• Ukrajna
  • Egyesült Államok
  • Oroszország
  • történelem
  • Daily News Hungary
hm-logohm-logohm-logohm-logo
  • Külföld
  • Belföld
  • Trend
  • MIX
  • Kult+Múlt
  • Utazás
✕
Rendkívüli hírek
Tordai Kitti Tordai Kitti · 2021.11.13.
· Utazás

Megízleltük Andalúziát – Terítéken a délspanyol konyha gasztronómiai különlegességei FOTÓKKAL!

Földrajzi adottságainak és a spanyol délvidék mediterrán éghajlatának köszönhetően, a Costa del Sol fenséges gasztronómiai ínyencségekkel vár minket, magyar turistákat. Így, ha utunk a napsütötte Andalúziába vezet, mindenképp érdemes betérnünk egy-egy helyi tapas bárba és átadni magunkat az ellenállhatatlan spanyol ízeknek. Összeállításunkban mutatjuk a délspanyol konyha gasztronómiai különlegességeit fotókkal!

A mediterrán konyha Paradicsomában

Gazpacho

Fotó: Helló Magyar – Tordai Kitti

Gasztronómiai utazásunkat a mediterrán konyha ízletes paradicsom alapú hűsítő leveseivel kezdjük,

melyek legfőbb képviselői a gazpacho, a salmorejo és a porra.

A szezonális (nyári) spanyol leveseknek többféle elkészítési és tálalási módja ismert. A három típus közül a gazpacho a legismertebb, amelyet olívaolajjal, ecettel és nyers zöldségekkel (paradicsom, uborka, paprika, hagyma, fokhagyma) ízesítenek. A córdobai salmorejo receptje némi hasonlóságot mutat a népszerű gazpachóval. A legfőbb különbség a két leves állaga. A salmorejo ugyanis az elkészítés során használt bőséges kenyér miatt jóval sűrűbb. A főzelékszerű andalúz különlegesség esszenciáját a paradicsom és a fokhagyma ízei adják, melyet sonkával és szeletelt kemény tojással tálalnak. A salmorejo egyik további változata a porra, amelyet paradicsommal, kenyérrel, olajjal, sóval, zöldborssal és fokhagymával készítenek. A hidegen tálalt vitamindús levest általában kockára vágott serranói sonkával vagy olajos tonhaldarabokkal ízesítik. Ez utóbbi összetevő, a zöldpaprika és az ecet mellett a salmorejo és a porra közti különbség. A három változat közül bármelyik is szerepel az étlapon, mindenképp érdemes megkóstolnunk. Az ízek nagyon hasonlók, a fenséges kulináris élmény pedig mindhárom esetében garantált!

Mazamorra

Mazamorra

Fotó: Helló Magyar – Tordai Kitti

A córdobai mazamorra frissítő ízvilágával felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújt. A mandula alapú ínyencséget „paradicsommentes salmorejonak” is hívják sűrű állaga miatt. A hidegen tálalt leves zsemlemorzsával, nyers mandulával, extra szűz olívaolajjal, fokhagymával, ecettel és sóval készül. Általában kemény tojást és fekete olajbogyót adnak hozzá, azonban előfordul, hogy csokoládészósszal ízesítik. Utóbbi édes-sós ízvilágnak tényleg lehetetlen ellenállni. Én így kóstoltam a mazamorrát, és azóta is személyes kedvenceim egyike.

Jamón Ibérico

Ibériai sonka

Fotó: Wikimedia Commons

A spanyolok nem véletlenül büszkék sonkájukra, ugyanis a több éven át érlelt ibériai sonka valóban a mediterrán konyha kihagyhatatlan fogása. A „jamón ibérico” egyik legnépszerűbb típusa a pata negra (magyarul: fekete láb), mely árulkodó nevet nem véletlenül kapta. Ezt a típust ugyanis makkal etetett ibériai feketelábú sertésből készítik. Ha Spanyolországban járunk, mindenképp érdemes megkóstolnunk az ibériai sonka fenséges ízvilágát!

Paella

Paella con marisco

Fotó: Helló Magyar – Tordai Kitti

A sáfránnyal ízesített ételspecialitás a spanyolok egyik nemzeti eledele, mely sárga rizs és tengeri herkentyűk mixtúrájaként terjedt el világszerte. Kevésbé ismeretes tény, hogy az eredeti valenciai paella nem tartalmazott sem rákot, sem kagylót. Legfőbb összetevői között a zöldbab, az angolna, a csiga, a csirke- és a nyúlhús szerepelt. Az idők folyamán azonban sokkal inkább teret nyert az egytálétel tengeri herkentyűs változata (paella de marisco), melyet andalúziai olívaolajjal és friss zöldségekkel gazdagítanak. A paella tálalása során további érdekesség,

hogy számos étteremben – a hagyományokat megőrizvén – egyenesen serpenyőből fogyaszthatjuk az ízekben gazdag ételspecialitást.

Tapas

Tapas

Fotó: Helló Magyar – Tordai Kitti

A mediterrán konyha gasztronómiai kincseinek felfedezéséhez látogassunk el egy-egy helyi tapas bárba. A „tapas” szócska egy kis adag ételt jelent, amelyet gyakran bárokban italok mellé (sós snack), vagy akár helyi ínyencségek összeválogatásával (tapas mix) kínálnak. A tengeri herkentyűk kedvelői biztosan nem fognak csalódni. A kellemes hangulatú spanyol tapas bárok magával ragadó kulináris élményt nyújtanak. Mindemellett pedig a tengeri herkentyűkért nem rajongók is egykönnyedén megtalálhatják a számukra ideális spanyol tapas fogásokat (csirke, marha, sertés, kolbász). A külföldi turisták mellett, a helyiek körében egyaránt kedvelt az ilyen típusú éttermek látogatása, akik családdal, barátokkal térnek be egy-egy fenséges tapas vacsorára.

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas tapas

Fotó: Pixabay

Magyar szemmel az étlapot vizsgálva érdemes résen lennünk, ha tortillára fáj a fogunk. A spanyol tortilla ugyanis merőben különbözik a Magyarországon elterjedt mexikói tortilla laptól vagy chipstől.

A spanyolok elsőszámú tortillája a hazai „tortilla de patatas”, amely leginkább egy tojásos krumplitortához hasonlítható.

Az ínyencséget főként hagymával, olykor zöldségekkel, sült hússal vagy különböző szószokkal ízesítik. Bár első kóstolásra a külföldiek többsége nincs oda a spanyol különlegességért, mégis érdemes egy helyi étterembe betérnünk és megízlelnük a házi készítésű spanyol tortilla ízeit, ha kiadós lakomára vágyunk.

Campero

Campero

Fotó: Helló Magyar – Tordai Kitti

A campero egy tipikusan málagai szendvics-különlegesség, melynek klasszikus változatát sonkával, salátával, paradicsommal, sajttal és majonézzel ízesítik. Az idők során a campero receptje tovább bővült. Manapság már csirkével, tonhallal, sertéssel, sajtvariációkkal, de akár vegetáriánus formában is kipróbálhatjuk a málagai specialitást. Az ízletes összetevőket egy pitaszerű szendvicsben tálalják, melyet előtte grillsütőn langyosítanak. A málagai camperora nem véletlenül büszkék a helyiek, a szendvics-különlegesség ugyanis valóban fejedelmi.

Nem mellesleg pedig rendkívül olcsón, akár 4-5 euróból is jól lakhatunk egy gazdagon töltött camperoval.

Churros

Churros csokival

Fotó: Pixabay

A sült fánktészta rudak a spanyolok kedvelt nemzeti eledele, melyet általában reggeliként vagy uzsonnaként fogyasztanak. A churrost a helyiek forró csokoládéba vagy kávéba mártogatják, de manapság már többféle édes szósz is kérhető a fánktészta mellé. Különleges ízvilágának köszönhetően a churros a külföldiek körében is rendkívül népszerű. Ha Spanyolországban járunk, mindenképp érdemes betérnünk egy-egy helyi churreríába és megkóstolnunk a spanyol ételkülönlegességet.

Tarta de whisky

Tarta de whiskey

Fotó: Wikimedia Commons

A spanyol „viszki torta” leginkább a madártej szelethez hasonlítható. Rendkívül édes ízvilágának köszönhetően tökéletes választás az édesszájú ínyencek számára. Az ízletes andalúz sütemény tejszínt, cukrot, tojásfejérjét és sárgáját, zselatint illetve tejet tartalmaz. Mindezek mellett pedig egynéhány csepp whisky-vel is megbolondítják a spanyol desszert-különlegességet. A mennyei sütemény kész formában is kapható a szupermarketekben, azonban egy helyi étterem házi készítésű whisky tortáját megízlelve még inkább garantált a gasztronómiai “édes élmény”.

Ha szeretnéd segíteni a HellóMagyar munkatársainak munkáját és a független újságírást,
itt tudod támogatni az oldalunkat
gasztronómia Spanyolország turizmus
Megosztás

Érdemes elolvasni

  • Rizsszem alakú féreg fertőzte meg a 10 éves lány egész testét az alulsütött hús miatt

  • Brooklyn – a második legnagyobb „magyar” város?

  • Valójában ezért halt meg Ötzi, a jégember

  • A nyelv kialakulása: hogyan tanult meg beszélni az ember?

  • Üzbegisztán együttműködése a Türk Államok Szervezetével a turizmus területén bővül

  • A titokzatos budai fekete cica

Kapcsolódó cikkek

Nevsehir
2025.05.18.

Kappadókiában jártunk: sziklába vájt keresztény nagyvárosok 60 méter mélységben


Olvasson tovább
repülőtér Pécs-Pogány Universal Air Magyarország légitársaság
2025.05.16.

Egy népszerű légitársaság leállítja menetrend szerinti magyarországi járatait


Olvasson tovább
Török workshop Budapest
2025.05.16.

Törökország egész éves úti célként népszerűsíti magát Magyarországon


Olvasson tovább
dubrovnik horvátország
2025.05.14.

Idén nyáron újra közvetlen járatok indulnak a horvát tengerpartra


Olvasson tovább
rkk_336x280px

Érdemes elolvasni

stso

Adatkezelési tájékoztató

Süti (cookie) kezelése

Jogi közlemény

Szerzői Jogok

Hirdess velünk

Impresszum

© 2025 HelloMagyar. Minden jog fenntartva! | Szerver: levixdc.hu
Olvastad már?
<strong>Rizsszem alakú féreg fertőzte meg a 10 éves lány egész testét az alulsütött hús miatt</strong>

Rizsszem alakú féreg fertőzte meg a 10 éves lány egész testét az alulsütött hús miatt

Tovább olvasok
Brooklyn – a második legnagyobb „magyar” város?

Brooklyn – a második legnagyobb „magyar” város?

Tovább olvasok
Valójában ezért halt meg Ötzi, a jégember

Valójában ezért halt meg Ötzi, a jégember

Tovább olvasok
A nyelv kialakulása: hogyan tanult meg beszélni az ember?

A nyelv kialakulása: hogyan tanult meg beszélni az ember?

Tovább olvasok
Üzbegisztán együttműködése a Türk Államok Szervezetével a turizmus területén bővül

Üzbegisztán együttműködése a Türk Államok Szervezetével a turizmus területén bővül

Tovább olvasok
A titokzatos budai fekete cica

A titokzatos budai fekete cica

Tovább olvasok
Az EU összefog az orosz „árnyékflotta” ellen a Balti-tengeren

Az EU összefog az orosz „árnyékflotta” ellen a Balti-tengeren

Tovább olvasok
A Margitsziget elfeledett története

A Margitsziget elfeledett története

Tovább olvasok
Putyin elmondta a béke orosz feltételeit

Putyin elmondta a béke orosz feltételeit

Tovább olvasok
Sokkal korábban elpusztulhat az univerzum, mint hittük

Sokkal korábban elpusztulhat az univerzum, mint hittük

Tovább olvasok
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4