számos étteremben – a hagyományokat megőrizvén – egyenesen serpenyőből fogyaszthatjuk az ízekben gazdag ételspecialitást.
Tapas
A mediterrán konyha gasztronómiai kincseinek felfedezéséhez látogassunk el egy-egy helyi tapas bárba. A „tapas” szócska egy kis adag ételt jelent, amelyet gyakran bárokban italok mellé (sós snack), vagy akár helyi ínyencségek összeválogatásával (tapas mix) kínálnak. A tengeri herkentyűk kedvelői biztosan nem fognak csalódni. A kellemes hangulatú spanyol tapas bárok magával ragadó kulináris élményt nyújtanak. Mindemellett pedig a tengeri herkentyűkért nem rajongók is egykönnyedén megtalálhatják a számukra ideális spanyol tapas fogásokat (csirke, marha, sertés, kolbász). A külföldi turisták mellett, a helyiek körében egyaránt kedvelt az ilyen típusú éttermek látogatása, akik családdal, barátokkal térnek be egy-egy fenséges tapas vacsorára.
Tortilla de patatas
Magyar szemmel az étlapot vizsgálva érdemes résen lennünk, ha tortillára fáj a fogunk. A spanyol tortilla ugyanis merőben különbözik a Magyarországon elterjedt mexikói tortilla laptól vagy chipstől.
A spanyolok elsőszámú tortillája a hazai „tortilla de patatas”, amely leginkább egy tojásos krumplitortához hasonlítható.
Az ínyencséget főként hagymával, olykor zöldségekkel, sült hússal vagy különböző szószokkal ízesítik. Bár első kóstolásra a külföldiek többsége nincs oda a spanyol különlegességért, mégis érdemes egy helyi étterembe betérnünk és megízlelnük a házi készítésű spanyol tortilla ízeit, ha kiadós lakomára vágyunk.
Campero
A campero egy tipikusan málagai szendvics-különlegesség, melynek klasszikus változatát sonkával, salátával, paradicsommal, sajttal és majonézzel ízesítik. Az idők során a campero receptje tovább bővült. Manapság már csirkével, tonhallal, sertéssel, sajtvariációkkal, de akár vegetáriánus formában is kipróbálhatjuk a málagai specialitást. Az ízletes összetevőket egy pitaszerű szendvicsben tálalják, melyet előtte grillsütőn langyosítanak. A málagai camperora nem véletlenül büszkék a helyiek, a szendvics-különlegesség ugyanis valóban fejedelmi.
Nem mellesleg pedig rendkívül olcsón, akár 4-5 euróból is jól lakhatunk egy gazdagon töltött camperoval.
Churros
A sült fánktészta rudak a spanyolok kedvelt nemzeti eledele, melyet általában reggeliként vagy uzsonnaként fogyasztanak. A churrost a helyiek forró csokoládéba vagy kávéba mártogatják, de manapság már többféle édes szósz is kérhető a fánktészta mellé. Különleges ízvilágának köszönhetően a churros a külföldiek körében is rendkívül népszerű. Ha Spanyolországban járunk, mindenképp érdemes betérnünk egy-egy helyi churreríába és megkóstolnunk a spanyol ételkülönlegességet.
Tarta de whisky
A spanyol „viszki torta” leginkább a madártej szelethez hasonlítható. Rendkívül édes ízvilágának köszönhetően tökéletes választás az édesszájú ínyencek számára. Az ízletes andalúz sütemény tejszínt, cukrot, tojásfejérjét és sárgáját, zselatint illetve tejet tartalmaz. Mindezek mellett pedig egynéhány csepp whisky-vel is megbolondítják a spanyol desszert-különlegességet. A mennyei sütemény kész formában is kapható a szupermarketekben, azonban egy helyi étterem házi készítésű whisky tortáját megízlelve még inkább garantált a gasztronómiai “édes élmény”.
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Megtalálták az eddigi legősibb ábécét, és 500 évvel régebbi, mint a korábbi rekordtartó
Űrhajó? Dehogy! Egy tanulmány szerint egy fejlett idegen civilizáció az egész csillagrendszerét terelheti
Létezett a természetben is nukleáris reaktor, és kevesebb, mint 2 milliárd éve még aktív volt
Eddig ismeretlen vulkánt fedeztek fel Magyarországon
Elképesztő: a gízai nagy piramisnak nem 4, hanem 8 oldala van
3200 évvel ezelőtt több civilizáció is egyszerre, rejtélyes módon hullott szét