7 érv a mák fogyasztása mellett

A mák számos mikro- és makroelem forrása, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet normál, egészséges működéséhez. Magas rost és fehérjetartalma mellett értékes zsírsavakkal látja el a szervezet.

1) A mák értékes ásványi anyag forrás

Megtalálható benne többek között a:

  • cink
  • foszfor
  • kalcium
  • kálium
  • magnézium
  • mangán
  • nátrium
  • réz
  • szelén
  • vas

Ásványi anyag tartalmán túl megtalálható benne a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-vitamin, folát és kolin.

2) A mák kiváló mangán forrás

A mangán egy esszenciális nyomelem. A mangán számos enzim működéséhez nélkülözhetetlen, melyek által részt vesz az aminosav-, koleszterin-, glükóz- és szénhidrát-anyagcserében. Fontos szerepet játszik a csontképződésben, a reprodukciós folyamatokban és az immunválaszban egyaránt.  A mangán a K-vitaminnal együtt a véralvadásban is szerepet játszik.

3) A szintén nélkülözhetetlen réz forrása is

A réz egy esszenciális ásványi anyag. Szintén részt vesz számos enzim működésében; szerepe van az energiatermelésben, a vas anyagcserében, a kötőszöveti elemek szintézisben és az ingerület átvivő anyagok szintézisben egyaránt.  A réz számos élettani folyamatban is részt vesz, például a véredényképzésben; az idegrendszer megfelelő működésében. Hatással van a génexpresszióra, az agyfejlődésre, a pigmentációra és az immunrendszer működésének szabályozására is. Emellett az oxidatív károsodások elleni védekezésben is fontos szerepet tölt be.

mák_pipacs
Photo by domeckopol on Pixabay

4) Jelentős a kalcium tartalma

A kalciumnak nagyon fontos szerepe van a csontok és a fogak szerkezetének felépítésében. Nélkülözhetetlen a normál ideg- és izomműködésben, valamint szerepe van a véralvadásban is.

5) A mákolaj gazdag értékes zsírsavakban

A mák jó omega-6 forrás. Magas a zsírsavtartalma, például a linolsav, olajsav, palmitinsav, sztearinsav és α-linolénsav is megtalálható benne.

6) Magas a fehérjetartalma

Mind a mák, mind pedig a belőle sajtolt olaj magas fehérjetartalommal bír; kb. 18-20 %-ot tartalmaz. Esszenciális aminosavak forrása.

7) Sok rostot tartalmaz

Magas élelmi rosttartalmával (19,5 g 100 g-ban) hozzájárulhat a megfelelő emésztéshez, bélműködéshez, székletürítéshez. Meg kell jegyezni, hogy rosttartalma mellett energiatartalma is igen magas, 100 g 525 kcal-t tartalmaz.

szárazbab_főzés
Read also9 érv a hüvelyesek rendszeres fogyasztása mellett

Forrás: